Van'a yeni göletler kazandırılıyor

Değerli okurlar son zamanlarda dünyanın gündemi haline gelen kuraklık sorunu, maalesef ilimizde de kendini gösteriyor.

Özellikle geçtiğimiz yıllarda ve bu yıl uydudan çekilen Vangölü Havzası fotoğraflarını kıyasladığımızda büyük bir tehlike ile karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz.

Bu yıl neredeyse ilimize doğru dürüst kar yağmadı. Yağmur deseniz, o da çok ama çok az yağdı. Haliyle kuraklık da baş göstermeye başladı.

Van Gölü sahillerine baktığımızda geçtiğimiz yıllarda göl sularının içinde neredeyse birçok bölümü görünmeyen iskelelerin tamamı, bu yıl görünüyor. Hatta göl suları içlere kadar çekildi. Sahil bölümü giderek çoğaldı.

Yağışların önümüzdeki günlerde de mevsim normallerinin dışında seyretme ihtimali endişelendiriyor. Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesinden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş son 4 yılın ocak ayına ait Van Gölü çevresindeki kar örtüsünü gösteren Landsat uydu görüntülerini inceledi. Dr. Öğretim Üyesi Akkuş'un incelediği uydu görüntülerinde 2023 yılının Ocak ayında havzada karın neredeyse hiç olmadığı dikkat çekti.

Dünyada kuraklık tehlikesi iyiden iyiye hissedilirken, bu durum ülkemiz için de büyük bir alarm vermeye başladı.

Bu yüzden barajlar ve göletler büyük önem arz ediyor. Elbette toplumsal bir hassasiyet gösterip, suları da doğru kullanmalıyız.

Geçtiğimiz günlerde Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından ilimizin farklı bölgelerinde yapımı süren ve yeni yapılacak olan göletlerle alakalı bir toplantı gerçekleşti.

Kuraklığın konuşulduğu bu zaman diliminde böylesi toplantıların önemi daha çok artıyor. Tarım arazilerinin suyla buluşması noktasında çok önemli olan bu toplantı Van Valisi Ozan Balcı başkanlığında DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü'nde yapıldı.

Toplantıda, 19 bin 610 çiftçinin 20 bin dekarın üzerindeki alanını sulu tarıma açacak, 2023 yılı yatırım programına alınan 5 yeni sulama göleti ve yapımı devam eden 19 bin 860 dekar alanın sulanmasını sağlayacak 7 sulama göleti ile taşkın koruma projeleri değerlendirildi.

Vali Balcı, mera ve koyun varlığının yüzde 10'unun bulunduğu ilimizdeki Erciş Pay sulaması ve bu yeni yatarımların çiftçimize, üreticimize katkı sunacağını, kaba yem üretimi başta olmak üzere üretimini büyük oranda artıracağını dile getirdi.

Yeni yıldaki yatırım programına alınan sulama göletleri hakkında bilgi veren Vali Balcı, "Gevaş İlçesi Kuşluk Göleti 9750 çiftçimizin 1440 dekarı sulanacak. Gürpınar İlçesi Elaçmaz Göleti 4440 çiftçimizin 8140 dekar alanı sulanacak. Saray İlçesi Örenburç Göleti 3969 çiftçimizin 5930 dekar alanı sulanacak. İpekyolu İlçesi Karagündüz Göleti 366 çiftçimizin 600 dekar alanı sulanacak. İpekyolu İlçesi Bakraçlı Göleti 1085 çiftçimizin 4100 dekar arazisi sulanacak" diye konuştu.

Söz konusu toplantıda yapımı devam eden göletler de masaya yatırıldı. Kentimizin en büyük ilçesi olan İpekyolu İlçesi'ndeki Ortanca Göleti, 4 bin 290 dekar alanı sulayacak. Yine aynı ilçede bulunan Erçek Baklatepe Göleti 2 bin 140 dekar alanın sulanmasına vesile olacak. İpekyolu Ağzıkara Göleti sayesinde ise 2 bin 630 dekar alan sulanacak.

Toplantıda diğer ilçelerde yapımı süren göletlere de değinildi. Gevaş İlçesi İkizler Göleti 4 bin 690 dekar alan sulanacak. Özalp Gültepe Göleti 2 bin 740 dekar alan, Tuşba Yemlice Göleti ile 2 bin 560 dekar alan sulanacak. İpekyolu Irgat Yeraltı Depolaması 810 dekar alan sulanacak.

Vali Balcı, ilimizin büyük risk teşkil eden 14 ayrı bölgesinde devam eden taşkın koruma projelerinin tamamlanması için de çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Tüm bu çalışmalar, kuraklığın konuşulduğu bu dönemde çok büyük önem arz ediyor.

Emeği geçenlere teşekkürler.