İşte bu soru sürekli soruluyor. Yerel gazeteler bilindiği üzere resmi ilanlar sayesinde ayakta duruyor.
Kurum ve kuruluşların yatırımlarının ihale edilmesi, ihale ilanlarının önceden gazetelerde yayınlanması ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla gazetelere maddi destek sağlanması, yerel gazetelerin mevcudiyetlerini koruması ve yaşamlarını idame ettirmeleri açısından büyük bir önem arz ediyor.
Son yıllarda sürekli dillendirilen, ‘Yerel gazetelere verilen destek kesilecek’ türündeki söylemler, meslektaşlarımızı zaman zaman tedirgin edebiliyor.
Ancak basına verilen desteğin kalkacağı şeklindeki yaklaşımların gerçekçi olmadığı açıklandı. Son yönetmeliğin Kocaeli Darıca ilçesindeki Bayramoğlu Tatil Köyü’nde paydaşlara anlatıldığı toplantıda bu konuda gündeme geldi. Basın İlan Kurumu’na ait, ‘Basın Hayatı’ dergisinde de ifade edildiği üzere, bu toplantıda söz konusu sorular yanıtını buldu.
Darıca’daki toplantıda (seminer) açılış konuşmasını yapan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, basının bir sektör olarak ciddi problemleri olduğunu ve bunların çözümünün bulunarak, sorunların kader olmaktan çıkarılması gerektiğini belirtti.
Karaca, bilişim çağına girildiğini belirterek, “Gazeteciliğin konsepti değişti. Kurum olarak gelişmeleri yakından izliyoruz. Bu dönemeçten basınımız zarar görmeden dönüşümlerini tamamlamalarını istiyoruz. Dönüşüme ilişkin bir takım projelerimiz söz konusu, malum talihsizlikler sebebiyle bunları sizlere duyuramadık, ancak en kısa sürede sizlerle ve basınımızla paylaşacağız” şeklinde konuştu.
Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan ise, basına verilen desteğin kalkacağı yaklaşımını dile getirdi. Resmi ilan ve reklamların geleceğiyle ilgili tartışmaları anımsatan Arsaln, “Resmi ilanların kalkacağı iddialarının gazeteleri ve basın sektörünü doğrudan ilgilendirdiğini söyledi.
Bunun günümüzün problemi olmadığını dile getiren Arslan, “Dün vardı, bugün var ve yarın da olmaya devam edecek. Şimdi etrafımıza, dünyaya baktığımız zaman medya, siyaset ve ticaret ilişkisine baktığımızda şöyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Bir defa hükümet etme iradesi, kitle iletişim araçlarının kontrolünü değilse bile içinde olma ihtiyacını hissediyor. Çünkü geniş kitleleri haberdar etmenin yanı sıra güdülemenin en önemli yolu kitle iletişim araçlarıdır” dedi.
Avrupa Birliği’nde Basın İlan Kurumu’na benzer bir kurum olmadığının altını çizen Arslan, Ancak basına çeşitli yollarla desteğin verildiğini görüyoruz. Bu nedenle ‘Basın İlan Kurumu kapatılacak, basına ilan yoluyla verilen destek kalkacak’ gibi yaklaşımlar günümüz şartlarında ayağı yere basan bir yaklaşım değildir” ifadelerini kullandı.
Arslan, yerel basının yerel demokrasinin hayata geçmesini sağladığını, haberleşmenin yanı sıra eğitim işlevini yerine getirdiğini hatırlattı.

İşte bu toplantıda da yerel gazetelere ve basına verilecek desteğin kalkacağı yönündeki iddialar boşa çıkmıştır.
Bununla birlikte yerel basının önemi yeniden dile getirilmiştir.
Bizler de, yerel gazetelerin yayınlandıkları bölgelerin adeta tarihini arşivlediğini ve büyük bir öneme haiz olduklarını söyleyelim.
Bir kentin mutlaka yerel dinamiklerine sahip çıkması gerekir. O yüzden yerel basının öneminin farkında olmalıyız.
Yerel gazetelere olan desteğin de kesilmemesini arzuluyoruz.