Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe Van'ın kanayan yarası haline gelen ve bir türlü çözüm bulunamayan uçak seferleri ve bilet fiyatlarıyla ilgili açıklamada bulundu.
Yaşanan uçak sorununun kentin turizmi başta olmak üzere iş insanları ve vatandaşları mağdur ettiğini söyleyen Özgökçe, Van'ın nüfusunun birçok ilden fazla olmasına rağmen pozitif hiçbir ayrımcılık görmediğini ve kentte ciddi bir lobi eksikliğinin olduğunu belirtti.
Yıllardır gündeme getirilen uçak sorunlarına çözüm bulunmamasına tepki gösteren Özgökçe, Van'ın lobisinin zayıf olmasından dert yandı.
"VAN GİDİŞLİ, VAN DÖNÜŞLÜ YER BULAMIYORSUNUZ"
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan ulaşım verilerini değerlendiren Özgökçe, "Van'ın en büyük sorunu uçak ve otobüs bilet fiyatlarıdır. Bugün başka bir ile gideceğiniz zaman uçaklarda yer bulamıyorsunuz. Bulursanız dahi bir hafta sonrası için bulabiliyorsunuz. Bunun da en büyük sebebi arz talep meselesidir. Günlük 7 uçak seferimiz var, arz talep meselesi şimdi uçaklara baktığınızda Eylül'e kadar yer bulamıyorsunuz. Bulduğunuzda da en pahalı biletleri
buluyorsunuz. 900 ila bin 500 liraya bilet alabiliyorsunuz, bu kabul edilir bir şey değil. Yanı başımızdaki şehirlere baktığımızda günübirlik uçuşlarda yer bulunuyor. Çünkü uçak sefer sayıları fazla. Dediğim gibi bizim uçak sayı seferlerimiz az olduğu için yoğun bir talep olduğundan dolayı, firmalarda en pahalı bravo klastan biletleri satışa çıkartıyorlar. Bugün taziyem var, acelem var, işim var, ticaretim var deseniz bir hafta, on güne kadar Van gidişli, Van dönüşlü hiçbir uçakta yer bulamıyorsunuz. Bulsanız bile, dediğim gibi çok fahiş fiyatlarla yer buluyorsunuz. Bununda en büyük sebebi uçak seferlerinde sayıların azlığıdır. Bu durumu birkaç defa dile getirdik. Bütün kurumlarda yazılı ya da şifahen görüşmelerimizi yaptık yapmaya devam ediyoruz" dedi.
"VAN'DAN UÇAK ÇEKTİLER, KİMSE SES ÇIKARMADI"
Van'da kimsenin ulaşım haksızlığına ses çıkarmadığını ifade eden Özgökçe, "Türk Hava Yolları'nın 2019 yılında 407 uçağı vardı. Pandemi başladı, pandemi sonrası Türk Hava Yolları ve Sivil Havacılık 2020 yılından sonra filolarına yeni uçak katmadılar. Ellerindeki mevcut uçaklarla bu sirkülasyonu sürdürmeye devam ettiler. Türkiye'den malumunuz 2020 yılından sonra birkaç tane havaalanı açıldı. En son Rize- Artvin Havaalanı açıldı. Malumunuz oraya yap işlet devret modeliyle belli bir koltuk garantisi verildi. Örneğin Rize-Artvin Havaalanına 10 tane uçak lazım. Türk Hava Yolları filosuna yeni uçak katmadığı için mecbur bazı parkurlarda uçak çekmek zorunda kalıyor. İlk çektikleri parkurda bizim parkurumuz. Çünkü daha önce bizden uçak çektiler, biz sesimizi çıkarmadık. İl olarak, bileşenler olarak, ilde yaşayan insanlar olarak buna bir ses çıkarmayınca 16'ya yakın uçağımızı çektiler" diye konuştu.
"FİRMALAR, LOBİSİ ZAYIF OLAN ŞEHİRLERDEN UÇAK ÇEKİYOR"
Van'da ciddi anlamda lobi eksikliğinin olduğunu söyleyen Özgökçe, "Bundan sonraki süreçte yeni bir havaalanı açılırsa Van Ferit Havaalanı üzülerek söylüyorum, uçuşlara kapatılacak. Artık elimizde uçak kalmadı. Van şehri bunu hak etmiyor. 1 milyon 350'nin üstünde nüfusu var. Çarpanlarıyla birlikte, komşu illeri, İranlı günlük girdi çıktısı ile iki milyon nüfusa hitap eden bir şehir. Bizim yarı nüfusa sahip komşu illerde örneğin Erzurum'da, Trabzon'da günlük 40 uçak sefer sayısı yapılıyor ve bu şehirlerin nüfusu 600-670 bin civarında. Erzurum'a günde 30 uçak geliyorsa, Van'a 60 uçak gelmesi lazım. Lobisi zayıf olan şehirlerden, firmalar haklı olarak uçak çekiyorlar. Lobisi en zayıf olan şehirde Van olduğu için önce bizden alıyorlar. Uçak fiyatlarının pahalı olması da sadece bu etkene bağlıdır" ifadelerini kullandı.
Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz