Sınır kapıları sınır komşularında yaşayan  bölge halkı için bir gelir kapısı ve istihdam olanağıdır. Bölgeler arası sosyo-ekonomi farklılıklarını gidermede katkı sağladığı için son derece önemlidir. Türkiye’de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sınır komşuları ile uluslararası ilişkilerinin geliştirilmesi ve sınır hattında bulunan illerin ekonomik olarak ilerlemesini sağlamak amacıyla birçok girişimler yapıldı.  Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Hakkari, Van ve Iğdır kentlerinde bulunan sınır kapılarının potansiyelinin nasıl güçlendirilmesi gerektiğini anlattı.

İSTEDİĞİMİZ DÜZEYDE BİR YATIRIM BULAMIYORUZ”

Van, Hakkari, Yüksekova ve Iğdır gibi kara sınır kentlerinin dezavantajlarını yaşadıklarını aktaran Takva, “Kara sınır kentleriyiz ve kara sınır kentlerinin kaderi aynıdır. Bu kentler daha çok güvenlik endeksli yönetsel bir bakış açısıyla bugüne kadar tasarlanmış. Buda özellikle ekonomik hayatımızı olumsuz etkiliyor.  Ulusal ve uluslararası camiada istediğimiz düzeyde bir yatırım bulamıyoruz” dedi.

“YEREL POTANSİYELLER ÜZERİNDE FARK YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Yerel politikalarla dezavantajları fırsata çevirdiklerini vurgulayan Takva, “Yerel potansiyeller üzerinde fark yaratmaya çalışıyoruz. İran’daki turistlerin Van’ı tercih etmesi Van Sanayi ve Ticaret Odası’nın 2015 yılında yüzünü Doğu’ya çevirmesiyle başladı.  Hakkâri’nin de benzer avantaj ve dezavantajları var. Dolayısıyla Hakkari, Van ve Yüksekova üçgenine baktığımız zaman bizim komşu ülkelerimizle elde edebileceğimiz ekonomik fırsatların katma değerini fırsata çevireceğimiz bir bakış acısına ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.

“ULUSLARARASI BİR KAPI HALİNE GELMESİNİ SAĞLADI”

Takva, 2019 yılında Kapıköy Gümrük Kapısı'nın modernizasyonunun gerçekleştiğini belirterek,  bölgeye olumlu etkiler sağladığını söyledi. Takva, “2024 yılı sonunda 1 milyon İranlı turist hedefimiz var.  Sınır kapısı 8 saat olan çalışma saatti 24 saatte çıkarılması ve uluslararası bir kapı haline gelmesini sağladı ”şeklinde konuştu.

“HAKKARİ’DEKİ SINIR KAPILARI MODERNİZE EDİLMESİ GEREKİYOR

Hakkâri’nin Üzümlü ve Derecik sınır kapılarının ekonomik potansiyeline değinen Takva, “Hakkari’deki sınır kapıları mutlaka modernize edilmesi gerekiyor. Üzümlü sınır kapısının yol sorunu giderilmesi gerekiyor. Orada sadece yolcu geçişleri değil ticari araçlarında geçişleri sağlanmalıdır. Bu adımlar bölgemizi ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan güçlendirecektir. Hakkâri, Yüksekova ve Van’ın bu çıkmazdan kurtulması için sınır kapılarının modernize edilmesi gerekiyor” diye belirtti.

Sınır kapılarının yanı sıra tescili yerel ürünlerin ulusal ve uluslararası etkinliklerde tanıtım çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Takva, Tescilli ürün çalışmaları kapsamında Van Gölü’nün hukuki olarak "iç deniz" statüsüne alınmasıyla deniz ticaretine yönelik çalışmaların başladığını aktardı.

Takva son olarak ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi ve sınır kapılarının potansiyelini ortaya koyulması gerektiğinin altını çizerek, hükümetin ve karar vericilerin daha duyarlı ve samimi olmaları gerektiğini belirtti.

Van Ticaret Odası Necdet Takva

Muhabir: SELİM TEKİN