Ne zaman emekli olabilirim

     (Okurlarımızın Suallerine Cevaben)
SORU:Hocam Doğum tarihim 1973, 19 ay askerlik yaptım. Sigorta başlangıcım 02.05.1997, 5470 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Ayrıca askerlik borçlanması yapmam gerekir mi Erol.

     CEVAP:Merhaba Erol bey verdiğiniz bilgilere göre İşe başlama tarihinize baktığımız da 25 yıl, 56 yaş ve 5825 prim gün şartlarına tabisiniz. askerlik borçlanıp öderseniz 25 yıl, 55 yaş ve 5750 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz. Bu durumda prim gün sayınız da tamamlanmış olur ancak 55 yaşınız 2028 yılında dolacağından emekli olacağınız tarih 2028 yılı olacaktır.Askerliği borçlanmazsanız 2029 yılında yani tam bir sene sonra emekli olabilirsiniz.

 


SORU: Merhaba Yasin bey  Ben arif 1987 ssk girişim var buna göre ne zaman emekli olabilirim teşekkürler.
CEVAP: Merhabalar Arif bey  bilgilerinizi doğru yazmadığınız için sizin şartlarınızı cetvelden hesaplamak durumundayım ve 1987 tarihinde işe girmiş olanlar ssk' dan 25 yıl, 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabidirler. Emekli olup kendilerine emekli aylığı bağlanması için bu üç şartın oluşması gerekiyor. Ayrıca askerliği 1987 tarihinden önce yapmışlarsa askerlik borçlanıp 25 yıl, 49 yaş ve 5300 prim gün şartlarına tabi olabilirler der ilgili kanun.

 


SORU:Yasin bey hocam bir kişinin birden fazla iş yerinde (ssk'lı) olarak çalışması halinde, her bir iş yerinden ayrı ayrı sigorta priminin yatırılması var bu durum faydamıza mı.
CEVAP: Okurumuz durumunuzda çalışanların olduğunu aldığımız sorulardan anlaşıldığı gibi ve bu şekilde birden fazla iş yerinden yatırılan sigorta primlerinin emeklilik açısından hem prim günü hem de kazanç olarak dikkate alınması gerekmektedir. Sigorta primine esas kazanç tavanına (ilgili kurumca belirlenen rakam kadar) olan sigorta primi ile gün sayısı (ancak en fazla 30 gün olarak sayılır veya dikkate alınır) Emekli maaşının belirlenmesinde en önemli kriter olan sigorta primine esas kazanç, birden fazla iş yerinde çalışıldığında artacağı için emekli maaşı da artacaktır.  Birden fazla işte çalışması nedeniyle sgk'ya ödenen primler toplamı, bu sigortalılık hali için belirlenen prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı aşarsa, aşan kısmın tamamı, sigortalının talebi üzerine en geç talep tarihini takip eden ay içinde hissesi oranında sigortalıya defa ten geri ödenmesi gerekir. Sigortalıların bu durumu bir çok kez gözden kaçırdığına şahit oluyoruz.bu hususları ilgili uzman meslektaşlarımıza baş vurmanız faydanıza olacaktır derim.

 


SORU:Hocam prim borcu olan (bağ-kur) sigortalısının doğum yapması halinde geçici iş göremezlik ödeneği alabilir mi.
CEVAP:Saygıdeğer Okurumuz ilgili mevzuata bakıldığında  (bağ-kur) sigortalılarının analık sigortasından sağlanan haklardan yararlanabilmeleri için, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir. Prim borcunu n ödenmesi halinde geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanılması mümkündür der.

 


SORU:Yasin bey yaklaşık 2 yıl önce iş yerinde çalışmakta iken, ayağıma motor parçası düştü. Hastane kayıtlarında  iş kazası diye geçmiyor. Şimdi ayağımda sakatlık meydana geldi. İş kazası haklarından faydalanabilir miyim.
CEVAP:Kıymetli okurum öncelikle çok geçmiş olsun İş kazası sigortası yardımlarından yararlanabilmek için her hangi bir zaman aşımı süresi bulunmamaktadır. Sadece iş verenlerin iş kazasını, kazanın meydana geldiği günden sonraki 3 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmesi gerekmektedir. bu gibi durumlarda sigortalıların sağlık tesislerinde muhakkak iş kazası geçirdiğini beyan etmeleri gerekmektedir. Kazanın olduğu gün itibariyle her hangi bir sorun yaşamamış olsa bile, daha sonradan çıkabilecek sakatlık veya engellilik durumlarında faydalanabilmek için geçirilen kaza gerek sağlık tesislerine gerekse Sosyal Güvenlik Kurumu ünitelerine bilgi verilmelidir Bu durumda öncelikli olarak, en yakın soysal güvenlik il müdürlüğüne  veya sosyal güvenlik merkezine müracaatta bulunarak yeniden tarafınıza iş kazası tespitinin yapılması sağlanmalıdır. Zamanında bilgi verilmediği için iş kazasının tespiti biraz zaman alacaktır yinede sizin hakkınızı aramanıza da faydanıza olacaktır.

 


SORU: Yasin bey hocam bağ-Kur sigortalıları da emzirme ödeneği alabilir mi.
CEVAP:Merhabalar Okurumuz Evet kanunen  alabilirler. 5510 sayılı Kanun ile emzirme ödeneğinden Bağ-Kur sigortalıları da faydalanabilmektedirler der ancak bu sigortalıların veya ilgililerin Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması gerekmektedir.

 


SORU: Hocam iyi günler dilerim Kanuna göre ssk çalışanlarının malülen emekli olma şartı nelerdir teşekkürler Rasım.
CEVAP:Merhabalar Rasim bey 5510 sayılı kanuna göre Malül aylığı bağlanabilmesi için öncelikle sigortalıların malül sayılmaları gerekmektedir.Yeni Kanunda, malüllük sigortasından aylığa hak kazanma koşulları şöyle sıralanmaktadır.
(1)En az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 1800 gün ödenmiş pirim günü olmalıdır,
(2)Sigortalının, başkasının bakımına muhtaç olması halinde ise; belli bir sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün prim ödeme şartına bağlanmıştır der kanun.

 


SORU:Hocam ssk'lıların ölüm sigortasından yararlanma şartı nedir.
CEVAP:İyi günler okurumuz yeni düzenleme ile ölüm sigortasından aylığa hak kazanma koşulu şöyle ilgili için en az 1800 gün prim ödeme şartına bağlanmış ancak ssk'lılar için borçlanma süreleri hariç, 5 yıl sigortalılık süresi ile toplam 900 gün prim ödeme gün sayısı olarak düzenlenmiştir der sağlıklı günler dilerim...

YORUM EKLE