Van için bir şarkı bestele

    'Van İçin Bir Şarkı Bestele' adlı sanat müziği alanında yapılan yarışmanın üzerine bir şeyler yazmayı düşünüyordum ancak yarışmanın yapıldığı günlerde herhangi bir gazetede yazı yazma imkânım olmaması hasebiyle ancak bu gün yazmak nasip oldu.
Şimdiye kadar Van'da halk müziği dalında çeşitli kurum veya kuruluşlar tarafından yarışmalar düzenlenmesine rağmen Türk Sanat Müziği dalında Van tarihinde ilk defa bir şarkı yarışması tertiplenmiş olması Van adına, sanat müziği adına çok anlamlıdır.
Yöremizde ne yazık ki Tür Halk Müziği alanında birçok faaliyetler olmasına karşın Sanat Müziği alanındaki çalışmalar kısıtlıdır.
Gerek kurumsal olarak gerekse dernek bazında yapılan çalışmalar maalesef uzun vadeli olmadığından haliyle faaliyetlerin birçoğu sonuçsuz kalmıştır.


      Maalesef Van'a baktığımızda şu anda Van Türk Musiki Derneği dışında bu işi yıllara taşıyan tek dernekler de görememekteyiz. Zaman içerisinde kurulan dernekler de bazen maddiyatsızlıktan, bazen de ilgisizlikten bir varmış bir yokmuş olup gitmişlerdir.
Haliyle bu alanda da Van'a sanat müziği alanında bir şarkı bestelemek de mümkün olmamıştır.
Bundandır ki 'Van İçin Bir Şarkı Bestele' yarışmasının düzenlenmesi takdire şayandır. Bu yarışmanın düzenlenmesinde katkısı olan herkesi kutluyorum geçte olsa bile...


      Düzenlenen yarışmaya 250 eser katılmış ve bunların burada değerlendirilmesi sonucunda finale kalan 10 eser için 6 değerli üstadımız finale kalan l0 eseri değerlendirmek üzere Van'a davet edilmişlerdi.
Bir Şarkı Bestele için jüri olarak Devlet Sanatçısı Prof.Dr.Alaaddin Yavaşça, Değerli Bestekarlarımızdan Erol Sayan, Amir Ateş, Bilge Özgen, Yılmaz Yüksel davet edilmiş ve değerli jüri üyeleri şehrimizi şereflendirmişlerdi.
Kalabalık bir halk kitlesinin katıldığı gece de programın sunuculuğunu da sanat müziğine gönül verene herkesin yakinen tanıdığı Yine Bir Sanatçı aynı zamanda da sunuculuk yapan Mustafa Yolaşan yapmıştı.
Gece güzeldi, muhteşemdi ancak ilgi odağı Aladdin Yavaşça idi. Yılların ulu çınarı program içerisinde canlı performansla kendi bestelediği bir eserini icra etmesi de hayranlıkla izlendi.


     Bu arada yarışmaya geçilmeden önce Melahat Gülses kendi farklı yorumuyla 11 eseri seslendirirken değerli jüri üyelerinin birer eserini de geceye katılan misafir sanatçılar seslendirmişti.
TRT İstanbul Radyosu Saz sanatçılarından Tanju Erol'un Şef olarak katıldığı saz sanatçılarının içerisinde Vanlı saz sanatçısı kardeşlerimizin de bulunması bize mutluluk verdi.


      Beste yarışmasındaki eserleri değerlendirmek üzere kimler gelmişti derseniz;
Mehmet Özkaya, Kadir Adı güzel, Yahya Geylan, Canan Geylan...
Yarışmaya katılan bestelere gelince:
Çok sevgililer geçti bu sevda ile Van'dan
Erken doğacak her güneşin sırrını saklar
Edremit'ten bir gün Van'a giderken
Bu topraklar kaç uygarlık doğurmuş
Bendi Mahi çayındayım
Gel mavi gölün seyrine sen kan da bir akşam
Van'da mehtap bir gümüşten haredir bak seyrine
Bir Van sevdasıdır düşmüş içime
Kokun gelir evlen elvan


     Sanki ufuk her gün ateş dansında.
Sonuç olarak her biri birbirinden güzel l0 serden derlendirildi ve derecelendirildi. Hepside aslında birbirinden değerli olan bu l0 güzel eserin söz yazarları ve bestecilerine de teşekkürler.
Hayatımda unutamadığım bu güzel geceyi bize yaşatanlara sonsuz teşekkürler.
Gecemize katılan değerli ses ve saz sanatçılarına da minnettarız Van'ımıza teşrif ederek bizi şereflendirdikleri için…
Ayrıca Van'ımızın sanat müziği alanında yetiştirdiği büyük sanatçı Mehmet Özkaya' yada katkılarından dolayı teşekkürlerimle birlikte diğer hemşerimiz genç sanatçı dostumuz Kadir Adı Güzel'e de teşekkürler.


     Muhakkak ki gecenin düzenlenmesinde herkesin katkısı olmuştur. Ancak bunların içinde birisi var ki onu anmadan geçemeyeceğim; Murat Oto..
Kendisi müzik alanında yaptığı çalışmalar her zaman takdirle karşılanmıştır. Katkıları büyük olmuştur ve bu gecenin büyük mimarlarından biriside odur.
Herkese geçte olsa teşekkürlerimi iletiyorum.