İşveren işçiye ödemesi gereken ücreti kısmen veya tamamen elden öderse çeşitli yaptırımlara maruz kalır. Kanun gereği bu uygulama yasaktır. İşçinin ücreti banka kanalı ile ödenmek zorundadır. İşverenin 5 kişiden az sayıda işçi çalıştırdığı durumlarda ödeme elden yapılabilmektedir.
İŞÇİYE ELDEN ÖDEME YAPILMASI NE DEMEK?
İşverenin işçinin çalışma ücretini öderken kısmi olarak ya da ücretin tamamını elden vermesi işçiye elden ödeme yapılması anlamına gelir. İşveren bu süreçte ödeme kanalı olarak bankayı kullanmaz. Ödemenin bu şekilde gerçekleştirilmesi kanun gereği yasaktır.
İŞÇİYE ELDEN ÖDEME YAPILMASI HAKLI FESİH,E YOL AÇAR MI?
İş kanunu uyarınca işverenin çalıştırdığı 5 ve daha fazla sayıda işçi için ödemeyi elden yapması yaptırıma tabidir. İşveren bu tür bir yolu tercih ettiğinde işçi haklı nedenlere dayanarak sözleşme feshine gidebilir.
İş Kanunu madde 24 uyarınca işçi haklı bir nedene dayandığın da sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir. İşveren işçinin hak ettiği ücreti kanun hükümlerine aykırı şekilde hesaplarsa veya sözleşme koşullarına uygun ödeme ve hesaplama yapmadığında işçi işverenle arasında akdedilen iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshedebilir.
Sözleşmeyi haklı nedenlerle fesheden işçinin diğer koşulların da oluşması durumunda kıdem tazminatı alma hakkı söz konusu olacaktır. İşçinin varsa diğer yan haklarının da işverenden talep edilebilmesi bu sayede mümkün olmaktadır.
İŞÇİYE ELDEN ÖDEME YAPMA DURUMU?
İşçiye elden ödeme yapma yaptırıma tabi olurken işveren idari açıdan birtakım yükümlülükleri yerine getirmek zorunda bırakılır. Bunun yanı sıra işverenin dikkate alması gereken çeşitli konular bulunur.
İşveren İş Kanunu'na uygun hareket etmek zorundadır. İşverenin bir diğer yasal yükümlülüğü ise gelir vergisi ve sosyal güvenlik katkı paylarını süresinde yatırmaktır. İşverenin ödemeleri yönünde belgeler aracılığı ile düzenleme yapması gerekir. Bu sebeple yapılan ödemelere ilişkin kayıtlar düzenli olarak tutulmalıdır.
İşveren işçi hakları ve güvenliği konusunda da gereken tedbirleri almakla yükümlü olan taraftır. İşveren elden ödeme yapacaksa yasal süreçlere uygun hareket etmekle de yükümlü olur. Bu kapsamda ise vergi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Bu işlemler yapılırken de belgelendirme yapmak sureti ile işçi haklarını korurken yasalar karşısında kendi haklarını da güvence altına almış olur.
İŞÇİYE ELDEN ÖDEME YAPILMASI İSPATI NEDİR?
İşçiye işverenin elden ödeme yapması ispat edilirken tanıklara gerek duyulur. İşçinin gerçek ücretini gösterir bir belgenin varlığı durumunda bu belge de mahkemede delil olarak kullanılabilir.
İspat aşamasında emsal ücret araştırmasına gidilebilir ve bu durumda da sendikadan bilgi edinilmesi söz konusu olur.
İŞÇİYE ELDEN ÖDEME YAPILDIĞI NASIL İSPATLANIR?
İşçiye elden ödeme yapılmış ise en önemli delil tanıklardan oluşur. Bunun yanı sıra işçinin gerçek ücretini gösterir belgeler, emsal işçilik ücretlerinin tespiti de kanıt olarak kullanılabilir.
İŞÇİYE ELDEN ÖDEME YAPILMASININ DEZAVANTAJLARI NEDİR?
İşçiye elden ödeme yapılması durumunda işçinin hak kaybı yaşaması kaçınılmaz olur. İşçi uzun vadede sosyal güvenlik hakları bakımından zarar görür. Bunun yanı sıra kıdem ve ihbar tazminatı mağduriyetleri işçiye elden ödeme yapıldığı hallerde uzun vadede ortaya çıkabilecek zararlardır der ilgili kanunlar.
Sağlıkla kalın...