Engelli Sağlık Kurulu Raporları Belli aralıklarla yenilemek zorunda olan Engelliye rapor eziyeti bitiyor.Ve Engelli vatandaşlar, önceki sisteme göre süreli rapor alıyor ve aldığı raporu sürelerine göre belli aralıklarla yenilemek zorunda kalıyordu. Söz konusu bu raporla engellinin belirlenen süre zarfında iyileşme süreci takip ediliyor buna göre sağlık kurulları kişinin engellilik düzeyine göre rapor çıkarıyordu.

 


Fakat Bu durum yeni sistemle değiştirildi.Sosyal Güvenlik Kurumunun Verilerine Bakıldığında İlgili Bakanlık Vatandaşların Faydasına olanlardan bir eziyete daha çözüm getirmiş oldu Ve Sağlık Bakanlığı, milyonlarca kişiyi ilgilendiren engelli raporlarıyla ilgili yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmiş oldu.Önceki sisteme göre süreli rapor verilerek belli aralıklarla raporlarını yenilemek zorunda kalan engelli vatandaşlara, yapılan yeni düzenlemeyle sürekli rapor verilebilme imkanı getirildi. Böylece milyonlarca engelli vatandaşın rapor yenilemek için hastane kapılarında bekleme dönemi bitti.

 


          Böylece Sağlık Bakanlığı engelli vatandaşlara yönelik önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Engelli Sağlık Kurulu Raporları” genelgesinde engelli sağlık kurulu raporlarının geçerlilik sürelerinde engellilerin lehine olacak şekilde yeni düzenleme yapıldı yani İlgililerin Raporları sürekli hale getirildi.
İlgili Bakanlık yaptığı yeni yönetmelikle bazı engel gruplarını bu sistem dışına çıkardı. Yeni sisteme göre engelli vatandaşın engellilik durumuna göre rapor verilmesi kararlaştırılacak. Buna göre uzuv ve organ kaybı, bazı zihinsel engellilik durumları gibi hayatını idam ettiremeyen veya gelişmesi, iyileşmesi mümkün olmayan engelli vatandaşların raporları geçici rapordan sürekli rapora dönüştürülecek. Böylece milyonlarca engelli vatandaşın rapor yenilemek için hastane kapılarında bekleme çilesi de sona ermiş olacak Ve Bu önemli çalışmada emeği geçenlerden Allah Razı Olsun der İlgililer adına teşekkür ediyorum...

 


       SORU:Merhaba Hocam ibranameyi imzalayan işçi mağdur olurmu veya Çalıştığımız İş yerinde İbraname İmzalayan İşçi Ne Yapabilir.


     CEVAP:Kıymetli Okurumuz iş kanunları ne kadar iş verenin hakkını koruyorsa o kadarda çalışanın hakkını koruyor ve Sualdede ifade olunduğu üzere ibranamenin geçerliliği için belli şartların varlığı gerekir. Bu şartların biri dahi mevcut değilse ibraname imzalayan işçi ibraname ile bağlı değildir. Bu kapsamda işçi yasal haklarını iş verenden talep edebilir. İşçi kıdem tazminatı ihbar tazminatı ve diğer işçilik alacakları için işveren noterden ihtarname çekerek ödeme için makul bir süre vermeli, tanınan mühlet içinde iş veren ödeme yapmazsa iş mahkemesinde dava açmalıdır. Elbette iş davalarında zorunlu arabuluculuk uygulaması da göz ardı edilmemelidir. Ve Yargıtay’a Göre İş Hukukunda İbranameyi Geçersiz Kılan Diğer Durumlar da Şöyle...
1)İş ilişkisi devam ederken yapılan ibra sözleşmeleri geçerli değildir ve hüküm doğurmaz.

 


        2)İbranamenin tarih içermemesi ve içeriğinden ibranamenin fesihten sonra düzenlendiğinin anlaşılamaması durumunda ibraname geçerli değildir ve hüküm doğurmaz der ilgili kanun.
3)Miktar içeren ibra sözleşmeleri bakımından tam olarak yapılan ödemeler bakımından borç ifa ile sona erer. Ancak kısmi ödemelerde ibra sözleşmesi geçerli değildir ve sözleşme kısmi ödeme sonrası makbuz hükmünde sayılır. 4)İşçi ibranamede yasal haklarını saklı tuttuğuna ilişkin bir beyanda bulunmuşsa ibraname geçerli değildir ve hüküm doğurmaz der ilgili kanun.

 


      SORU:Merhabalar Yasin bey İşçinin iş sözleşmesinin sona erdirildiği durumlarda yıllık izin ücretlerinin durumu ne olur cevap yazarsanız sevinirim teşekkürler.


    CEVAP: Sevgili okurumuz bu durumu daha önceki yazılarımızda değinmekle beraber.Bakıldığında İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir der ilgili kanun Esen Kalın...