İŞÇİLİKTE GEÇEN SÜRE MEMURLUĞA SAYILIR MI:

          SORU:İyi çalışmalar Yasin bey hocam bizler 7 arkadaş olarak kamu kurumunda yaklaşık 17 yıl önce 6 yıl işçi olarak çalıştıktan sonra kurum da açılan sınav sonucunda memur olduk ve memurluğa geçiş yapmamız için işçilikten istifa etmemiz gerektiğini söylediler ve biz istifa ettik fakat herhangi kıdem tazminatı veya başka haklarımızdan bir şey verilmedi sadece ödenmiş sigorta primlerimiz memurluğumuza sayıldı ayrıca yıllardır fazladan emekli keseneği ödüyoruz bu durum sadece emekli maaşımızı etkileyecekmiş bu süre ve haklar memur tazminatımıza ilave edilmeyecek mi arkadaşlarım adına teşekkürler kamil.
CEVAP: Merhaba Kamil bey Abimiz sizin durumunuzda çok kişilerden de sorular almaktayız ve sualinizin kanun kapsamını aşağıda bir kaç başlık altında yazacağım:

 


       1)Kanunen İşçi iken memur olanlar hangi halde işçilik süresinin ikramiyesini alabilir. İş Kanunu Madde 14 şartlarına göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce istifa etme durumlarında kıdem tazminatı ödenmemektedir.
2)Kıdem tazminatı ödemesi yapılabilmesi için 08.09.1999 tarihinden önce işçi olarak başlayanlar ve bu tarihten sonra istifa ettikleri tarihte 15 yıllık sigortalılık süresi bulunanlar ancak belirli şartlar dahilinde kıdem tazminatı alabilmektedirler.
3)Memurlar, kamu iş yerlerinde işçilikte geçen sürelerine memur olarak emekli olduklarında emekli ikramiyesi alabilirler. Yalnız ikramiye alabilmenin koşulları olarak: İşçilikten ayrılırken 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmünde belirtilen şartları taşımış olmaları ve bu şartları taşımakla birlikte kıdem tazminatı olarak herhangi bir tutarın alınmamış olması gereklidir. Yani, askerlik için ayrılma, emekliliğe hak kazanılma, kadınların evlendikten sonra 1 yıl içerisinde işten ayrılırsa, vefat, işveren tarafından haklı sebep olmadan işten çıkartılması gibi durumlar

 


      4)Aynı iş yerinde memur olarak göreve başlanılması: Genel olarak, aynı iş yerinde işçi iken çalışanlar, aynı iş yerinin açmış olduğu sınav vb. gibi işlemlerle memur olarak göreve başlayabilmektedirler. Bu şekilde atanabilmesi içinde işçiler istifa etmekten ziyade işverenler işçilerin çalışma sözleşmelerini iptal etmek durumunda kalabilmektedirler. İstifa ettiklerinde işçilerin kıdem tazminatı hakları şayet 1475 sayılı Kanun Madde 14 hükmündeki kurallara girmiyorsa ödenmemektedir. Ancak, işverenler memur ataması yapabilmesi için işçilerin sözleşmelerini fesh etmek durumunda kalacaklarından, işçilikte geçen sürelerine emekli olduklarında emekli ikramiyesi ödenebilmesi hakkı ortaya çıkmaktadır.

 

 

       5)Aynı iş yeri dışında başka bir iş yerinde göreve başlanılması: İşçiler çalıştıkları iş yerinden başka bir iş yerinin açmış olduğu sınav vb. gibi işlemler neticesinde memur olarak göreve başlamışlarsa işçilikte geçen sürelerine kıdem tazminatı veya emekli ikramiyesi ödenebilmesi için İstifa nedeninin 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmündeki kurallara girmesi gerekmektedir. Şayet, kıdem tazminatına müstahak olmuş, ancak işveren buna bir ödeme yapmamışsa, memur olarak emekli olduğunda ikramiye tutarlarını alabilecek olmalarıdır. Bu uygulama, işçilerin lehine olduğu gibi aleyhine de olabilmektedir.Lehe olan durum, istifa ettiklerinde kıdem tazminatı şartlarını taşısalar bile kıdem tazminatı tutarı almamışlarsa emekli olduklarında memurların emekli ikramiyesi hesaplama sistemine dahil olup, işçilikte geçen sürelerine emekli ikramiyesi alabilecek olmalarıdır.

 


         6)Aynı kurumda memurluğa geçilmemesi, istifa edilerek başka kuruma geçilmesi nedeniyle emekli ikramiyesi alınamayacağını bilmekteyiz. İster, aynı kurumda ister farklı kurumda memur olanların aleyhlerine olan durum ise; kamu işçileri istifa ettiklerinde kıdem tazminatı almaya hak kazanmışlarsa, kıdem tazminatları almakta oldukları ücretlere göre belirlenmektedir. Ancak, istifa edip aynı kurumda veya farklı kurumda memur olarak atandıklarında kıdem tazminatı almamışlarsa, memur olarak emekli olduklarında, hesaplama aldıkları ücretler üzerinden yapılmayıp, memur emekli ikramiyesi hesaplama sistemine dahil olmalarıdır.

 


Zira memurlar için emekli ikramiyesi hesaplama sistemi aldıkları görev ücretleri üzerinden yapılmamaktadır. Bu şekilde uygulama çalışanın alacağı ücreti azaltmaktadır...Bu bağlamda durumunuzun hakkındaki bir çok meslektaşlarımız ın da fikirlerini almakla beraber Sonuç değerlendirmemiz Sizin istifa edip aynı kurumda iseniz faydalanacağınız hakların olduğunu başka bir kurumda memurluğa başlamanız durumunda ise söz konusu haklardan faydalanamayacağınızı belirtir kolaylıklar dilerim..

YORUM EKLE