Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde ve Van Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde devlet desteği ile işletmelerde ara eleman yetiştirilmesi ve işletmelerin mesleki eğitimle ilgili devlet teşviklerinden daha fazla yararlanmasına yönelik hayata geçirilen, Mesleki Eğitim Tanıtma ve Yaygınlaştırma tanıtım toplantısı, Van Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde yapıldı.
Van TSO, Rifat Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısına İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, Van Vali Yardımcısı Yavuz Arslan, Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Eğitim Şube Müdürü Mehmet Nuri Elçi, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Şakir Sığınç, oda başkanları, STK temsilcileri ve işverenler katıldı.
Toplantı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının akabinde, protokol konuşmalarıyla başladı.
"AMACIMIZ İŞ DÜNYASINI VE EĞİTİM CAMİASINI BİR ARAYA GETİRMEK"
Tanıtım toplantısında söz alan İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, "Van'daki yaş ortalamasının 22 olması, bizim çok önemli. Mesleki Eğitim Merkezlerimizde yaş sınırının olmamasıyla birlikte hedef kitlemizde Van'da büyük oranın olduğunu gördük. Bu anlamda bu kısma odaklanmamız gerekiyor. Ülkemiz genelinde 350'nin üzerinde bağımsız mesleki eğitim merkezi var. Meslek liselerimizin bünyesinde de program türü olarak, mesleki eğitim merkezlerimizi açabiliyoruz. Ülkemiz genelinde 700'ün üzerinde okul ve kurumumuzda bu sistemi uyguluyoruz. 09.12.2016 tarihinde 6764 sayılı Kanun ile Meslekî ve Teknik Eğitimin iyileştirilmesi amacıyla alınan düzenlemelerle 2023 Eğitim Vizyonu ile başlattığımız hedef ve eylemleri gerçekleştirmek üzere son 3 yıldır büyük bir gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öğrencilerimizin özlük hakları, diplomalar, işletmelere teşvik gibi kısa, orta ve uzun vadede ülkemizin istihdam sorununa çözüm olacak ve üretimden sanayiye yansımalarını her alanda göreceğimiz birçok yenilikler gerçekleştirdik. Amacımız iş dünyasını ve eğitim camiasını bir araya getirerek, bu sistemi anlatmak ve işbirliğini ilerletmektir. Amacımız bu sektörü fayda sağlamak. İlimizde yaşımız 22 ve bizde de yaş sınırı yok. Bunun için burada büyük bir hedef kitle, bu sisteme kazandırılabilir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"SON DÖNEMDE GENÇ İŞSİZ ORANIMIZ ÇOK YÜKSEK SEYREDİYOR"
Van Vali Yardımcısı Yavuz Arslan, mesleki eğitim merkezlerinin önemine vurgu yaparak, "Van ilimizde bilindiği gibi yaş ortalamamız 22'dir. İlimizin %64 30 yaş ve altındadır. Biz ülkemizin de genç nüfusuyla her daim övünürüz. Bunun anlam kazanabilmesi için her bireyin kendini geliştirme, yenileme konusunda gayret içerisinde olması lazım. Bunu yapmaz ise, okumaz ise, üzerine koymaz ise, üretmez ise o takdirde insanın ne kendisine faydası olur, ne ailesine, ne de memlekete faydası olur. Nüfus çok az küçük devletler var ama refah düzeyleri çok yüksek. Buna mukabil birde çok kalabalık ama olması gereken yaşam standardının çok altında ülkelerin olduğunu da görüyoruz. Hindistan'ın nüfusu belki bizim 14-15 katımızı ama kişi başına gelirleri de ters orantılı olarak bizim çok altımızda. Mesleki eğitim merkezlerimizi özel olarak okul ve okulların genel amacı eğitimdir. İnsanların eğitim, kültür seviyesini arttırmaktır. Mesleki eğitim merkezlerimizin spesifik amacı da özel sektörün ihtiyaç duyduğu, kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak. Burada bir eğitim amacı var ve bununla beraber birde ekonomik amaç var ki, bu çok önemli hal aldı. Son dönemde genç işsiz oranımız çok yüksek seyrediyor" dedi.
"4 GENCİMİZDEN 1'İ İŞSİZ"
Türkiye'de genç işsiz oranını %25 civarında olduğuna dikkat çeken Vali Yardımcısı Arslan, "Bizim taşı sıksa suyunu çıkarır dediğimiz 4 gencimizden 1'i işsiz. Üretemiyor ve üretemeyen her insan potansiyel olarak tehlikedir. İllegal işlere girme konusunda bir riski içerisinde barındırır. Bu yüzden bizim bu oranı süratle aşağıya çekmek için, büyük bir çalışma içerisinde olmamız lazım. 2023 eğitim vizyonumuzun zaten önemli bir parçası, bu proje ve bu projenin akıbeti. Mesleki eğitim merkezlerimizde biz gençlerimize beceriler kazandırıyoruz. Bunları aranan insan yapma konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Bununla beraber öğrencilerimizin özlük hakları konusunda da sürekli bir gelişim söz konusu. Bu yüzden cazibeleri artıyor. İş dünyasını memnun eden kısmı ise, teşvikler, desteklerdir. Yani işletmeler ile öğrenciler arasındaki güç birliğini ilerlettiğimizde, kuvvetlendirdiğimizde bundan hem öğrenciler memnun kalacak, hem aileleri memnun kalacak hem de özel sektörün memnun kalacağı için faydası genele yayılacak ve kazanan ülkemiz olacak. Her projede olduğu gibi bu projede de süreci doğru okumak lazım. Nerede aksamalar var, o aksamaları gidermek için kime ne düşüyor, yada fayda gördüğümüz başarılı uygulamalar var ise, onlarda ısrarcı olmak, genele yayma konusunda çaba sarf etmek lazım. Bu birlikteliklerde bu anlamda çok kıymetli" diye konuştu.
"VAN BÜYÜK BİR TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYADIR"
Van TSO Başkanı Necdet Takva ise Van'daki genç nüfus oranına dikkat çekerek, "Bizim şehrimizde yaş ortalamamız 22'dir. Şehir 1 milyon 150 bin nüfusa sahip ve 22 yaşındadır. Dünyada böyle bir benzeri yok. Bu aslında muazzam bir güç ve bunu değerlendirebilirsek, bu genç enerjiyi üretime, meslek sahibi olmaya, ülkenin kalkınmasına yönlendirebilecek politikalar geliştirdiğimizde muazzam bir güce sahip oluruz. Bu inanılmaz bir şeydir. Avrupa yaşlanıyor. Türkiye'deki yaş ortalaması 37-38 civarındadır. 22 yaşında olan bir şehirde yaşıyoruz. Biz bu genç enerjiyi, üretime, istihdama, yatırıma, kalkınmaya yönlendiremezsek, muazzam bir tehlike ile karşı karşıyayız. Ne yazık ki bununla ilgili çok radikal kararların alındığını söylemek mümkün değil ve bizim şehrimiz böyle bir tehlike ile karşı karşıyadır. Çünkü her türlü illegalitenin ham maddesi genç nüfustur. İşi olmayan, cebinde harçlığı olmayan, mesleği olmayan, iş bulamayan insanların gideceği farklı alanlar var. Bu yüzden meslekle, yaş ve gençlik arasındaki bağı bizim çok doğru kurgulamamız gerekiyor. Bunda hepimizin doğrudan sorumluluğu var. Herkesi bu sorumluluğu hissetmesi lazım, bizim şehrimiz böyle bir şehirdir. Bu süreci doğru yönetmemiz gerekiyor. Bu enerjiyi üretime, kalkınmaya, zenginliğe, refaha yönlendirecek bir akla ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
"HER ŞEYİN TEMELİ EĞİTİMDİR"
Van'ın Türkiye'nin en geç nüfusuna sahip illerden bir tanesi olduğunu belirten Başkan Takva, "Bugün yeni bir başlangıç olmalıdır. Bu meseleyi her gün konuşmamız gereken bir mesele olarak önümüze koymamız gerekiyor. Her şeyin temeli eğitimdir. İş dünyası ben istediğim gibi eleman bulamıyorum diyor. Bu gerçekten de doğrudur. Bu sıradan bir söylem değil. Gerçekten işlerimizi yaptırabileceğimiz nitelikte insan bulmaktan güçlük çekiyoruz. Bazı gerçekleri konuşmamız gerekiyor. Birbirimizden gizli, saklımız olmaması gerekiyor. Kendi gerçeğimizi önümüze koymak isek, doğru politikalarda ortaya koyamayız. Türkiye'de eğitim yılı ortalaması, 7,6 yıl. Yani ortaokul son sınıftayız. Daha diploma almamışız. Van ise bu oran 4,3 yıldır. İl olarak dördüncü sınıftayız. İlkokul diplomamız halen yok. Yani ilkokul dördüncü sınıfta olan bir şehir, ortaokul son sınıfta olan bir ülkenin yurttaşlarıyız. Bizim çok çalışmamız gerekiyor. Günde 8 saat çalışarak bu kaderimizi değiştiremeyiz. Kendi gerçekliklerimizle yüzleşmemiz gerekiyor. Biz petrol üretmiyoruz, doğalgazımız yok, enerjimizin büyük bir kısmını dışarıdan ithal ediyoruz. Sağlık alanında, medikal alanında ciddi bir cari açığımız var. Bunları ancak eğitim ve girişimcilikle doldurabiliriz. Türkiye'nin başarılı olduğu en önemli alan, iş yapabilme potansiyeli ve girişimciliktir" dedi.
"GÜNLÜK 8 SAAT ÇALIŞMA İLE ÜLKEMİZİ ULUSLARARASI ALANDA REKABET EDEBİLİR BİR ÜLKE HALİNE GETİREMEYİZ"
Hiçbir şeyin artık eskisi gibi olmadığını belirten Başkan Takva, "Yetkin bireyler yetiştirmek adına daha samimi bir ortaklığa ve işbirliğine ihtiyacımız var. Çok daha fazla çalışmamız gerektiğini, içselleştirmemiz lazım. Günde 8 saat bize yetmez. Günlük 8 saat çalışma ile ülkemizi uluslararası alanda rekabet edebilir bir ülke haline getiremeyiz. Bizim günlük 24 saati 48 bölüp, 48 saat çalışmamız gerektiğini anlamamız gerekiyor. Hem eğittiğimiz hem de eğitildiğimiz kurumlarda bunu çok sıklıkla konuşmamız gerekiyor. Bunun için işler değişti, ezberle bozuldu, meslekler ölüyor ve bunların yerine yeni meslek ikame hale geldi. Bunu mutlaka yeni politikalar içerisinde değerlendirmemiz gerekiyor. Eğitim işi, gönül işidir. Dünyada en kıymetli mesleklerden biri öğretmenliktir. Dünyanın birçok ülkesinde, en kıymetli adam, öğreten adamdır. Ama bizde bu oturmuyor. Öğreten adam bunu hissetmiyor. Biz bu insanlara gereken önemi, değeri vermeliyiz. Eğitim meselesi, aristokratik bir ayrıcalık değildir. Eğitim meselesi bir gönül işidir. Eğitim meselesi asla es geçeceğimiz, burun kıvıracağımız bir mesele değil. Eğitim ekonomiye, kalkınmayla, zenginlikle, icat çıkarmakla doğrudan ilgisi var. Eğitim bu işin temelidir. Eğitim meselesini dünyada sayılı bir politika haline getirebilecek, fark yaratacak düzeye getirmek için kullanmamız gerekiyor. Bundan asla imtina etmemeliyiz. Biz buna hazırız. Oda olarak tüm imkânlarımızla kentimizin eğitim meselesindeki, bu kabul edilemez sıralamasını ortadan kaldırmak, statüyü daha da yükseltmek için hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
Daha sonra söz alan Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Eğitim Şube Müdürü Mehmet Nuri Elçi ise kentteki Mesleki Eğitim Kurumlarının yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Program, Uzman Öğretmen Osman Dolgunyürek'in Mesleki Eğitim Merkezleri Tanıtım Sunumu ile devam etti.
Toplantı soru ve cevap bölümüyle sona erdi.
Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz