Rahman ve Rahim Olan Allahın Adıyla
Maide Suresinin 54. Ayetinde Cenabı Allah Şöyle buyurmaktadır. “ Ey İman edenler Sizden kim dininden dönerse bilsin ki ileride Allah’u Teâlâ Onların yerine başka bir kavim (Topluluk) getirir ki o kavme Allah’u Teâlâ muhabbet eder (onları sever) O kavimde Allah’a muhabbet eder. Ve o kavim müminlere karşı mütevazi ve şefkat sahibi, kafirlere karşıda sert ve şiddet sahibi olurlar. Cenabı Allah’ın irtidat (dinden dönen) eden kavmin yerine getirdiği o kavim Allah yolunda cihad eder. Ve kınayıcıların kınamasından korkmazlar. İşte onların bu üstün sıfatlara sahip olmaları Allah’u Teâlâ’nın onlara bir lütfu ve ihsanıdır. Allah bu lütfu ve ihsanı dilediği kullarına verir. Allahın ihsanı geniştir. O her şeyi bilendir.”


      Cenabı Allah yukarıdaki ayette “ sizden kim dininden dönerse” ifadesinden anlaşılıyor ki kesinlikle dinden dönmeler vuku bulacaktır. Yani her dönem de, her asırda, müminlerden bir kısmı dininden dönecektir. Ayrıca ayetteki “dönerse” kelimesi Arapça fiili muzari (gelecek zaman) kipi ile bildirildiğinden dolayı asrısaadetten sonra her asırda irtidatların vuku bulacağına mucizane işaret etmektedir. Evet, asrısaadetten bu yana çok irtidatlar vuku bulmuş ama hiçbirisi bu asırda meydana gelen irtidatlar kadar şiddetli olmamıştır.
Ayeti kerimede geçen “Allah’u Teâlâ o dinden dönen kavmim yerine başka bir kavim getirir .” İfadesinden de anlaşılan şu ki o kavmi cenabı Allah kendi dininin hizmeti için bizzat seçiyor. Cenabı Allah O kavmin hangi kavim olduğunu belirtmeyerek “ kavim kelimesini nekre (belirsiz)” olarak bildirmiş olması şuna işarettir ki o kadiri Zülcelal dünyada bilinmeyen ve tanınmayan bir topluluktan en azametli bir hizmeti tahakkuk ettirecektir.


       Evet, bu ayeti kerimenin haber verdiği gibi Resul-i Ekrem’in (s.a.v) vefatından sonra bir kısım bedeviler dinden döndüler. Cenabı hak onlarla mücadele etmek için Hazreti Ebu Bekri‘s Sıddık ve ona tabi olanları getirdi. Sonra Emevi’ler bozulup, zulüm ve fesada sebep olduklarından cenabı Allah Abbasileri getirip onlarla İslam’a hizmet ettirdi. Onlarda bozulunca Cenabı Hak onların yerine bu sefer Osmanlıları seçerek onları İslam’ın hizmetine istihdam etti. İslam’a onlarla hizmet ettirdi.


    Osmanlı devleti de son devirlerinde dinden taviz vermeleri sebebiyle İşari mana ile bir nevi “sizden kim dininden dönerse” ayetine masadak (söylendiği gibi) oldular. Halen o devirlerden yani Osmanlıların son döneminden bu yana irtidat devam ede gelmektedir. Bu ayetin mucizene haber verdiği bu durum yani dinden dönme olayı en çok bu asırda görünmektedir. Çünkü Müslümanların İslam’a dayalı devleti olan Osmanlı devleti yıkıldıktan sonra Müslümanların izzet ve şevketi kırıldı yer yüzünde hakiki manada İslamiyet’e dayalı bir devletleri kalmadı. Ahkamı ilahi yerine küffarın ahkamı, İslam’ın örf ve adetleri yerinde gayri Müslimlerin örf ve adetleri hakim oldu. Müslüman Müslüman la dostluğu bırakıp Yahudi ve Hıristiyanlarla dost oldu. Bu konuda o kadar ileri gittiler ki Yahudi ve Hıristiyanlara ehli necat ve ehli Cennettir dediler.
Ve yine Dediler ki Hıristiyanlık da Yahudilik de İbrahim’i dinlerdir. Ve İslamiyet gibi hak dinlerdir. Halbuki Cenabı Allah onların bu iddialarını Âl-i İmran Suresinin 67. Ayetinde şöyle açıklamaktadır. “ Hazreti İbrahim (a.s) ne Yahudi, ne de Hıristiyan idi; O sadece hanif bir Müslüman dı.” diyerek şiddetle red etmektedir.


     Kısacası Müslümanlar bu hal ve hareketleri ile “sizden kim dininden dönerse” ayetin hükmüne masadak oldular. Ayetin kendi haklarındaki hükmünü haklı çıkardılar.
“sizden kim dininden dönerse” ayetinin devamındaki “ Allah’u Teâlâ (c.c) onların yerine başka bir kavmi dinine hizmet için seçip getirecektir.” İfadesinden cenabı Allah’ın rahmeti ile bir kavmi getirip bu irtidatlara son verecek ve müminleri aziz kafirleri de zelil edecektir. İnşallah.
Şimdi meseleyi toparlama bakımından yukarıdaki Ayeti kerimede cenabı Allah dinine hizmet için seçtiği o topluluğun altı vasfını maddeler halinde şöyle sıralayalım.
1. Allah onları sever (Onları dinine hizmet için seçer)
2. Onlarda Allah’ı sever (Dinine hizmet etmekle)
3. Müminlere karşı zelildirler (Mütevazi ve Merhametlidirler)
4. Kâfirlere karşı azizdirler (Sert ve tavizsizdirler.)
5. Allah yolunda Cihad ederler.
6. Kâfirlerin kınamalarından korkmazlar.
Netice olarak Cenabı Allah dinine sahip çıkanları yüceltir, Dinine hizmetten elini çekenleri ise alçaltır.