Van Haber

Van'da zam şampiyonu limon oldu

  TÜİK Van Bölge Müdürü Tolga Demirel, TÜFE'de bir önceki aya göre yüzde 0,91 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 15,61 oranında artış gösterdiğini, TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE'de ise bir önceki aya göre yüzde 1,10'luk bir artış olduğunu, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 15,44 oranında artış meydana geldiğini ifade etti.

  Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 3,00'lık oran ile sağlık grubunda olurken, düşüş gösteren grup 2,32'lik oran ile çeşitli mal ve hizmetler grubu olduğunu belirten Demirel, TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 2,98'lik oranla gıda ve alkolsüz içecekler grubunda olurken, düşüş gösteren grup 2,50'lik oran ile çeşitli mal ve hizmetler grubu olduğunu söyledi.

  VAN'DA ŞUBAT AYININ ZAM ŞAMPİYONU LİMON OLDU

  TÜİK Müdürü Demirel'in verdiği bilgilere göre, madde bazlı değerlendirmede yurt genelinde dolmalık biber yüzde 26,96 ve kabak 19,92'lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van'ın da dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise limon yüzde 30,14 ile en çok zamlanan ürün olduğunu, onu yüzde 25,28 oranındaki artışla salatalık takip ettiğini vurguladı. Demirel, karnabaharın ise yüzde 18,95'lik bir oranda değer kaybederek Şubat ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü olduğunu ifade etti. Demirel, Türkiye genelinde de yüzde 19,04 oranında değer kaybeden evcil hayvanlar için gıda harcamaları en fazla ucuzlayan ürün olduğunu söyledi.

  Öte yandan Yİ-ÜFE'de bir önceki aya göre yüzde 1,22'lik bir artış gerçekleştiğini söyleyen Demirel, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 27,09 oranında artış olduğunu belirtti. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,73 düşüş, imalat sektöründe yüzde 1,56 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,14 düşüş ve su sektöründe ise yüzde 1,06 oranında artış meydana geldiğini söyleyen Demirel, ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artışın yüzde 2,44'lük oranla dayanıksız tüketim malı grubunda olurken, en yüksek yıllık artış yüzde 33,77'lik oranla yine ara malı grubunda gerçekleştiğini vurguladı.

  Van Bölge Gazetesi: Aslıhan Karakoç