5510 sayılı kanun ve belirtilen şartlar

   5510 sayılı Kanun kapsamında  Eş, çocuk, anne ve babaların genel sağlık sigortalısı üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için 5510 sayılı Kanunda yer alan şartları yerine getirmesi gerekmektedir.
   Buna göre bilmemiz gerekenleri sırasıyla okurlarımızın da sorularına cevaben yazmaya çalışacağım.
İlgili kanuna baktığımızda;
  Eşlerin Bakmakla Yükümlü Olunan Kişi Sayılabilme Şartları:
  Eşlerin, genel sağlık sigortalısı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) sağladığı sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için şartlar;
a)Herhangi bir kapsamda sigortalı çalışmaması,
b)Aylık veya gelir almaması,
c)İsteğe bağlı sigortalı olmaması, gerekmektedir.
Çocukların Bakmakla Yükümlü Olunan Kişi Sayılabilme Şartları
5510 sayılı Kanun; Türk vatandaşlarını 18 yaşına kadar herhangi bir şart aramadan ve kız erkek ayrımı yapmadan genel sağlık sigortası kapsamına almıştır. 18 yaşından sonra ise hem kız hem erkek çocukları için bazı koşulların yerine getirilmesi istenmektedir.
Evli olmamaları koşuluyla; çocuklar 18 yaşından sonra lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşına kadar, malul olduğu tespit edilmesi halinde ise yaşına bakılmaksızın bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmaktadır.
   Ayrıca öğrenciliği sırasında anne/babasının bakmakla yükümlüsü durumunda olan çocuklardan;
liseden mezun olanların 20 yaşını, yüksek öğrenimden mezun olanların 25 yaşını geçmemek üzere mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl daha bakmakla yükümlülük hakları devam etmektedir.
   

   Anne ve Babaların Bakmakla Yükümlü Olunan Kişi Sayılabilme Şartları
   Geçimi genel sağlık sigortalısı tarafından sağlanan ve yapılacak gelir testi sonucunda aile içinde fert başına düşen gelir miktarı asgari ücrete kadar olduğu tespit edilen ana ve baba bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmaktadır.
Yani anne veya babanın öncelikle bağlı bulundukları kaymakamlıkların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırmaları gerekmektedir. Gelir testi sonucunda aile içinde fert başına düşen gelir miktarı asgari ücretin altında çıkması halinde bakmakla yükümlü olunan kişi sayılabilmektedir der kanunlarımız.

     Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Şartları Nelerdir:
   Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişiler 5510 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde tanımlanmıştır.
Bu tanıma göre; 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendi ile 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1), (2) ve (7) numaralı alt bentleri ile yedinci, sekizinci ve on ikinci fıkralarının dışında kalan genel sağlık sigortalısının, sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan eşi, çocukları, anne ve babası bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmıştır der kanunlarımız.
   Faydalı olmak dileğiyle, hoşça kalın.

YORUM EKLE

banner29