"Gün  olur asra  bedel" diyor Kırgız toprağının dünyaca ünlü romancısı Cengiz Aytmatov. Bu değerli sanat eserini, okumayanlara tavsiye ederim. Roman değil bir şiirdir, okudugunuz sanki.
    İnce Memed'in tadı mı desem, Tolstoy'un alıp götüren efsunu mu desem, Sefillerin olağanüstü  estetiği mi... Hepsi mevcut Aytmatov'da. Tabii sadece adı geçen eser değil diger eserleri de ayni düzeydedir.
Evet gün olur ustanın dediği gibi, bir ömre bedel olur. Saatlerin zamanlarin  ardında aranan vakitlere yabancı kalır insan.
    Ne günler olur insanin hayatında unutulmaz, hatırlanır da titretir ağlatır yüreğini ademoğlunun. Tam tersi de vardır yani. Mesela dostların , arkadaşların vefayı beş  paraya sattığı günler olur.
Gün olur da unutulur insan o hüzünlü şarkının mısralarında oldugu gibi. Hiç kimsenin sana yönelmediği, günler olur mesela. Kötü hissedersin kendini. Oysa masumsundur, ya el açmayı bilememişsindir ya da kendini yedirmeyi, ya da iyi övememişsindir muhatabını yerden göğe. Ya da susmamışsındır hakikat kılığına bürünmüş yalan karşısında.
           Günler vardır mesela, seni tanıyanların asla unutmayacağı, minnetle anacağı. Ağladığın günler vardır; güldüklerinden daha fazla. Anlatamadığın günler vardır; anlattıklarından daha fazla. Sustuğun günler vardır; konuştuklarindan daha fazla. Yalnızlığa sığındığın günler vardır; kalabalıklara koştuğundan daha fazla. Sorsalar insanlara; ömrünüze bedel günleriniz oldu mu diye! Kaç kişi ne cevaplar verir acaba?
   Kimlerin hayatı sıradan kimlerin sıra dışı? Gerci kime ne değil mi? Değil mi yaşanacak bir kaderi vardır her bireyin özgürce karar verdiği. Degil mi ki yazımızı kendimiz yazmadayız aslında çoğu kez ve utanmadan sorumluluğu kader dediğimize atarak. Ha orda biraz duralım, dediğinizi duyar gibiyim.
   Doğrudur "her kaderin üstünde bir kader vardır" ama biz bunu biraz yanlış mı anlamışız ne!