Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kararda "Mükelleflerin vergi tarhına esas olan beyanları, kesinleşen vergi ve cezaları ile vadesi geçtiği halde ödenmemiş bulunan vergi ve ceza miktarları Maliye Bakanlığınca açıklanabilir. Maliye Bakanlığı bu yetkisini mahalline devredebilir." deniyor.

29 bin 583 TL asgari ücrete ilk tepkiler: Tek kelimeyle fahiş bir fiyat artışı 29 bin 583 TL asgari ücrete ilk tepkiler: Tek kelimeyle fahiş bir fiyat artışı

Buna göre, vadesi geldiği halde ödenmemiş 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin isimleri; 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde tüm vergi dairelerinde, 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında ise Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yayınlanacak.

RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI

Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre, 213 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasının Hazine ve Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden şu ifadeler yer aldı:

2024 yılında yapılacak açıklamaların, vergi dairesinin ilan koymaya mahsus yerlerinde asılmak suretiyle 15 Ekim 2024 ile 31 Ekim 2024 tarihleri (bu tarihler dahil) arasında Türkiye genelindeki vergi dairelerinde, 1 Kasım 2024 ile 15 Kasım 2024 tarihleri (bu tarihler dahil) arasında ise Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yapılması...

BORCU 5 MİLYON TL VE ÜZERİNDEKİ MÜKELLEFLERİ İÇERİYOR

Açıklama kapsamına, her bir vergi dairesine 5 milyon TL ve daha fazla borcu olan veya bu tutar ve üzerinde kesinleşen vergi ve cezası bulunan mükelleflerin alınması...

Yapılacak açıklamada, 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül 2024 tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan ve nev'i itibarıyla Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile açıklama kapsamına alındığı belirtilen vergi ve cezalar ile 1/ Haziran 2023-31 mayıs 2024 tarihleri arasında kesinleşen tarhiyatların dikkate alınması...

Açıklanacak bilgiler, açıklamanın yapılacağı yer ve diğer hususlarda Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen esaslara uyulması, ancak aynı Tebliğin 'İnternet Ortamında Açıklama' başlıklı III/B bölümündeki hazırlanan listelerin gönderileceği adresler ile ilgili açıklamaları bakımından Defterdarlıkların Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 293)'nin (I-A) bölümüne göre hazırlanan listeleri GİB Gelir Yönetimi Daire Başkanlığı (IV)’e ve (I-B) bölümüne göre hazırlanan listeleri GİB Tahsilat ve İhtilaflı İşler Daire Başkanlığına resmi yazı ekinde elektronik ortamda göndermeleri uygun görüldü.

MALİYE BAKANLIĞI'NA BORÇLARI AÇIKLAMA YETKİSİ VERİLDİ

Tebliğin öne çıkan maddesi ile şöyle:

Mükelleflerin vergi tarhına esas olan beyanları, kesinleşen vergi ve cezaları ile vadesi geçtiği halde ödenmemiş bulunan vergi ve ceza miktarları Maliye Bakanlığınca açıklanabilir. Maliye Bakanlığı bu yetkisini mahalline devredebilir. Ayrıca, kamu görevlilerince yapılan adli ve idari soruşturmalar ile ilgili olarak talep edilen bilgi ve belgeler ile bankalara, yapacakları vergi tahsiline yönelik bilgiler verilebilir. Bu bilgilerin verilmesine ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir. Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenledikleri veya kullandıkları vergi inceleme raporuyla tespit olunanların, kanunla kurulmuş mesleki kuruluşlarına ve 3568 sayılı Kanunla kurulan birlik ve meslek odalarına bildirilmesi vergi mahremiyetini ihlal sayılmaz.

Bu takdirde kendilerine bilgi verilen kişi ve kurumlar da bu maddede yazılı yasaklara uymak zorundadırlar. Maliye Bakanlığı bilgilerin açıklanmasıyla ilgili usulleri belirlemeye yetkilidir.