Değerli okurlar, demokrasinin en önemli göstergelerinden biri, oy kullanacak olanların seçim vakitleri sandığa gidip, hür irade ile oyunu kullanıp, vatandaşlık hakkı olan bu görevi yerine getirmektir.
İşte bir seçim daha kapımızı çalmak üzere…
Ülke olarak 16 Nisan’da yapılacak referandumda sandık başına giderek, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için oy kullanacağız.
Daha önce de benzer referandum seçimleri yapıldı.


      16 Nisan Pazar günü Türkiye’de demokrasi tarihinin yedinci anayasa referandumu yapılacak.
İlk kez 27 Mayıs 1960 askeri darbesi ertesinde Kurucu Meclis tarafından hazırlanan 1961 Anayasası’nın kabulü için referanduma gidilmiş ve sonuçta Türkiye çift meclisli parlamenter sisteme geçmişti.
Sonraki süreçte başka referandumlar da yapıldı.


     Hatırlanacağı üzere 2010 yılında anayasa referandumu yapılmış ve 26 maddelik paket oylanmıştı.
2010 Türkiye Anayasa Değişikliği Referandumu, anayasada yapılan birtakım değişikliklerin 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunulmuştu. 26 maddelik bir değişikliği içeren paket, TBMM’de kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından referanduma sunulmuş, Yüzde 57,88 evet oyuyla anayasa değişiklikleri kabul edilmişti.
Şimdi ise Anayasa’nın bazı maddelerini değiştiren metin 16 Nisan referandumunda oylanacak ve bu referandumda ‘evet’ oyları çoğunlukta çıktığı takdirde cumhurbaşkanlığı sistemine geçilecek.


      Bizler vatandaş olarak mutlaka seçimlerde oyumuzu kullanmalıyız. Sonuçta bu referandumda ya evet, ya da hayır diyeceğiz. Ama sandığa gitmemek, doğru olmaz.


     Her vatandaşın sandıklara gitmesi, özgür iradesini sandığa yansıtması gerekiyor.
Sandığa gitmeden önce neyi oylayacağımızı öğrenmek zorundayız.
Yeni anayasada neler değişti, kısaca bunları okumalıyız.
18 madde neler getirecek, neler götürecek araştırıp, ona göre karar vermeliyiz.
Ülkemizde gerçekleşecek bu seçimler sadece ülkemizi ilgilendirmiyor. Zaten basından da takip ettiğiniz üzere bazı ülkeler işini gücünü bırakıp, bizim ülkemizdeki bu seçimi konuşuyor. Hatta birçok ülke seçimlerde tarafını belirlemiş durumda.
Vatandaşların tüm bunları dikkate alarak oyunu kullanmasını arzuluyoruz.


     Kimileri ‘evet’, kimileri ‘hayır’ diyebilir. Ama kullandığımız oy ülkemizin geleceğine fayda sağlamalı.
Umarım seçimler huşu içinde geçer. Hiçbir sıkıntı, olumsuz olay olmaması için, elbette her vatandaşa büyük görevler düşüyor.
Seçim atmosferinin çok aşırı olmadığını görüyoruz. Van’da da birkaç parti kendi çapında seçim çalışmalarını sürdürüyor.
Özellikle Ak Parti ve HDP cephesi anons araçları ile, çevreye asılan reklamlar ve tutulan seçim büroları ile çalışmalarını yürütüyor.
Diğer partilerin de çalışmaları devam ediyor.


      Ülkemizde ve ilimizde güzel bir referandum oylamasının gerçekleşmesini umut ediyoruz.
Seçimlerin güzel bir netice ile tamamlanması adına, bir kez daha oy kullanması gerekenleri sandık başına davet ediyoruz.