Konser, üniversitenin ve bölgenin kültürel zenginliklerini dünyaya tanıtma amacı doğrultusunda, Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilecek Orkestra Festivali’ne katılım sürecinin önemli bir adımı olarak değerlendirildi.
Akademik Orkestra, repertuarında hem Batı müziği hem de Türk müziği düzenlemelerine yer vererek, farklı kültürlerin ahenkli bir birleşimini dinleyicilere sundu. Etkinlikte, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya’nın yanı sıra çok sayıda akademisyen, öğrenci ve sanatsever yer aldı.
Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, konserin ardından yaptığı konuşmada, “Üniversitemiz bünyesinde kısa bir süre önce kurulan akademik orkestra çok güzel bir başlangıç yapmıştı. Bugünkü performansları muhteşemdi. Eğer bu orkestra bu şekilde çalışmalarına devam ederse, Türkiye’de önemli bir senfoni orkestrasına dönüşecektir” dedi.
Rektör Şevli, sanatsal faaliyetlerin üniversitelerin bilimsel başarılarına olan katkısını vurgulayarak, “Sanatın ve sanatçının değer gördüğü yerlerde entelektüel bilgi birikimi ve bilim gelişir. Bir üniversitenin konservatuvarı, müzik bölümü, resim bölümü ve sanatsal faaliyetleri güçlü ise o üniversite bilimsel ve akademik başarıda da güçlü olur” diye konuştu.
Sanatsal etkinliği akademik bir çalışma olarak tanımlayan Rektör Şevli, “Konserde Batı müziği eserlerinin yanı sıra Anadolu’nun yerel müzikleri ve bu eserlerin Batı tarzında uyarlamaları da büyük beğeni topladı. Orkestra şefi Fatih Marufoğlu’nun uyarlamalarını oldukça başarılı buldum” ifadelerini kullandı.
Van YYÜ Akademik Orkestrası, bu konserle sanatın evrensel gücünü bir kez daha gözler önüne sererek Van YYÜ’nün kültürel ve sanatsal faaliyetlerine önemli bir ivme kazandırdı.
VAN BÖLGE GAZETESİ