Ana vatanı Avrupa olarak bilinen ancak Van'ın Edremit ilçesinde kendiliğinden yetişen ve yöre halkı tarafından 'zerrinkadeh' olarak anılan nergis çiçeği, baharın gelişi ile birlikte boy göstermeye başladı.
Van'ın merkez Edremit ilçesinde baharın gelmesiyle çiçek açan zerrinkadeh (nergis) çiçeği, sunduğu beyaz ve yeşil görüntüsüyle görenleri adeta büyülüyor.
Edremit ilçesindeki bahçelerde çiçek açan ve seyrine doyum olmaz bir güzellik ortaya çıkaran zerrinkadehler, fotoğraf tutkunlarının ve doğaseverler tarafından yoğun bir şekilde ziyaret ediliyor.
Her yıl yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bahçeler, bu yıl da seyrine doyum olmaz bir güzellik ortaya çıkardı.
İlçedeki bahçeleri ziyaret eden doğasevereler, ilçede açan zerrinkadeh çiçeklerin seyrine doyum olmaz bir güzellik ortaya çıkardığını ifade ettiler. Edremit ilçesinde endemik bir tür olan zerrinkadeh çiçeğinin yetiştiği bölgelerin tespit edilip, bu güzelliklerine tanıtılması gerektiğini belirten doğaseverler, zerrinkadeh (nergis) çiçeğinin beyaz ve yeşil görüntüsüyle büyülediğini ifade ettiler.
Öte yandan fotoğraf sanatçıları da sık sık ilçedeki zerrinkadeh bahçelerini ziyaret ederek, zerrinkadeh çiçeğini fotoğraflamaya devam ediyor.
Özellikle Edremit'teki eski bahçelerin tamamının da boy gösteren zerrinkadeh çiçeği, bu yılda görsel bir şölen sunuyor.
ZERRİNKADEH ÇİÇEĞİ HAKKINDA…
Diğer adları Fulya, Nergis, Zerrin, Nargöz olan Zerrinkadeh Çiçeği, hem görüntüsü hem de kokusuyla çiçeklerin en güzellerinden biridir. Zerrinkadeh de dahil olmak üzere bazı çiçeklerin öyküleri vardır. Zerrinkadeh'in mitolojik öyküsü ilginçtir ve psikolojide bir kişilik bozukluğunun adı olmuştur.
Yenileyici ve büyüleyici mis kokulu nergis çiçekleri adını 'Narsis' ya da 'Narcissus' adlı mitolojik bir kahramandan almıştır. Aşkın çiçeği olan nergis görüntüsüyle olduğu kadar anlamı ve hikâyesi ile de etkileyicidir. Nergis 'güzellik' demektir. Ancak bu güzellik kendine zarar veren bir güzelliktir. Mitolojide nergis çiçeğiyle ilgili anlatılan hikâyelerden biri şöyledir:
Kendisine âşık olanlara karşılık vermeyen Echo adlı güzel mi güzel bir peri kızı günün birinde adı Narcissus olan çok yakışıklı bir avcıyla karşılaşmış ve görür görmez ona âşık olmuştur. Narcissus peri kızının aşkına karşılık vermemiş ve oradan uzaklaşmıştır. Echo buna çok üzülmüş, günbegün erimeye, kara sevda çekmeye başlamış ve ölmüştür. Öldükten sonra kızın kemikleri kaya haline dönüşmüş, sesi de o kayalarda ekoya ya da yankılara dönüşmüştür. Olimpos dağındaki tanrılar buna çok kızmış ve Narcissus'a ceza vermeyi kararlaştırmıştır. Başka birini sevmeyenin kendini sevmesi şeklinde bir cezadır bu.
Bir gün yine ava çıkan Narcissus susayınca bir nehrin kenarına gidip suya doğru içmek amacıyla eğilmiş, suda yansıyan kendi yüzünü ve vücudunu çok güzel bulmuş ve adeta büyülenmiş, kendine âşık olmuş, hiçbir şey yiyip içememiş, gün geçtikçe erimiş ve ömrü sudaki yansımasını seyrederek tükenmiştir. Ölümünden sonra suda beliren güzel renkli ve nefis kokulu çiçeğe periler 'narkissos' adını vermiştir. Nergis yani zerrinkadeh çiçeği adını buradan almaktadır.
VAN BÖLGE GAZETESİ: NİHAT AKARSU