KURBAN BAYRAMINDA ÇALIŞACAKLARIN DİKKATİNE:

           Hayırlısıyla bu yıl Kurban bayramında çalışacak olanların yani fazla mesai yapacak olanların ilgili kanun çerçevesinde bilmeleri gerekenler genel olarak İşçilerini bayram günlerinde, resmi tatillerde çalıştıran işverenler bunun karşılığında fazla ücret ödemek zorundadırlar.

 


         SORU:Ulusal Bayram ve Genel Tatillerde Çalışma:
CEVAP:Ülkemizde her yıl Dini ve Milli bayramlarımız var  ve bu bayramlar 29 Ekim, 30 Ağustos gibi milli bayramlar ile Ramazan bayramı ve kurban bayramı, gibi dini bayram günlerini ifade etmektedir. Genel tatil günleri ise, 1 Mayıs ve 1 Ocak günlerini ifade etmektedir ve bu günlerde tam zamanlı çalışan, aylık, günlük ya da saatlik ücretli olması fark etmeksizin, çalışsalar da çalışmasalar da resmi tatil günlerinde ücretlerini alırlar. Aylık maktu ücretlilerde resmi tatil günlerinin hesabı ücretlerine dahilken, günlük, saatlik ücretlilerde normal mesai günü gibi tatil günleri için günlük ücretleri ödenir Fakat Resmi tatilde tatil yapmayıp çalışan işçilere ise ayrıca bir günlük ücret hesaplanır 4857 sayılı İş Kanun un 47. Maddesinde düzenlenmiştir ve çalışana ödenir.

 


      SORU:Kanun kapsamında Genel tatil ücreti ne kadardır:
CEVAP:Bakıldığında 4857 sayılı İş Kanunu’ nun 47. Maddesinde Bu Kanun kapsamına giren iş yerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir yada Yüzde usulünün uygulandığı iş yerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.”

 


        SORU:Peki Bayram Çalışmaları Serbest Zaman İzni Olarak Kullanılabilir mi:
CEVAP:Bayram çalışması İş Kanunu’ n da fazla mesaiden ayrılmıştır. Fazla mesai, haftalık çalışma sürelerini aşan çalışmalardır. Ama Resmi tatil çalışmaları haftalık çalışma süresi içinde gerçekleştirilir. ve Serbest zaman izni fazladan çalışmalar için, yani haftalık çalışma sürelerini aşan çalışmalar içindir. Dolayısıyla bayram çalışmalarının ücret yerine serbest zaman izni ile karşılanması yasal bir uygulama değildir.

 


    Ancak işçinin rızası durumunda Serbest zaman izni hakkı 4857 sayılı İş Kanunun 41.madde ye göre Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat on beş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir
SORU:Resmi Tatillerde Rızası Alınmayan İşçilerin Çalıştırılması Yasal mıdır:
CEVAP:Genel olarak İş yerleri haftalık çalışma günleri, mesai saatleri gibi resmi tatillerde çalışıp çalışılmayacağı ile ilgili konularda da kendi kurallarını oluştururlar. fakat bu kuralları oluştururken kendi kafalarına göre değil yasanın çizdiği çerçevede hareket etmek zorundadırlar.
İşveren Resmi tatillerde çalışılacağı ile ilgili iş sözleşmesine ya da toplu iş sözleşmesine bir hüküm konulduysa işçi çalıştırılabilir. Sözleşmede böyle bir hükme yer verilmediyse, resmi tatillerde işçinin onayını almadan çalıştırmak mümkün değildir. Bu hüküm İş Kanunu Madde 44’ te düzenlenmiştir isteyen idareci baka bilir ve Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde iş yerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.

 


       SORU:Peki Fazla Mesai Nasıl Hesaplanır:
CEVAP:4857 sayılı İş Kanunu' nun 63. Maddesine göre 1 günlük çalışma 7.5 saat olarak belirleniyor. Buna göre; işçinin saatlik ücreti de tespit ediliyor. İşçinin saatlik ücretini hesaplamak için aylık ücreti 225 'e bölünüyor. Fazla çalışılan saat bu ücretin yüzde 50 fazlası oluyor. Örneğin; bir işçinin 1 saatlik normal brüt ücreti 20 lira ise 1 saat fazla çalışma yaptığında ödenecek ücret 30 lira oluyor. 45 saatin altındaki anlaşmalarda ise 45 saate kadar yapılan mesailerde ödenecek ücret yüzde 25 fazla oluyor. Resmi tatillerde ise hesap değişiyor.Yani bayram, yılbaşı gibi günlerde o gün için fazladan 1 günlük ücret (7.5 saat) ödeniyor. Hem resmi tatil hem de fazla mesai yapılmışsa burada fazladan yapılan çalışma yine yüzde 50 fazlasıyla ödeniyor. Örneğin günlük ücreti 110 lira olan bir işçi, Kurban Bayramı' n da bir gün çalışmışsa o gün için kendisine 220 lira ödeniyor. Bu işçi o gün fazladan 3 saat çalışmışsa bu 3 saat ayrıca yüzde 50 fazlasıyla ödeniyor. Bir avantaj daha var. O da işçi isterse yaptığı fazla çalışma süresi kadar para almak yerine izin talep edebiliyor.

 


        SORU: Arife günü fazla mesai sayılır mı:
CEVAP: Örneğin Bugün Kurban Bayramı’ nın arifesi, yarın da bayram. Memurlar bugün idari izinliler. Dolayısıyla memurlar için bayram tatili başlamış oldu. İşçiler için ise tatil işverenin uygulamalarına göre farklı tarihlerde başlayacak. İşveren isterse telafi çalışması ile tatili işçileri için 9 güne çıkartabilir. Eğer işveren telafi çalışması uygulamasına gitmez ve arife ve bayramda saat 13 00 dan sonra işçilerini çalıştırırsa, işçiler çalıştıkları süreye göre fazla mesai alacaklar. Ancak işçiler için bu bayram önemli bir ayrıntı söz konusu. Bayramdan sonraki cumartesi günü de İş Kanunu ve Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Hakkında Kanun hükümlerine göre tatil sayılıyor. Dolayısıyla bayramın dört günü çalışan işçiler iki günlük ücretlerine hak kazanacaklar, bunun yanında bayramdan sonraki cumartesi günü de çalışan işçilere iki günlük ücret ödenmek zorunda.

 


       SORU:Peki Fazla Mesai Çalışması Yasak Olan Kişiler Kimlerdir:
CEVAP:Öncelikli olarak fazla mesai yapmak istemeyen Kişiler ve bunun için iş sözleşmesinde ya da dilekçesinde onay vermemiş işçilere fazla mesai yaptırılamaz. Fazla çalışma yapma konusunda işçinin onayının alınması zorunludur Ayrıca Yıl içinde yapılacak fazla çalışma saatle sınırlandırılmıştır. Bir yılda 270 saatten fazla, fazla mesai yapılamaz ve 18 yaşını doldurmamış işçiler.
Gebe, yeni doğum yapmış ve çocuk emziren işçiler. Kısmi süreli çalışan işçiler. Sağlığının elvermediğini belgeleyen işçiler onay vermiş olsalar fazla çalışma yapmaları kanunen yasaktır der Mübarek Kurban bayramınızı en kalbi duygularımla kutluyorum...

YORUM EKLE