İlimizin sorunlarının başında kurumsallaşamamak gelmektedir.
Her gelen kendine göre bir sistem oluşturuyor değişim adına yanlış mı doğrumu hiç sorgulamaksızın insanlar da uyuyor yeniliktir diye.
Eğer bilinçli bir şekilde kurumsallaşırsa siyasi partiler kurumlar STK'lar yani doğru bir sistem oluşturulursa gelen sisteme uyar sistemi değiştirmez.
Yani sistemi kendinize uyduracağınıza hakkaniyetli bir sistem kursanız her gelen sisteme uymak zorunda hissedecek kendisini.
Kısaca kitabına uydurmayacaksınız kitaba uyacaksınız.
Tabii kurumsal sistemi kendinden emin olan dürüst insanlar oluşturur.
Ayak oyunu çevirmek isteyenlerin hoşuna gitmez kurumsallaşmak.
Çünkü onların hesabı kişisel çıkardır.
Peki, AK parti Van'da bu manada ne durumdadır.
Van özelinde Ak Parti'nin değişim ve yenilenme süreci devam ediyor.
Bu yenilenmeden memnun olan da var olmayan da. Memnuniyet ya da memnuniyetsizlik kriteri neye göre o da ayrı bir tartışma konusu.
Geçtiğimiz hafta İPEKYOLU, ERCİŞ, TUŞBA ve EDREMİT ilçe başkanlıklarına yapılan atamalarla ilçe düzeyinde görev devir teslimleri de tamamlanmış, kongre hazırlıkları başlamış oldu. Öncelikli olarak kongresi henüz yapılmamış ilçeler ve devamında Nisan ayı başında yapılacak il kongresiyle uzun süren değerlendirme, atama ve kongre süreçleri sona ermiş olacak. Ve kongre süreçlerinin sona ermesi devamında yeni bir sayfanın da başlangıcı olacak.
Hayat aslında sonların ve başlangıçların iç içe geçtiği bir döngüden ibaret değil mi? Her son, bir başlangıç ve her başlangıç, bir sondur aslında!
Bu yeni başlangıç, il başkanı Kayhan Türkmenoğlu liderliğinde tüm ilçe başkanlarının ilimiz, ülkemiz ve İslam Ümmeti adına çok önemli olan 2019 yılı Mart ayında gerçekleşecek Yerel Yönetim Seçimleri ve devamında yine 2019 yılı Kasım ayında gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı, Parlamento seçimleri gibi kritik seçimlere kimlerle nasıl hazırlanacakları, sahada nasıl varlık gösterecekleri ve seçim günü de hangi sonuçları elde edeceklerinin merakla, kaygıyla beklendiği günlerin başlangıcı olacak.
Bu süreçlerde elde edilecek sonuçlar hepimizi en yakından etkileyeceği için daha yolun başında yine ak parti Van il başkanı Kayhan Türkeroğlu başta olmak üzere tüm AK parti ilçe başkanlarına birkaç söz söylemek, istifade etmek isterlerse birkaç öneri de bulunmak istiyorum.
16 yıllık siyasi geçmişine çok büyük başarıları sığdıran ve bugünde ilimiz, ülkemiz ve tüm İslam ümmeti adına umut olma özelliğini devam ettiren AK parti, sahip olduğu gücü kuruluş felsefesini, ruhunu oluşturan insanı yaşat ki, devlet yaşasın ilkesi üzerine inşa etti.
AK parti, siyasetinin merkezine insanı alarak milleti önemseyen ve halkıyla gönül bağı kurup geçmişten bugüne sahip olduğu medeniyet bilinciyle uzun yıllardır hak ettiğimiz, özlemle beklediğimiz hizmetleri sunan parti oldu.
AK parti, her türlü baskıya, tuzağa ve ihanete rağmen Erdoğan liderliğinde zorluklarla mücadele etmeye, büyük hedefler belirleyip onları başarmaya devam etti. Sadece kendi ülkemizde değil dünyanın dört bir yanında zor durumda olan, işkence gören, zulme uğrayan, aç ve kimsesiz kalan milyonların sığınağı, umudu ve en önemlisi de yaşlı gözlerle yürekten yapılan duası oldu.
AK parti tüm bunları siyasi tarihimizde az rastlanır bir şekilde siyaseti kurumsal bir zemine taşıyarak başardı.
Peki, Sayın Erdoğan liderliğinde AK parti kurumsallaşmasını nasıl gerçekleştirdi?
Kurumsallaşma derken aslında kurumsallaşmadan ne anladı ve neyi hayata geçirdi?
Ak Parti kurumsallaşma süreçlerinin merkezine insanı aldı ve tüm işleyişi insan merkezli bir bakışla inşa etti. Bu bakış Ak Parti'nin kurumsallaşmasının zemini oldu.
Her türlü mekanik, duygusuz işleyişten uzak durup merhamet ve adalet odaklı bir bakış geliştirdi. Milletin hassasiyetlerini, beklentilerini, kaygılarını, hayallerini önemseyip bu çerçevede hizmetler üretti.
Varlığını kişilere bağımlı olmaktan çıkarıp, faaliyetlerini sürdürebilmesi ve geliştirebilmesini için ilkeler belirledi. Hiç kimse vazgeçilmez olmadı.
Sistemin işleyişinin sürdürülebilir kılınması adına halktan uzak ve çok katmanlı dikey hiyerarşi, yönetmelik, kurallarla örülmüş duygusuz mekanik işleyiş yerine, kurucu ruhu inşa eden ve besleyen dava bilincini hep canlı tutma gayreti sergilendi. Dava bilincine sadık kişileri hep bağrına bastı, önemsedi.
Partinin kurucusu ve asıl sahibi olan halkla iç içe, çok yakın birliktelikler kuruldu. Halkla buluşmayı engelleyecek kibir, enaniyet, riya, şahsi menfaat beklentisi vb her türlü olumsuz tutum ve hasletlerden uzak durulma gayreti öncelendi ve toplumsal menfaatler önemsendi.
Önemli ve nihai kararlarda istişare ilkesi hep önemsendi ve uygulandı.
Görevlendirmelerde liyakat, ehliyet, güven esasları arandı ve iş, ehline teslim edildi.
Bilgiye ve bilgiliye değer verildi. Yıllarca zihin teri, akıl teri dökmüş ömrünü bilgiye, bilime, hikmete adamış şahsiyetleri önemsedi ve her şeyi ben bilirim anlayışını kabul etmeyerek bilgi, bilinç ve hikmet temelli siyaset yapma anlayışını benimsedi.
İşte tüm bunlar 16 yıldır büyük başarılara imza atan AK partinin kurumsallaşmasının özünü oluşturdu.
Ama maalesef Van özelinde ak parti kurumsallaşamadı ve temsilcisi olduğu Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Ak Partiyi hakkıyla yerelde temsil edemedi.
Neden mi?
İşte birkaç önemli sebep…
Kişilerin adları, varlıkları genel olarak hep mensubu oldukları ve gücünü sömürdükleri AK Parti'nin önünde yer aldı.
Gölgesinde var oldukları AK parti birileri için şahsi mülk gibi algılandı. Teşkilat mensupları birer çalışan, partinin asıl sahibi halk ise müşteri gibi görüldü. Toplumsal menfaatler göz ardı edildi.
Halka tepeden bakan, ulaşılamayan, protokol adamlarının sayısı arttı. Kurucu ilkeler unutuldu, unutturuldu.
Görevlendirmeler de liyakat, ehliyet, güven değil birilerinin adamı olmak, yöneticilere koşulsuz itaat hep daha anlamlı oldu ve tercih edildi. Göreve uygun kişi değil, kişiye uygun görevler verildi.
AK Parti'nin kurucu ilkeleri nedense teşkilat kademeleri ve yöneticileri tarafından okunmadı, anlaşılmadı ve dolayısıyla hayata geçirilmedi. Bunun yerine kişi veya grup menfaatlerini önceleyen ilkeler karşılık buldu. Bunu eleştirin ve karşı çıkanlarda "siyaseten linç edilip itibarsızlaştırıldı ve dışlandı".
Bilgiye asla kıymet verilmedi. Sadece kürsülerden bilgi ve bilgenin yüceliği adına edebiyat yapıldı, hikâyeler okundu. Bildikleri yoldan yürümeye devam edildi.
Şahsiyetli, toplumda karşılığı olan nitelikli, dürüst ve ahlaklı dava erleri dışlandı, padişahım çok yaşa naraları atacak kişilere yer verildi.
Nasılsa Erdoğan hepimiz adına çalışıyor, halk Erdoğan'ı seviyor, zaten halk başka kime oy verecek ki anlayışına sahip tembel ve asalak tipler kıymet buldu.
Oturduğu makama anlam ve şeref katan değil, oturduğu makamdan şeref bulmayı umanlar nedense emanet makamlara geldi.
Yerelde hep beraber şahit olduğumuz ve sonuçlarının hepimize çok pahalıya mal olduğu bu olumsuz süreçlerin tekrar yaşanmaması için başta AK parti Van il başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve tüm ilçe başkanlarının Van'da ak Parti'nin kurumsallaşmasına öncelik vermesi ve kuruluş ruhunu Van ak parti teşkilatlarına kazandırması gerekmektedir. Bunu yaparsanız emin olun ki yolun başında çok önemli başarılara imza atmış olacaksınız.
Unutmayın!
Siyasi olarak temsil makamları sizlere emanet ve alacağınız her bir kararınız Van'da yaşayan 1 milyon 200 bin kişinin bugününü ve yarını etkileyecek.
PİŞMAN OLMAYACAĞINIZ, HESABINI VERMEKTE ZORLANMAYACAĞINIZ KARARLAR ALMANIZ DUASIYLA…