VAN'A NEDEN YATIRIM YAPILMIYOR?

Van tarih boyunca hep neden yatırım yapılmıyor diye serzenişte bulunuyor.
Devlet yetkililerinin dışında, objektif olarak Van iline neden yatırım yapılamadığını dürüstçe açıklayan yok denecek kadar çok az insan olmuş.

Van'da dünyada eşine az rastlanır güzellikte değerler var.
Erciş ve Muradiye ilçelerimizde Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan Van Balığı göçü olan doğa harikası bir durum yaşanıyor.
Balığın güzergâhında tesisler yapılırsa ki trilyonluk yatırımlar yapılmalı böylesi harika yerlere on binlerce insan iş sahibi olacak.
İnanılmaz güzellikte Van'a 30 kilometre mesafede, Gürpınar sınırları içinde Kuh, Kozan ve Erek Dağı arasındaki vadide yer alan 4 kilometrekarelik Keşiş Gölü ve çevresi, dağ ve yayla turizmi için vazgeçilmez mekânların başında geliyor.
Urartu Kralı II. Rusa tarafından tarım arazilerinin sulanması amacıyla yaptırılan 2 bin 700 yıllık ve 2 bin 650 rakımlı Keşiş Gölü, aynı zamanda çok gelişmiş bir mühendislik ürünü olarak biliniyor. Rengârenk çiçeklerin açtığı ve temiz havasıyla ziyaretçilerini adeta büyüleyen Keşiş Gölü ve çevresi, özellikle göçerlerin vazgeçilmez mekânları arasında yer alıyor. Denizden yüksekliği 2 bin 550 metre, alanı yağışlara bağlı olarak 4-7 kilometrekare olan gölde 20 milyon m3 su depolanabiliyor ve su toplama havzası 100 kilometrekare.

Gürpınar Belediye başkanı Hayrullah Tanış beyin çok ilgilendiği Turna (KEŞİŞ GÖLÜ)
Dağların tepesinde böylesi mucizevi güzellikler mutlaka turizme açılmalı yatırımlar yapılmalıdır.
Van Gölü havzasını anlatmaya gerek yok artık sadece kirlenmesi engellenmeli dünyada olmayan sodalı suyu olan tek yer.

İlimizde Allah'ın büyük lütfu olan doğa harikalarını başka yerlerde görmek çok zor.
Ama biz bu nimetlerden yararlanamıyoruz.
Sebebi ise yıllardır yaşadığımız terör olayları.
Eğer bu olaylar yaşanmasaydı bölgede ve özelde Van'da bugün Van dünyanın her haliyle en gelişmiş turizm kentlerinden marka şehirlerinden birisiydi.
Binlerce genç iş sahibi olmuş Van halkı zengin yaşam sürecekti.
Van Türkiye'nin en zengin illerinin başında olabilirdi…
Ama bırakmadılar, olmadı gerçeklerle hala yüzleşmek istemeyenlerin olduğunu görüyoruz.
Bu terör olayları bu kentin halkını mağdur etti fakir, yoksul bıraktı.
İlimizde insanımızın büyük çoğunluğu mesleksiz bırakılmış ve günlük yaşam koşullarına mahkûm edilmiş.

SYDV den dağıtılan devlet yardımları olmazsa birçok insan aç ve perişan kalacak.

İşte işsiz ve zor yaşam koşullarıyla boğuşan insanımızı özellikle gençleri suiistimal eden, yoksulluğunu siyasi araç olarak kullanan HDP'nin hala ayrımcı siyaseti ve PKK'nın yok edici tehditkâr tavrı yüzünden başta Kürtler olmak üzere bölgede halk yıllardır sefil ve perişan kalmış durumda.
Bu halkı uyandıracak işsizliği giderecek, halkı meslek sahibi edecek yani balık tutmayı öğretecek şiddetten uzak yaşam standartlarını arttıran politikalara ihtiyaç var.
Bunların olması için yukarıda dile getirdiğim alanların turizme açılması şart sonra zaten doğal olarak yatırımcı gelecektir.
Van'ın tanıtım gibi bir sorunu yok 1990 öncesi Van, nüfusu kadar turist ağırlıyor.
Hiç kimsenin sağa sola kıvırması doğru değil.
Bu bölgeye ve özelde Van iline yatırımın olmamasının tek nedeni ve en büyük engeli PKK gerçeğidir.
Çok acılar çeken Van insanı sadece son 10 yılda yaklaşık 300 bin insanını göç vermiş, çevre illerden aynı derecede göç almıştır.  Verilen ve alınan bu göç Van'ı çığırından çıkarmış sadece adı büyükşehir olarak kalmıştır.

Son dönemde kayyumların adına yakışır büyükşehir olması için yaptığı çalışmalar halk tarafından takdir toplasa da tam anlamıyla istenilen düzeyde olmamıştır.
 Bunun için epeyce bir zamana ihtiyaç olduğu kuşku götürmez bir gerçektir.
Bu bağlamda birçok alanda da geri kalmış bir kent durumundayız.
Bu olaylardan dolayı fakir ve yoksul olan Van'ımız gerçek anlamda şehirleşememiş maalesef kocaman köy görüntüsünü almış.
Hala 100'lerce ahırının şehir merkezinde olduğu belki ender illerden biridir Van.
Ahırlardan dolayı kokudan geçilmeyen birçok mahalle mevcuttur.
Hakikaten ayıp ve yazık olmuyor mu bu görüntüler Van için.
Ahır sahiplerini mağdur etmeden bu sorun derhal şehirde yaşadığımızı anlamamız için çözülmelidir.
Daha önce otogar, yeni alternatif yollar, yeni sebze hali vs için Van'ın birçok sorununu defalarca ayrıntıları ile bu köşede yazdım yeri gelirse tekrar hatırlatacağım, ancak son zamanlarda yeni alternatif yollar, harika parkların yapılışını beğeni ile takip ediyorum
 Özellikle Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez' in tam bir halk adamlığı kimliği, bölgenin sosyal, kültürel ve aşiret yapılarına hâkim olan ve birikimiyle önemli analiz eden fikirlerinden faydalanmamız lazım. Eğer Sayın Bilmezin, Yerel yönetimlerdeki bilgisini kayyum sürecinde önümüzdeki iki yılda Van ilinin faydasına dönüştüremezsek  kaybeden yine Van olur…!!!
Aslında hafızada kalması için son 20 yılın ve özelde kayyumlar sürecinde yapılan çalışmalar sıkça haberleştirilmeli, yapılan hizmetlerin hangi dönemde kimler tarafından yapıldığı halk tarafından bilinmelidir. Aksi halde ben yaptım bu hizmetleri ucuz kahramanlığına soyunan çok kişi var çevremizde. İyiye talip olan çok, yaptığı kötülükleri  bu ile ve insanına verdiği zararları gündeme bile getiren yok..
Yatırım yatırım diye bağıranlar neden yatırımın yapılmadığının engellerini de konuşsalar halkı doğru bilgilendirdikleri için samimi olurlar…