BELEDİYE MECLİS ÜYESİ GÖREVLERİ

           Bakıldığında 24 Haziran seçimleri sonrasında Ülkemiz bir kez daha seçim iklimine Girmiş ve Mart 2019'da sandıklar kurulacak. Yerel seçimler için vatandaş sandığa giderek oy kullanacak.
Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Gerek 5216 sayılı yasa Gerekse 5393 Sayılı yasalar Kapsamında Belediyeler için meclis üyesi müracaat ve listeleri pey der pey şekillendi gibi peki 5 yılda bir yapılan yerel seçimler için belediye meclis üyesi olacak olanlar görev ve sorumluluklarını biliyorlar mı?
Ayrıca Yerel seçimlerde il ve ilçeler için belediye başkanları, Meclis Üyeleri,mahalleler ve köyler için muhtarlar seçilmektedir bu konularla ilgili okurlarımızdan aldığımız sorulara cevaben bir kaç başlık altında kısaca(ÖZETLE)Detaylara girmeden aktarmaya çalışacağız:

 


         *Peki belediye meclis üyesi nedir?
 *Belediye meclis üyesi ne iş yapar?
*Belediye meclis üyesi nasıl olunur?
*Belediye meclis üyesi kimdir?
Belediye meclis üyesi Ülkemiz siyaseti içerisinde kritik rol üstlenen bir unvandır. Türkiye'de siyaset her vatandaşın en önemli ilgi alanlarından biridir. Bu nedenle siyasetle ilgili her konu da merak konusu olmaktadır ve bu durumlarla yola Çıkarak.

 


        (1)Belediye meclis üyesi nedir?
Kanunlar kapsamında Seçilen Belediye meclis üyesi belediyelerde çalışan kamu görevlisi gibidir. Belediye meclis üyesi olacak kişiler seçimle belirlenir. Kamu görevlisi olan belediye meclis üyeleri siyasi partiler bünyesinde aday olur. Partilerin aday gösterdiği belediye meclis üyeleri yine bu partileri temsil eder. Belediye meclisi il ve ilçe belediyelerindeki en önemli kurumlardan bir tanesidir. Şehirlerde ve ilçelerde belediye meclisi ilin veya ilçenin kaderini belirleyebilir. Belediye meclis üyeleri görev yaptıkları bölgedeki sorunlarla ve projelerle ilgilenir yapılan çalışmaları yerinde inceler denetler varsa bir eksik ve sorun beraberinde çalışan belediye başkanına bildirerek sorunu gidermekle mükelleftir ayrıca kara komisyonlarında yer alır görev üstlenirler...

 


          (2)Belediye Meclis Üyeleri Görevleri Nelerdir?
Belediye meclis üyesinin pek çok görevi bulunmaktadır. Belediye meclis üyeleri ağır bir yükün altına girerler. Belediye meclis üyeleri görev yaptıkları il ve ilçelerde vatandaşın hayatına etki edecek kararların alınmasını sağlarlar.

 


       (3)Belediye meclis üyesi ne iş yapar?
(4)Belediye meclis üyesi kimdir?
Belediye meclis üyesi olarak seçilen kişiler meclis tarafından yapılan her işte pay sahibidir. Belediyenin karar alma organı olan mecliste görev ilgili bölgedeki projeler, yatırımlar ve sorunlar ele alınır ve aktif çalışırlar.
Belediye meclis üyeleri il veya ilçedeki stratejik planlama, projeler, çalışmalar, faaliyetlerle ilgili konuları görüşür. Belediye personelinin görev dağılımı ve yapacağı işleri belirler.

 


          Belediye meclis üyeleri belediye bütçesini denetler bütçenin etkin kullanımını sağlar. Ayrıca kesin hesabı kabul ederek bütçedeki hesaplama, sınıflama ve kodlama işlemlerini yürütür.
Belediye meclis üyeleri belediyenin imar planlarını görüşür, inceler ve onaylar. Ayrıca büyük şehirler de ve il belediyelerindeki çevre düzen planını oluşturur, inceler ve onaylar.
Belediye meclis üyesi belediyenin borçlanma işlemleriyle ilgilenir. Borç alınmasına karar verir.
Belediye meclis üyeleri belediyeye taşınmaz alımı ve satımıyla ilgilenir. Ayrıca taşınmazların tahsisine ve tahsis şekline kadar karar verir. Üyeler belediye için kiralamayla ilgili işlemleri de yürütür.

 


       Belediye meclis üyeleri kanunlar tarafından çiziler çerçeve içinde çalışır. Vergi, harç, katılım payı gibi uygulanacak ücret tarifelerinin belirlenmesi ve uygulanması için çalışmalar yürütür.
Belediye meclis üyeleri belediyelere yapılan bağış işleriyle de ilgilenir ve şartı olarak yapılan bağışların kabulüyle ilgilenir.
Belediye meclis üyeleri Ticaret Kanunu kapsamında bütçe içi işletme ve ortaklıklar kurabilir. Ayrıca bu ortaklıkların bozulmasına, sermaye artışına veya gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulması için değerlendirme yapabilir ve karar alabilir.
Belediye meclis üyesi belediye adına imtiyaz verilmesine karar vermekle yükümlüdür. Ayrıca belediye yatırımlarının yap işlet veya yap işlet devret gibi modellerle gerçekleşmesinde karar organıdır. Belediye meclis üyeleri belediyeye ait şirket, işletme gibi oluşumların devrine, özelleştirilmesine, satışına, kiralanmasına karar verebilir.

 


       Belediye meclis üyesi seçimle seçilir ve belediye içindeki pozisyonların doldurulması için seçim yapar. Örneğin meclis başkanlık divanını ve encümen üyelerini ve ihtisas komisyon üyelerini seçer.
Belediye meclis üyeleri norm kadro çerçevesinde belediye ve belediyeye bağlı kurum ve kuruluşların kadrolarına ihdas, alım, düzenleme yapar. Veya kadroları iptal eder ve değiştirilmesine karar verir.
Belediyeler görev bölgelerindeki herkesi ilgilendiren yönetmelikler çıkartır. İşte o yönetmelikleri de belediye meclis üyeleri oylama ile kabul eder.

 


           Belediye meclis üyeleri il veya ilçelerdeki meydan, cadde, sokak, tesis, park adlarını seçer, değiştirir. Örneğin Van da Kültür parkı olarak bildiğimiz parkın adını.mavi van gölü parkı olarak değiştire bilir gibi Ayrıca mahalle kurulması, kaldırılması ve birleştirilmesi de belediye meclis üyelerinin sorumluluğundadır. Belediye meclis üyeleri görev bölgelerini tanımlayacak amblem, flama gibi unsurları belirler ve seçer.

 


         Belediye meclis üyeleri fahri hemşirelik unvanı ve beraat ile ilgili karar verir. Ayrıca belediye başkanı ile encümen arasındaki dengeyi sağlar. Üstelik mücavir, tenha, ihtiyaç sahibi alanlara belediye hizmetlerini götürür. Belediye meclis üyeleri imar planları doğrultusunda belediye imar plan ve programlarını görüşür kabul eder ve yönetir.

 


         Belediye meclis üyeleri farklı mahalli idarelerle, belediyelerle iletişim kurar birlik sağlar. Ayrıca kurulan birliklere katılımın ve birlikten ayrılmanın kararını verir ve çok daha işlev gören işlerin kısa zamanında yetişmesi için zaman harcarlar.der ilgili kanunlar kaynak yerel yön ve ilgili kanunlar. Ayrıca muhtarların görev ve sorumluluklarını sonraki çalışmalarımızda değineceğiz: Yasin kanat sosyal güvenlik uzmanı ve yazar...

YORUM EKLE

banner29