Yıpranma payı olan meslekler hangileridir?

YIPRANMA PAYI İLE ERKEN EMEKLİ NASIL OLUNUR?

EYT yasasına göre 8 Eylül 1999 yılı öncesinde sigorta başlangıcı olan vatandaşlar emeklilik hakkı elde edecek. Fakat edemeyen vatandaşlara da farklı alternatif yollar olduğunu belirtmek isteriz ilgililerin yapmış oldukları mesleğe bakarak tan erken emeklilik haklarından faydalanabilirsiniz ve Erken emeklilik kapsamında başka yolların da mevcut olduğu unutulmamalıdır (suallere de cevaben)

YIPRANMA PAYI İLE ERKEN EMEKLİ NASIL OLUNUR?

Erken emeklilik yollarından birisi yıpranma payı olarak biliniyor. Yaptığınız mesleğe bakarak tan erken emeklilik haklarından faydalanabilirsiniz. Yıpranma payı ile erken emeklilikten faydalanabilmek için ağır şartlı işlerde çalışmanız gerekiyor.

Ağır işlerde çalışan vatandaşlar için ödenen primlerin daha fazla kabul edildiği biliniyor ve kanun kapsamında Yapılan ağır iş ile birlikte yaş şartında indirim sağlanıyor.

Dolayısıyla Ağır bir işte çalışan vatandaşın her sene emeklilik için 60-90 gün fazladan ekleniyor. ve buna göre Bazı meslek gruplarında ise bu eklenen gün sayısı 180 güne kadar çıkarak ekstra yıpranma payı da elde ediyor. Yıpranma payı ile birlikte emekli olmak için çalışanın yerine getirmesi gerektiği bazı şartlar yer alıyor. Şartların başında ise prim gün sayısını doldurulması gerekiyor. EYT yasasına göre 8 Eylül 1999 yılı öncesinde sigorta başlangıcı olan vatandaşlar emeklilik hakkı elde edeceklerdir.

Ve bu kapsamda ki İlgililer Prim ve yaş şartının tamamlamaları halinde Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) giderek belgelerini teslim edebilirler ve baş vurabilirler EYT yasasına göre 8 Eylül 1999 yılı öncesinde sigorta başlangıcı olan vatandaşlar emeklilik hakkı elde edecek. Fakat edemeyen vatandaşlara da farklı alternatif yollarının da olduğunu unutmamalıyız.

KANUN KAPSAMINDA 90 GÜN YIPRANMA PAYI OLAN MESLEKLER?

Asit imalatı yapan atölye ve fabrikalar,

Basın ve gazetecilik işlerinde görev yapanlar,

Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar

Ceza İnfaz Kurumu personelleri,

Cıva üretimi işleri,

Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar.

Sahil Güvenlik Komutanlığı,

TBMM yasama organı üyeleri,

Türk Silahlı Kuvvetleri,

Emniyet, polis ve MİT mensupları,

Radyoaktif işlerde çalışanlar,

TRT'de haber hizmetinde görevli olanlar,

KANUN KAPSAMINDA 60 İLA 90 GÜN YIPRANMA PAYI OLAN MESLEKLER?

Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar,

Su altında çalışmayı gerektiren işlerde görev yapanlar (Ağır alt yapı işleri ve benzerleri)

KANUN KAPSAMINDA 60 GÜN YIPRANMA PAYI OLAN MESLEKLER?

Alüminyum, kok, döküm ve çimento fabrikaları işçileri,

Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar,

Diş doktoru,

Hemşireler,

İtfaiye ve yangın söndürme işlerinde görevli olanlar,

İhtiyat pilotları,

Doktorlar.

Eczacılar,

Ebeler,

Hasta bakıcı hemşireler,

Termik santrallerde görev yapanlar,

Toplum sağlığı teknisyenleri ve tüm bu mesleklerde çalışanların tamamı ilgili kanunlar çerçevesinde faydalanırlar der kolaylıklar diliyorum sağlıkla kalın...