Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü bahçesinde gerçekleştirilen Seramik Pişirim Çalıştayı'nda, Seramik Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Emrah Pek ve Muş Alparslan Üniversitesinden Öğretim Görevlisi Emre Koç, çamurdan yaptıkları eserleri teknik yöntemlerle buluşturarak özgün formlar ortaya çıkardılar.

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, düzenlenen çalıştaya katılarak gerekli teknik ve bilimsel bilgileri yerinde aldı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin, geniş yelpazede sunduğu eğitim ve öğretim hizmetlerinin yanı sıra, bölgenin kültürel ve endüstriyel potansiyelini de desteklediğini belirten Rektör Şevli, seramik sanatıyla ilgilenen geleneksel ustalar ve sanatçıların varlığına dikkat çekti. Aynı zamanda, bölgemizin kil açısından oldukça zengin olduğunu ve bu kaynağın hem sanatsal hem de endüstriyel anlamda büyük bir değer taşıdığını vurguladı.

Dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi Dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi

"Kil, bölgemizde hem endüstriyel üretimde ham madde olarak, hem de geleneksel seramik sanatında önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde seramik, özellikle sofra ürünlerinde ticari bir meta haline gelmiştir," diyen Prof. Dr. Hamdullah Şevli, bu doğrultuda üniversite bünyesinde Seramik Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurduklarını ifade etti.

Doç. Dr. Emrah Pek'in öncülüğünde ve diğer akademisyenlerin desteğiyle bu merkezde çeşitli çalıştaylar ve "Seramik Sırları Workshop" gibi etkinlikler düzenlediklerini, çalıştayda ise Muş Alparslan Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Emre Koç'un katkılarıyla seramiğin farklı bir pişirme tekniği üzerine yoğunlaştıklarını belirtti.

Rektör Şevli, çalıştayın içeriğine dair detaylar vererek, "Bu çalıştayda, daha önce pişirilmiş seramiklerin etrafına doğada bulunan mısır kabuğu, soğan kabuğu, mor lahana yaprağı veya muz kabuğu gibi doğal malzemeler sarılarak folyoyla kaplanıyor ve yüksek ısıda fırında pişiriliyor. Pişirme işlemi yaklaşık bir gün sürmekte ve sonucunda kimyasallar, tuzlar ve diğer doğal malzemelerle zenginleşmiş, desenli ve boyalı seramik eserler ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

Çalıştayın temel amacını özetleyen Rektör Şevli, hem bu geleneksel sanatı Van YYÜ'de ve Van'da yaşatmayı hem de bölgemizdeki kil hammaddesini endüstriyel olarak değerlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu sayede, hem gençlerimizin hem de sanatçılarımızın bu alanda istihdam imkânı bulmasına katkı sağlayacak adımlar atmayı planladıklarını ifade etti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Seramik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Emrah Pek, düzenlenen çalıştayın aslında bir tasarım işçilik tekniği olduğunu ifade etti.

Ateş, kil ve seramiğin bir araya gelmesinin bu tekniğin temel unsurları olduğunu belirten Doç. Dr. Emrah Pek, seramiğin tarih öncesi dönemlerden bu yana kullanılan en eski malzemelerden biri olduğunu vurguladı.

Seramiğin pişirilme sürecine dair geleneksel bir yöntemi anlatarak, "Bir çukur açılarak içine saman ve yanıcı organik maddeler yerleştirilir. Seramikler de bu çukurda pişirilerek sertleştirilir ve böylece yüzeylerine doku ve renk kazandırılır" dedi.

Modern tekniklerle geleneksel yöntemleri bir araya getirdiklerini belirten Merkez Müdürü Pek, seramik üretim sürecinde kontrolü artırmak amacıyla varil kullandıklarını belirterek, "Ateşi daha kontrollü yönetebilmek için varillerden faydalanıyoruz. Seramiklerde yüzey etkilerini araştırmak adına organik malzemeler ve kimyasalları bir arada kullanacağız. Bu süreçte teknik bilgileri harmanlayarak farklı yöntemler deneyeceğiz" diye konuştu.

Özel yüzey efektleri elde etmek için kullanılan yöntemi detaylandıran Doç. Dr. Emrah Pek, "Kullanacağımız kimyasalların etkisini artırmak ve yüzeyde farklı efektler yaratmak için seramikleri alüminyum folyoya saracağız. Sıcaklık 850-900 dereceye ulaştıktan sonra varilleri açacağız. Seramikler bu sıcaklıkta bir gün pişirilerek nihai haline ulaşacak" ifadelerini kullandı.

Çalıştaya, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Kayri, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

VAN BÖLGE GAZETESİ