Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, şap hastalığına karşı etkin mücadelelerini aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Her yıl rutin 2 doz uygulanan aşı sayısı, bu yıl 3 doza çıkarıldı. Bu kapsamda ilk dozlar 29 Ocak- 31 Mart tarihleri arasında aşı bedeli alınmadan uygulanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 'Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı' kapsamında tüm ülkede şap aşılama kampanyası ilk dozları 29 Ocak'ta başlarken, 31 Mart tarihine kadar devam edecek.

İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri tarafından gerçekleştirilen aşılama faaliyetlerinde ülke genelinde olduğu gibi Van'daki tüm büyükbaş hayvanlar aşılanacak. Her yıl rutin 2 doz uygulanan aşı sayısı, bu yıl 3 doza çıkarılırken, bu kapsamda ilk dozlar 29 Ocak- 31 Mart tarihleri arasında aşı bedeli alınmadan uygulanacak.

Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalık olurken, hastalığa, sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlı olan bir hastalık olarak biliniyor.

"ŞAP HASTALIĞI İLE ETKİN MÜCADELEDE AŞILAMALAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR"

TEGV'den, Gevaşlı çocuklara sağlıklı yaşam ve hijyen eğitimi TEGV'den, Gevaşlı çocuklara sağlıklı yaşam ve hijyen eğitimi

Van genelinde 29 Ocak'ta başlayan ve 31 Mart tarihine kadar devam edecek olan birin doz aşılama kampanyası ile ilgili gazetemize konuşan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, "Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır. Hastalığa, sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlıdır. Şap aşısı hastalığa karşı koruyucu olması yanında, büyükbaş hayvanların sevkleri ve buzağı destekleme işlemleri için de mecburidir. Şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine izin verilmez, buzağı desteklemesinden de faydalanamaz. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan, yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir. Bu kapsamda Bu yıl aşılama çalışmalarımızın ilk dozu 29 Ocak- 31 Mart tarihleri arasında yapılacaktır. Şap hastalığına karşı etkin mücadelemiz devam ediyor. Her yıl rutin 2 doz uygulanan aşı sayısını bu yıl 3 doza çıkarılacak ve ilk dozu 29 Ocak-31 Mart tarihlerinde aşı bedeli almadan uygulayacağız. Bu kapsamda büyükbaş hayvan varlığımızın tamamını aşılamayı hedefliyoruz. Hayvancılıkta ekonomik anlamda büyük kayıplar oluşturan ve hayvanların verim kabiliyetinde düşüşlere sebep olan şap hastalığı ile etkin mücadelede aşılamalar büyük önem taşımaktadır. Aşılama çalışmaları hastalıktan korunmanın yanı sıra hayvan sevklerinde aşı şartının bulunması sebebiyle sevklerde sorun yaşanmaması açısından da gereklidir. Bu kapsamda tüm yetiştiricilerimizin kampanya döneminde büyükbaş hayvanlarını aşılatmaları, aşılama çalışmalarında tüm paydaşlarımızın gereken hassasiyeti göstermeleri büyük önem arz etmektedir" dedi.

"İLİMİZDEKİ BÜYÜKBAŞ HAYVANLARIN TAMAMININ AŞILANMASI HEDEFLENMEKTEDİR"

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kampanyaya hazır olduklarını belirten Müdürü Görentaş, "Birin doz şap aşılama kampanyamız 29 Ocak tarihinde başladı ve 31 Mart tarihine kadar devam edecek. İlimizdeki büyükbaş hayvanların tamamının aşılanması hedeflenmektedir. Aşılama kampanyasının başarıya ulaşması için üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve aşılama için gelen sağlık personeline yardımcı olmaları gerekmektedir. Tüm hayvancılık işletmelerine gidilerek gayret ve özveri ile yürütülecek aşılama kampanyasının ilimiz hayvancılığına hayırlı olmasını dilerim" ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ