van haber, van haberleri, son dakika van haberleri, van bölge gazetesi
2024-09-23 15:47:27

Kanun kapsamında genel sağlık sigortası nedir?

Yasin Kanat

yasinkanat65@gmail.com 23 Eylül 2024, 15:47

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yürürlüğe girmiş olan genel sağlık sigortası, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ücretsiz muayene ve tedavi hakkından yararlanmasını sağlayan sistemdir. Genel sağlık sigortasının en önemli avantajı, sigortası ve herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayan kişilerin sağlık hizmeti almalarına imkân tanımasıdır. (suallere de cevaben) Ancak bununla birlikte genel sağlık sigortasında çalışan primlerinin işveren tarafından ödenmesi, çalışmayan kişilerin ise primlerini dışarıdan kendilerinin ödemesi gibi detaylar vardır.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI ZORUNLUMU?

Ülke içindeki her bir vatandaşın sağlık durumu devletin sorumluluğunda olduğu için1 Ocak 2012 yılında yapılan değişiklik ile genel sağlık sigortası yaptırmak her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için bir yükümlülük hâline getirilmiştir.

Genel sağlık sigortasının 18 yaşını dolduran her birey için zorunlu olduğu ifade edilse de aslında 18 yaş altı kişiler için zorunlu olduğunu söyleyebiliriz ancak sorumluluk çocuklara ait değildir. Çünkü 18 yaşından küçük olan kişiler de anne-babalarının sigortasından yararlanırlar. Eğer anne-babanın genel sağlık sigortası tescili yoksa gerekli primi devlet karşılar.

Çalışanların primlerini ödeme sorumluluğu ise işverenlere verilmiştir. Dolayısıyla eğer çalışıyorsan kendi müdahalen olmaksızın sigorta sistemine girebilirsin. Fakat eğer kendi adına çalışıyorsan bağlı olduğun kurum üzerinden gerekli sigorta primini ödemen gerekir.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Genel sağlık sigortası başvurusunu kaymakamlık binasında yer alan Sosyal Hizmetler veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma birimlerine yapabilirsin aynı zamanda e-Devlet üzerinden de başvurunu iletebilirsin. Genel sağlık sigortası başvurusu yaparken sırayla şu adımları uygulaman gerekir.

Öncelikle ikamet ettiğin muhtarlıktan GSS başvuru formunu temin etmelisin.

Sonrasında GSS başvuru formunu eksiksiz ve doğru biçimde doldurmalısın.

Başvuru formunu doldurduktan sonra T.C. kimlik fotokopisi ve ikametgah belgesi ile birlikte Vergi Dairesine gitmen gerekir.

Başvuruyu tamamlamak için GSS formunu vergi dairesinde onaylattıktan sonra diğer evraklarla Kaymakamlığa teslim etmen yeterlidir.

GSS sistemine dahil olduğunda SGK anlaşmalı bankalara veya PTT şubelerine aylık prim ödemesi yaparak genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlayabilirsiniz.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI YAPTIRMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Genel sağlık sigortasına başvuru yaparken temin etmen gereken bazı evraklar vardır. Ancak bu belgeler başvuru yapan kişinin durumuna göre de değişkenlik gösterebilir. Genel sağlık sigortası için istenen belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Başvuru formu

Sigortadan faydalanacak kişilerin T.C. kimlik belgesi fotokopisi

İkametgah belgesi

Gelir testinin sonucu

Aylık gelirini gösteren belge

Mal varlığını gösteren mülkiyet belgesi

Engelliler için engellik kimlik kartı

65 yaş üstü için emekli veya benzeri aylıkla ilgili belge

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KİMLERİ KAPSAR?

Genel sağlık sigortası, ekonomik durumun ve sigortalı olup olmamasına bakılmaksızın hastalık durumunda sağlık hizmetinden yararlanma hakkı sunar ve bazı istisnalar dışında herkesi kapsar. Genel sağlık sigortası kapsamında yer alan grupları şu şekilde sıralayabiliriz.

Devlet memurları

18 yaşından küçük engelli ve engelli aylığı alan kişiler

65 yaş aylığı alan

Ücretli, maaşla veya bağımsız çalışan kişiler

Şeref aylığı alanlar

İsteğe bağlı sigortalılar

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alan kişiler

Yurt dışında çalışan ancak çalıştığı ülkede sigorta hizmetinden faydalanmayanlar

SGK üzerine kayıtlı ve aylık geliri olan kişiler

Dul veya yetim aylığı alanlar

Emekliler ve bakmakla yükümlülüğü olan kişiler

Stajyer avukatlar

İşsizlik ve kısa çalışma ödeneği alanlar

GENEL SAĞLIK SİGORTASI NE ZAMAN BİTER?

Genel sağlık sigortası, ömür boyu sağlık hizmetinden yararlanmayı

sağlayan bir sistem olduğu için net bir bitiş tarihi yoktur. Ancak zorunlu grubun dışına çıkarsan genel sağlık sigortası bitirilebilir. Aynı zamanda kapsam dışı hastane ve tedavilerde de geçersiz olduğu için geçici bir süre için bitebileceğini söylemek mümkündür.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI GELİR TESTİ KİMLER İÇİN YAPILIR?

Eğer çalışmıyorsan genel sağlık sigortasından yararlanabilmek için öncelikle sana gelir testi uygulanır. Genel sağlık sigortası için yapılan gelir testinde ilk olarak sosyal güvencenin olup olmadığına bakılır. Sonrasında da prim ödeyip ödeyemeyeceğine yönelik bir karara varılır. Gelir testi başvurusu yapmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bizzat gitmek gerekir. Başvuru için herhangi bir süre sınırlaması bulunmaz.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCU YAPILANDIRILABİLİR Mİ?

Genel sağlık sigortası borcu, devlet tarafından çıkarılan yapılandırma kanunları kapsamında yapılandırılmaktadır. Ancak yapılandırma kanunu belirli tarihlerde yürürlükte kaldığı için GSS borçlarını yapılandırmak her zaman mümkün olmaz.

Sağlıkla kalın...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.