İşsizlik maaşı hangi hallerde kesilir

    SORU:İyi günler Yasin bey ben 1976 doğumluyum.2002’de s s kalı oldum.eylül ayı ve 1999’da askere gittim. askerlik borçlanması ile başlangıcımı 1999’ eylül ayına çekip, emeklilikte yaşa takılanlara verilecek haklardan yararlana bilir miyim tşk.

CEVAP:Merhaba Okurumuz Askerliğinizi borçlanmanız halinde, 2002’deki başlangıç tarihiniz borçlanma gün sayısı kadar geri gider.yani 540 gün askerlik yaptığınızı var sayalım ve borçlanmasını da yaptık diyelim ancak 540 gün kadar geri çeker ve 1999’a gitmez. ayrıca, geçtiğimiz günlerde yaşa takılanlarla ilgili ve ilgililerin beyanlarına göre mecliste herhangi bir çalışmanın olmadığını basında hep beraber duyduk ancak böylesi güzel bir çalışma çıkarsa çok iyi ve yerinde olur.

 

 

     SORU:Merhaba Yasin Bey 1968 Yılında Doğdum 1981 yılın da da Ssk alı Oldum Ve inşaatçıyım toplam ödenmiş 3345 Günüm var buna göre ne zaman emekli olabilirim.Kadir.

CEVAP:Merhabalar Kadir bey bilgilerinizi eksik yazmışsınız örneğin askerlik durumunuzu varsa Bağ kur un uzu doğum ve s g k girişinizin gün ay tarihleri ni yazmış olsaydınız sizin için daha sağlıklı bir çalışma yapılırdı der kolaylıklar dilerim ve durumunuza göre 52 yaş 25 yıl s s k süresi ve 5525 ödenmiş prim gün sayısına tabisiniz bu durumda 2180 gün daha prim ödemeniz halinde 2024 yılında emekli olabilirsiniz.

 

 

      SORU:Merhaba Hocam 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra boşanan kız çocukları tekrar sağlıktan yararlan dırı la bilecekler mi teşekkürler.

CEVAP:Merhabalar Okurumuz Bakıldığında Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra boşanan kız çocukları, öğrenci olması şartı ile 25 yaşına kadar ya da malul olması şartı ile tekrar sağlıktan yararlanabilirler. Öğrenci veya malul olmaması halinde hak sahibi anne ya da babaya tekrar dönemeyeceklerdir der ilgili kanun.

 

 

       SORU:İyi çalışmalar Hocam Surum şudur 18 yaşından büyük öğrenci olmayan malul erkek çocuğu sağlıktan nasıl faydalanabilir.

CEVAP:Merhaba Okurumuz sosyal güvenlik kurumu verilerine göre Tam teşekküllü Devlet veya Üniversite Hastanelerinden alacakları sağlık kurulu raporunun, Maluliyet ve Sağlık Kurulları Başkanlığı nezdinde değerlendirildikten sonra, maluliyetine karar verilmesi şartı ile söz konusu ilgililer sağlıktan yararlanabileceklerdir der.

 

 

       SORU:Hocam ben yaklaşık 12 yıllık sigortalıyım ve annem babamı sağlıktan faydalandırmak için kendi adıma yada Genel sağlık sigortalısının sağlık hizmetlerinden ne şekilde faydalandıra bilirim.

CEVAP:Kıymetli Okurumuz Şayet Anne ve Babanız 65 yaş Üstü lerse Devletimizin vermiş olduğu Sağlıkla Beraber bir çok Hakları var Ancak Gençlerse.Genel Sağlık sigortalısının, her türlü Kazanç ve irattan elde Ettiği gelirler Toplamı Yürürlükte bulunan Askeri ücretin net Tutarından Daha az olan Anne ve Babası adına, Genel sağlık Sigortalısının sağlık yardımı talep ve Taahhüt formunu tam ve eksiksiz olarak Doldurması halinde sağlık hak sahipliği Verilecektir Size en Yakın Olan Sosyal Güvenlik Kurumu Noktasına Gitmeniz Gerekmektedir...

 

 

      SORU:Merhaba Yasin bey yaklaşık 3 aydır işsizlik maaşı alıyordum anca kısa bir süre önce kesildiğini öğrendim peki işsizlik ödeneği hangi hallerde kesilir cevaplarsanız çok sevinirim.Şimdiden Allah razı olsun.Tarık.

CEVAP:Merhaba Tarık bey Kardeşim Başta Şahsınızda ilgili Sual soranların tümünün Soruları benim için çok makbul ve önemlidir kesinlikle imkanlar dahilinde Cevap Veriyorum Bu Konuda Lütfen Müsterih Olunuz Ve İşsizlik ödeneği almakta iken Kişi.bir kaç sebeple haklı olarak kesilir:

 

 

    a)Kurumca teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden sigortalı işsizlerin ödenekleri tekrar başlatılma mak üzere kesilir.
b)Gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilen sigortalı işsizlerin ödenekleri tekrar başlatılma mak üzere kesilir.

c)Kurum tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde ilgili kuruma vermeyen sigortalı işsizlerin işsizlik ödenekleri kesilir. Ancak, bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemelere yeniden başlanır. Şu kadar ki, bu suretle yapılacak ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçemez der sosyal güvenlik kurumu verileri.Şayet bu durumların biri ortada yokken kesilmiş ise hakkınız ilgili kurumun herhangi şubesine giderek kimlik bilgilerinizi ibraz etmeniz durumunun da size durumunuzla ilgili sağlıklı bilgi vereceklerdir der kolaylıklar dilerim...

YORUM EKLE

banner29