Van Haber

Vanlı arıcılar bilgilendirildi

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Arıcılık Uzmanı Ziraat Mühendisi Tahir Keçeci, kentte arıcılığın yoğun yapıldığı yerlerde, arılarda sonbahar bakımı, kışa hazırlık, gezginci arıcılık, arıcılık desteklemeleri tespiti ve kontrollerini ile ilgili sorunlarını yerinde inceleyerek, arı yetiştiricileri çözüm önerileri konusunda bilgilendirdi.

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Arıcılık Uzmanı Ziraat Mühendisi Tahir Keçeci, kentte arıcılık yapılan yerleri tek tek ziyaret ederek, arı yetiştiricilerini, kış için arıya bal bırakılması, kışlatma yerinin seçimi, hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda bilgilendirdi.

Arıcılık Uzmanı Ziraat Mühendisi Tahir Keçeci, arılar için iyi bir son bahar hazırlığı yapılması gerektiğini belirterek, "Bir koloni, ana arısı, 15-20 bin genç işçi arısı ve kovanda yeterli balı bulunursa dengeli bir kışlama yapabilir, işçi arılar genç değillerse kış süresince ömrü dolanlar ölür ve koloni de çok fazla ergin arı kaybı meydana gelir. Zayıflık nedeniyle kışın ölecek iki koloni yerine güçlendirilmiş bir koloni kışa hazırlanmalı, zayıf kolonilerden birisinin ana arısı alınmak suretiyle birleştirme yapılmalıdır. İyi bir sonbahar hazırlığı yapılmalı, 7 çerçeveyi doldurulan arı mevcudu ile koloni kışlatmaya alınmalıdır. Her koloninin kışı rahat geçirebilmesi için kovanda yeterli miktarda bal bulunması gerekmektedir. Konaklanan yöre neresi olursa olsun, kovanda bulunması gereken bal, her çerçeve arı için bir çerçeve baldır. Arılarla kaplı çerçevede, en az 2 kg bal bulunmalıdır. Bu balların, arının salkımı kuracağı, çerçevenin orta alt bölümü olan alanın dışında, tamamının sırlı olması gerekir. Balda su oranı yükseleceği için ekşime başlar. Bu durumda arıların beslenmesinde olumsuz meydan getirir. Ayrıca kovanda 1-2 adet polenle dolu çerçeve bulunması, arıların erken gelişmelerinde oldukça yararlıdır" dedi.

Kışlatma yerinin seçimi hakkında da bilgi veren Keçeci, "Arılar hava sıcaklık 14 C altına indiğinde uçuş yapamazlar, 12 C ısıda ise salkıma geçerler. Arıların yerleştirileceği yerlere nakli, sıcaklık çok düşmeden önce yapılmalıdır. Soğuk bölgeden sıcak bölgeye arıları nakledebiliriz, ancak sıcak bölgeden soğuk bölgeye arı naklini kış döneminde kesinlikle yapmamak gerekir. Kovanların konulduğu yerler güney ve güney doğuya bakan taban suyu düşük, göl ve ana yoldan uzak olmalıdır. Bir kolonide hastalık şüphesi varsa örnek alınmak suretiyle kesin teşhis yaptırılmalı, buna göre ilaçlı mücadele edilmelidir. Gelişigüzel ilaçlar kullanmak bal mumunda ve arının yiyeceği balda kalıntı yapacak, bu durum da bal satışında olumsuzluk yaratacaktır. Tedavi de kullanılan ilaçlar ruhsatlı, uygun zamanda, uygun ölçüde kullanılmalıdır. Kesinlikle bal zamanında ilaç kullanılmaz" diye konuştu.

Ayrıca kırsal alanlarda istihdamın geliştirilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, üretim ve kalitenin yükseltilmesi için arı yetiştiriciliğinde yeni teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırılarak modern işletmelerin kurulması ve makine, alet, ekipman alımına yönelik yatırımların desteklenmesi amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın daha önce vermiş oldukları 'Arıcılık Alet Ekipmanları' yerinde görerek ve kontrolleri yapılarak, destek alan arıcılara, koşullarını, yatırımcının yükümlülükleri yeniden hatırlatarak konu ile ilgili gerekli bilgiler verildi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHMİ TEKDUR