Bir hafta devam eden etkinliğin tanıtım toplantısı Ziraat Fakültesi bünyesinde gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerinde çalışanlar ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde lisansüstü eğitim gören öğrencilere yönelik olarak düzenlenen ve toplamda 58 saat süren teorik ve uygulamalı eğitimler, katılımcıların bağcılık alanındaki bilgi düzeylerinin attırılması hedeflendi.
Programda, bağcılıkta nanoteknoloji, hasat sonu fizyolojisi, verim tahmini, istatistik analiz yöntemleri, fidan üretme tekniği, yetiştirme teknikleri, değerlendirme yöntemleri, ulusal ve yöresel asma gen potansiyelinin belirlenmesi gibi çeşitli konulara yer verildi. Teorik eğitimlerin ardından saha çalışmalarıyla uygulamalı eğitimler gerçekleştirildi.
Etkinlik kapsamında katılımcılara hitap eden Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Türkiye'nin en köklü ve önemli fakültelerinden biri olduğunu vurguladı. Dekan Tunçtürk, üniversitenin bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetlerine önemli katkılar sunduğunu belirtti ve katılımcılara verimli bir eğitim süreci diledi.
Programın içeriğini açıklayan Program Koordinatörü Doç. Dr. Nurhan Keskin ise Cumhuriyetimizin 100. yılı vizyonu doğrultusunda Türkiye bağcılığının hedeflerini aktardı. ‘Güçlü Türkiye Bağcılığı’ vizyonuyla planlanan eğitimin, üzüm ve üzüm ürünleri alanında ulusal ve uluslararası düzeyde markalaşmayı hedeflediğini belirtti.
Program Koordinatörü Doç. Dr. Nurhan Keskin ayrıca, atalarımızın ‘Bakarsan Bağ Olur Bakmazsan Dağ Olur’ sözünden ilham alınarak düzenlenen etkinliğin Van'da bağcılığın kalbinin attığı bir hafta olduğunu vurguladı.
Etkinliğe katılan Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) Koordinatörü Doç. Dr. Hilal Çelik Kazıcı ise üniversitenin AR-GE çalışmaları ve desteklenen projeler hakkında bilgiler verdi. Ziraat Fakültesinin proje üretiminde öncüler arasında olduğunu belirten Kazıcı, Ziraat Fakültesinin 2023 yılında desteklenmiş projeleri ile projelerden yapılmış yayınları hakkında sunum gerçekleştirdi.
Program eğiticileri arasında yer alan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Birhan Kunter, Van'ın önemli bir tarım kenti olduğunu ancak bağcılığın unutulmaya yüz tuttuğunu dile getirerek, bu alanda yeniden canlanma çabalarının önemine değindi.
Etkinlik, Üniversitemizin dekanları ve akademisyenleri ile çeşitli kurum çalışanları ve öğrencilerin yanı sıra birçok üniversite ve araştırma enstitüsünden paydaş katılımcılarla gerçekleştirildi.
VAN BÖLGE GAZETESİ