Yakalanan Gümrük Kaçağı Sigaralar Ne Yapılıyor?

    Van İl Emniyet Müdürlüğü ve Van İl Jandarma Komutanlığı tarafından son bir ay içerisinde yapılan operasyonlar neticesinde Tuşba ilçesinde 94 bin, Başkale ilçesinde 180 bin ve Edremit ilçesinde ise 70 bin paket gümrük kaçağı sigara yakalandı. Ayrıca son operasyonlar ile gümrük kaçağı peynir vs gibi gıda maddelerinin yanı sıra, Van İl Jandarma Komutanlığı tarafından 103 Kg. eroin ele geçirildi. Operasyonlar ve ele geçirilen malzemeler hakkında yapılan basın açıklamaları ile kamuoyu zaman zaman bilgilendiriliyor. Buraya kadar olan kısım için güvenlik kuvvetlerini ve ilgili birimlerini tebrik ediyorum.

  Yapılması gereken işlemler bir amaç ve mantık silsilesi içinde mevzuat çerçevesinde gerçekleştiğinde sorun olmaması gerekiyor.

  Ancak yakalanan kaçak sigara haberlerinden sonra aklımı kurcalayan ve bir türlü cevap bulamadığım “Yakalanan gümrük kaçağı sigaralar ne yapılıyor? Yakalanan sigaralar imha mı ediliyor, yoksa imha ediliyor gibi gösterilip piyasaya mı sürülüyor?  İmha ediliyorsa Van’ın her köşe başındaki sigara satıcıları kaçak sigaraları nereden buluyor? Gümrük kaçağı sigarayı perakende satmak serbest mi? Sanat sokağının adeta kaçak sigara satış sokağına dönüştüğünü ilgililer bilmiyor mu?” gibi sorular var.

   Benim cevap bulamadığım bu sorulara şayet siz cevap bulabilirseniz, lütfen yazının altındaki yorum bölümünden paylaşın ki hepimiz öğrenmiş olalım.

 

   YAKALANAN SİGARALARIN AKIBETİNİ BİLEN VAR MI?

Uzun süredir aklımı karıştıran ve son günlerde 344 bin paket gümrük kaçağı sigara yakalanınca konuyu araştırmaya karar verdim. Yakalanan ve imha edilmek üzere gönderilen malzemeler gümrük kaçağı olduğu için 15 Kasım 2016 Salı günü Doğu Anadolu Gümrük Bölge Müdürü Mehmet Çelebi Bey’e sordum.

   Sayın Çelebi de o an Van Gümrük Müdürünü telefonla arayarak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Van Emniyet Müdürlüğü’nden gelen yazılardan haberinin olup olmadığını ve yazılarda belirtilen konularla ilgili bir işlem yapılıp yapılmadığını sordu. Aldığı cevap üzerine “Kardeşim üzerinden 3 ay geçmiş neden bir şey yapmadınız, hemen müfettiş isteyin” dedi. Buradan da anlaşılıyor ki yazılar görmezden gelinmiş, bir başka ifade ile sümen altı edilmiş ve mevcut işleyiş sürdürülmeye devam etmiş.

Bu sürçten pis kokular geldiğini ifade ettiğim Sayın Çelebi, “isterseniz sizi Van Gümrük Müdürü ile görüştürebilirim” dedi. Ben de konuyu yazacağımı belirttim ve o da “yazabilirsiniz” dedi.

  Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Van Emniyet Müdürlüğü’nün Van Gümrük Müdürlüğü’ne hitaben yazdığı yazıların birer nüshasını Sayın Çelebi’ye vererek ayrıldım.

 

MEVZUAT NE DİYOR, UYGULAMA NASIL YAPILIYOR?  

25.06.2013 tarih ve 28688 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tasfiye Yönetmeliğine göre yakalanan “ çay, şeker, peynir, sigara vb” satışı yapılamayan veya imhalık olduğu kararlaştırılan malzemelerin imha (bertaraf) işlemi, lisanslı ve yedi emin yetkisi olan tesislerde yapılması gerekiyor.

Bu konuyu Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bakanlık görüşünü alarak Van Gümrük Müdürlüğü’ne 11.04.2016 tarihinde yazdığı bir yazı ile “Ambalaj atığı toplama, ayrıştırma ve geri dönüşüm” lisansı verilen bir yerde imha işlemi yapılamayacağını bildirmiş.

Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’nün teknik ve çevresel nedenlerden dolayı imha işlemi yapamaz diye açık ve net bir şekilde belirttiği İskele Yalı Mahallesi’nde bulunan söz konusu tesise, yakalanan gümrük kaçağı sigaraları imha edilmek üzere göndermeye devam eden Van Gümrük Müdürlüğü’ne bir yazı da Van Emniyet Müdürlüğü’nden gidiyor.

Van Emniyet Müdürlüğü 18.07.2016 tarihli yazısında, yeddi emin olarak da faaliyet gösteren aynı zamanda Emniyet Müdürlüğü’nün kaçakçılık ve diğer birimlerin de kaçak sigara, nargile tütünü ve içki gibi malzemelerin imhasının yapıldığı İskele Yalı Mahallesi’ndeki adreste yüklü miktarda kaçak sigara yakalandığı ve ilgili hakkında yasal işlem yapıldığı, Van Gümrük Müdürlüğü tarafından da konunun değerlendirilmesini istiyor.

Burnuma pis kokuların geldiği, haksız kazançların dökülüp saçıldığı düşüncesine kapıldığım sigara imha işlemi ile ilgili olarak, Van Gümrük Müdürlüğü başta olmak üzere, gümrük kaçağı malzemeleri yakalayan Van Emniyet Müdürlüğü ve Van İl Jandarma Komutanlığı’na aklımdaki soruları soruyorum;

1-      Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bakanlık görüşünü de alarak İskele Yalı Mahallesi’ndeki iş yerinde imha işlemi yapılamayacağını bildirmesine rağmen, imha işlemi bu işyerinde yapılmaya neden devam edildi?

 2-      İmha edilmesi için verilen sigaraların İskele Yalı Mahallesi’ndeki tesiste imha edilmeyip yeniden piyasaya sürülmek üzere stoklandığının, yapılan kontrollerde yakalanmasından sonra aynı adreste sigara imha işlemi yapılmaya neden devam ediyor?

 3-      Sigara imha işlemi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün belirttiği kriterlere sahip, yeddi emin yetkisi olan bir yerde yapılması gerekmiyor mu?

 4-      Van’da Gümrük kaçağı olarak yakalanan “çay, şeker, peynir, sigara vb” malzemeleri imha edecek yeddi emin yetkili ve gerekli teknik şartlara uygun başka bir tesis yok mu? Suç işlediği Emniyet Müdürlüğü tarafından tespit edilen kişi veya kişilerle çalışmaya neden devam ediliyor?

 5-      Sigara imha işlemini bertaraf tesislerine, ihale açarak mı, teklif toplayarak mı, yoksa bilmediğimiz başka yöntemler ile mi veriliyor?

 6-      Sigara imha işleminin belirlenmiş asgari maliyeti var mı? Varsa asgari maliyet altında imha işlemi yapmak isteyenlerin sigaraları imha ediyormuş gibi gösterip, imha etmeyerek piyasaya süreceği, devleti yanıltarak haksız kazanç elde edip devleti zarara uğratacağı hiç dikkate alındı mı?

 Yasadışı iş yapanlarla canını ortaya koyarak mücadele kurumların başında Van İl Emniyet Müdürlüğü ve Van il Jandarma Komutanlığı var. Bu iki kurum da yakaladıkları gümrük kaçağı malzemelerin bertaraf edilip edilmediği, ilgili mevzuata göre çalışmayan ve bertaraf lisansı olmayan, bertaraf ediyormuş gibi gösterip kaçak sigaraları piyasaya sürmek üzere stokladığı bilinen, kişi veya kuruluşlar ile bu işlemin sürdürülüp sürdürülmediğini araştırması ve gerekli tahkikat sonucunda varsa kusurlular hakkında işlemlerin yapılması büyük önem taşımaktadır.

Mide bulandıran ve ilgili kurumların resmi uyarısına rağmen devam eden işleyiş ile ilgili olarak bildiğini okuyanlar hakkında idari ve adli işlem yapılması için suç duyurusunda bulunuyorum.