Seçimler huzur içinde tamamlandı

   24 Haziran’da gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili seçimleri huzur içinde tamamlandı. Gerek ilimizde, gerekse ülke genelinde seçimlere katılımın yüksek olması sevindiriciydi.

   Dünyanın birçok ülkesi ve Avrupa ülkelerine göre son yıllarda ülkemizdeki her vatandaşın sandık başına gitme azmini görmek, demokrasinin seviyesi konusunda bizlere güzel örnekler veriyor.

Bu seçimlerin huşu içinde geçmesi, şüphesiz herkesi sevindirdi. Zira özellikle ülke düşmanları seçimlerden kaos bekliyordu.

   Pazar günü gerçekleşen seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı sandıklardan zaferle çıktı.

  Gazetemizin 25 Haziran tarihli sayısında da belirttiğimiz gibi, ‘Türkiye Kararını Verdi’…

   Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 52.58 oyla seçimi ilk turda kazanmayı başarırken, Ak Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı ise kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 53.65 oy alarak, sandıktan başarıyla çıktı.

Van’da ise Ak Parti oylarını az da olsa artırdı.

   1 Kasım 2015 seçimlerinde Van’dan 6 HDP milletvekili varken, bu rakam bu seçimlerde 5’e düştü. Ak Parti ise 2 olan milletvekili sayısını, bu seçimlerde 3’e çıkardı.

   Van'dan AK Parti'den Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal ve Abdulahat Arvas Meclis'te milletvekili olan isimler olurken, HDP'den ise Sezai Temelli, Bedia Özgökçe Ertan, Murat Sarısaç, Muazzez Orhan ve Tayip Temel Meclis'te bu dönem milletvekili olacak isimler olarak seçildi.

   Seçimleri ikinci sırada tamamlayan CHP’nin Adayı Muharrem İnce,  seçim sonuçlarını kabul ettiğini belirterek, “Eğer bir yarışa girerken karşıdakini kutlayamıyorsanız yarışa girmeyiniz. Yeniden hazırlanacaksınız. Arada 10 milyon fark var, bunları görmek istedim. Tutanaklarda belli. Bunu kabul etmiyorum deyip sokaklara çıkalım demek olmaz. Bu demokrasiye saygısızlıktır” ifadelerini kullandı.

   Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sonrası yaptığı açıklamayı da önemsiyoruz. Zira Erdoğan önemli konulara vurgu yaptı. Erdoğan, “Sevdanız, desteğiniz, kardeşliğiniz için havalimanında buraya yol boyu binlerce kardeşimin karşılama töreniyle her birinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Sizler 3 Kasım 2002 Kasım seçimlerinde yanımızdaydınız. Bizi iktidara taşıdınız. Durmak yok yola devam dediniz. Bu şarkı burada bitmez dediniz. Sizler 22 Temmuz 2007 seçimlerinde vesayete karşı mücadele ettik. 12 Haziran 2011 seçimlerinde yanımızdaydınız. Türkiye'ye çağ atlattık. Gezi olaylarında 17-25 Aralık olaylarında, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yanımızdaydınız. Vandallara, ihanet çetelerine karşı koyduk. 2015 seçimlerinde yanımızdaydınız. Ellerini ovuşturarak Türkiye'nin diz çökmesini bekleyenlere derslerini hep birlikte verdik. 15 Temmuz darbe girişiminde buradaydınız. Genel Merkezi'mizi işgale gelmek isteyenler oldu Külliye'nin çevresindeydiniz. Sizler 16 Nisan halkoylamasında sandıktaki iradenizle bizim yanımızdaydınız. 24 Haziran seçimlerinde yine yanımızda oldunuz Bu seçimin galibi demokrasidir. Milli iradedir. Milletimizin kendisidir” ifadelerini kullandı.

  Türkiye’nin en büyük şehirlerine baktığımızda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı önemli bir başarı elde etti.

   İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra; Bursa, Antalya, Adana, Eskişehir, Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Mersin, Kayseri, Samsun, Trabzon, Kahramanmaraş, Denizli, Hatay, Malatya, Balıkesir ve Erzurum gibi şehirlerde Erdoğan ve Ak Parti ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ipi göğüsledi.

İzmir, Aydın, Muğla, gibi şehirlerde ise Muharrem İnce ve CHP birinci parti çıktı.

   Diyarbakır, Mardin ve Van gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun büyük şehirlerinde ise HDP sandıktan birinci parti olarak çıkmayı başardı. İttifaklar sonucu, ittifak adaylarından en fazla oy alan partiler de faydalandı. Saadet Partisi’nin oyları bazı şehirlerde CHP’ye milletvekili çıkarttırdı.

   Seçimde CHP listelerinden aday gösterilen Saadet Partili üç isim de kesin olmayan sonuçlara göre milletvekili oldu. Buna göre, milletvekili adayları Hüseyin Emre Bağce ve Cihangir İslam ile Abdulkadir Karaduman, Saadet Partisi kontenjanından TBMM'ye girdi.

   Öte yandan AK Parti iktidarında CHP’nin girdiği 13. seçim. Ana muhalefet 16 yılda 13 seçimden mağlup ayrıldı.

Şimdi gözler sonuçlar sonrası gerçekleşecek işlemlere çevrildi.

2 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu, yeni dönemin ilk toplantısını yapacak. 

   En yaşlı milletvekilli geçici başkanlık görevini üstlenecek. Milletvekili seçilen 600 isim toplantıda yemin edecek. Resmen görevlerine başlayacak.   Daha sonra seçilecek bir günde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yemin edecek.

  Parlamenter sistemin son Başbakanı Binali Yıldırım ve 65. hükümetin görevi, Cumhurbaşkanı'nın yemin etmesi ile sona erecek. 

Bizler de, Rabbimizden önümüzdeki sürecin huzur ve kardeşlik içinde geçmesini diliyoruz.

 

YORUM EKLE

banner29