İzin Almadan işe devamsızlık yapan yapılması gereken işlem nedir?

      SORU:İyi Çalışmalar Yasin Bey İş yerinden İzin almadan işe
devamsızlık yapan işçi ile ilgili yapılması gereken işlem nedir Davut.
CEVAP:Merhaba Davut Bey 4857 sayılı iş kanunun.25./2. Maddelerine baktığımızda iş sözleşmesinin işveren tarafından bildirim süresi verilmeksizin ve kıdem tazminatı ödenmeksizin feshine ilişkin esasları düzenlemektedir. Bu kapsamda, işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi halinde işçinin iş sözleşmesi, bildirim süresi verilmeksizin ve kıdem tazminatı ödenmeksizin fesih edilebilmektedir der kanun.

 


     SORU:Merhaba Yasin bey İşçi iş yerinde çalışırken iş yerinden kaynaklanan bir hastalığa tutulursa iş akdini feshedip, kıdem tazminatı alabilir mi.
CEVAP:Kıymetli Okurumuz İlgili Knun Kapsamına Baktığımızda İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa işçi iş akdini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatına hak kazanabilir.

 


          SORU:Hocam iş verence Herkese gece çalışması yaptırılabilir mi teşekkürler Turgut.
CEVAP:Merhaba Turgut bey İlgili iş kanununa baktığımız da Sanayi e ait işlerde on sekiz yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin gece çalıştırılması yasaktır. On sekiz yaşını doldurmuş kadın işçilerin gece postalarında çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan yönetmelikte gösterilmiştir ve sizden sorumlu idareci kimlerin gece çalışıp çalışmayacağını bilir şayet bilmiyorsa öğrenmesi faydasına olacaktır.
SORU:Merhaba Hocam Çalışanların raporla belgelenmiş sağlık nedenlerine dayalı işe devamsızlıklarında işveren tarafından ücret ödenir mi

  CEVAP:İyi Çalışmalar Kıymetli Okurumuz Sosyal sigorta düzenlemeleri açısından; Çalışanların sağlık nedenlerine dayalı işe devamsızlıklarının 2 günden sonrası için yasa ile belirlenen esaslar çerçevesinde Sgk tarafından geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Bu kapsamdaki devamsızlıklarda işveren tarafından ücret ödenmesi yönünde bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bu konudaki uygulama iş sözleşmelerinde belirlenebilmektedir. İş sözleşmesinde bağlayıcı bir hüküm bulunmaması durumunda uygulamaya ilişkin inisiyatif işverene aittir der kanun.

 


     SORU:Merhaba Yasin bey İşveren işçiye hangi durumlarda ücret kesme cezası verebilir ve bunun  çalışan işçi için yasal üst sınırı nedir Erdem.
CEVAP:Merhaba Erdem bey 4857 sayılı iş kanunu kapsamında İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz der kanun...

 


    SORU:Yasin bey Hocam Hangi durumlarda telafi çalışması yapılır.
CEVAP:Sevgili Okurumuz Kanunen Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra iş yerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle iş yerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir.

 


     SORU:İyi Günler Yasin bey hocam size sorum.memurun  işçi olarak çalışan eşi de çocuk yardımı ala bilir mi .N.GÜL.
CEVAP:Merhabalar Okurumuz Baktığımızda 4857 sayılı yasa kapsamında çalışan işçilere bireysel iş sözleşmelerinde veya toplu sözleşmelerde yer alan hükümlere göre çocuk yardımı veya zammı altında çocuk parası ödemesi yapılmaktadır.Aynı zamanda memur olarak çalışanlara 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202. maddesinde yer alan hükümlere göre çocuk yardımı ödenmektedir.Bu yazımızda eşlerden birinin işçi diğerinin ise memur olması durumunda çocuk yardımının nasıl ödenmesi gerektiği hususunu açıklamaya siz değerli okurlarımız için detaylı yazmaya çalışacağız.
İşçilere ödenen çocuk yardımına ilişkin düzenlemelerin yapılmış olduğu toplu sözleşmelerde veya bireysel sözleşmelerde genellikle çocuk yardımının eşlere ödenmiş olup olmadığına yönelik düzenleme yapılmamakta genellikle çocuk yardımı yapılacak çocuk sayıları ile ilgili hükümler bulunmaktadır.

 


     Ancak Devlet Memurlarına ödenecek olan çocuk yardımlarına ilişkin düzenlemenin yapıldığı 657 sayılı Devlet memurları kanununun Aile Yardımı Başlıklı 202. maddesinde “Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir.hükmü yer almaktadır.Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere iş akdi veya toplu sözleşme gereği ödenen çocuk yardımından bahsedilirken.

 


    4857 sayılı iş kanununa göre işçi olarak istihdam edilen kişilerden bahsedilmiştir.
Bu durumda memur olarak çalışan kişinin eşi işçi olarak çalışıp bireysel veya toplu iş sözleşmesi kapsamında çocuk yardımı alıyor ise memura çocuk yardımı ödenirken işçi olan eşe ödenen tutar dikkate alınmalıdır.Eğer memurun işçi olan eşi memurlara çocukları için yapılan çocuk yardımı tutarından daha fazla tutarda çocuk yardımı alıyorsa memura çocuk yardımı ödemesi yapılmayacaktır.
Ancak işçi eşin almış olduğu çocuk yardımı tutarı memurlara çocukları için ödenen çocuk yardımı tutarından az ise memura aradaki fark kadar çocuk yardımı ödemesi yapılmalıdır.

 


    Konunun daha iyi anlaşılması için bir örnek vermek gerekirse işçiye toplu sözleşme gereği bir çocuk için 25 tl çocuk yardımı verilmiş ve memurunda aynı çocuk için alabileceği çocuk yardımı tutarı 50 tl ise memura ödenecek çocuk yardımında işçi eşinin almış olduğu 25 tl düşülerek geriye kalan 25  tl ödeme yapılacaktır.Eğer işçiye ödenen çocuk yardımı memura ödenmesi gereken 50 tl ye eşit veya 50 tl den fazla ise memur çocuk yardımı alamayacaktır der ilgili kanunlar...Hoşça Kalın.

YORUM EKLE