İnsanlığın var olmasından itibaren insan ve yük taşımacılığı var olmuştur.
Öncelikle taşımacılığın önemine vurgu yapmak lazım..
Hem yolculukta hem de yük taşımacılığında, özellikle en eski ithalatçı bir ülke için toplu taşımacılık son derece önemlidir.
Taşımacılıkta taşınanla, taşıyan, firma veya sanayiciyi bir ortamda koordine eden bir yapı da terminallerdir. Terminal sitemi yolcu taşımacılığında Türkiye de  % 90 civarında yerine oturmuş ve kamu otoritesince de hukuki sistematiğine bağlanmıştır. Ancak, yük ve eşya taşımacılığında ise bu oran % 5 lerde bulunmaktadır.
 Hâlbuki ülke hinterlandında malların eşit dağılımında standartları belirtilmiş kara yolunun olması ne kadar önemli ise, organizasyonunda güvenli, maliyeti ucuz olması ve zaman tasarrufu da bir o kadar önemlidir. Terminal sistemi ile taşımacılık milli ekonomi için önemli bir destek, sanayici ve sanayi bölgelerinin gelişmesi içinde önemli bir buluşma merkezidir.
Şimdi nereden bu konu diye soranlar olabilir...
Vanspor, Van TSO ve VATBO eski başkanı iş adamı Feridun Irak beyin sosyal medyada paylaştıklarını takip ettiğim sürece dikkatimi çeker ve kayda değer bulurum.
Zira Feridun Bey bu kentin 30 yılına damga vurmuş önemli bir sima ve tecrübi bilgi açısından da önemli bir birikimdir.
Van'ın birçok meselesi hakkında donanımı olan bilgi alınması gereken tevazu sahibi bir şahsiyet olduğunu, özellikle ilimizi ziyaret eden önemli siyasilere hatırlatmak isterim.
Çünkü Vanlının en çok rahatsız olduğu ilimizin nasıl yönetildiği hakkında bilgi sahibi olmak için Van'ı ziyaret eden yetkililerin kimlerle nasıl görüştüğü konusundaki muammanın verdiği rahatsızlık hala devam ediyor.
Bu önemli hatırlatmayı dikkate alınmasını umuyorum…
Evet, bu paylaşımları yapan Feridun beyi ziyaret ettim ve kendisi ile birçok meseleyi konuştuktan sonra, nedir bu ısrarın sosyal medyada ısrarla yük taşımacılığı konusunu işli yosun diye sorduğumda, bir dokun bin ah işit misali dökülüyor Feridun bey, bende hem aklımda hem de kalemimi çıkarıp notlar alıyorum.. ve aldığım notları sizler için kaleme alayım istedim..
Aslında Feridun beyin bu sözlerini daha önce Van'daki gazetelere açıklamalar yaptığını hatırladım ama bu kadar uzun değildi.
İşte tam da buradan hareketle, asıl ve komik olan meseleye geçelim.
Avrupa'yı Asya'ya bağlarken, orada Van gölü üzerinde yapılan demir yolu bağlantısı maalesef dünyada demir yolunu karayolu taşımacılığın da daha pahalı duruma getirmektedir. (???)
Şöyle ki Tatvan Van tekrar Tatvan arasında, demiryolu bağlantısını sağlayan feribotlar için alınan taşıma ücreti karayolu ile kamyonlarla yapılan taşımacılıktan çok daha pahalı olduğu için tercih edilmektedir. (???)
Dolayısıyla bu durum feribotlara yapılan yatırımda israftan öteye gitmemektedir.
Örnekleyecek olursak Vanlı bir vatandaş, Ankara'dan satın aldığı malını, demiryolu ile taşıtmak istediğinde, Ankara -Tatvan arası için ayrı bir feribot ücretlendirmesi yapılmaktadır.
Feribotlar 20 ton yükü olan vagonu Tatvan'dan Van'a taşımak için 630 tl ücret alıyor.
Oysaki aynı güzergâhta 20 tonluk yükünüzü kamyonla taşımak istediğinizde, kamyoncular bu iş için 400- 450 lira arasında ücret alıyorlar.
Görüldüğü gibi karayolu taşımacılığı demiryolu taşımacılığından daha ucuz gerçekleşiyor.
Belki bu durum dünyada tek ilimizde yaşanmaktadır ve akıllara durgunluk vermektedir.
Daha tirajı komik olanı, 20 ton yükü alan kamyon, yükü ile birlikte Tatvan'dan Van'a feribotla gitmek isterse, kendisinden alınan ücret 300 liradır.
Yani yükünü trenle taşımak bir nevi akla ziyan bir uygulama!
Bu durum, iş dünyasının maliyetlerinin yükselmesine sebep olurken, rekabet etme şansıda kalmamaktadır.
Toplu taşıma dünyanın her yerinde avantaj sağlarken, Van Tatvan arasında dezavantaj olmaktadır.
Toplu taşımacılık konusunda Feridun ırak beyle konuşmamdan zihnime takılanları sizlerle paylaşmak istedim değerli okuyucu dostlarım.
Feridun Bey birçok konuda bizler gibi dertli olduğu için Van konusu gündeme geldiğinde dayanamayan, acaba diyenlerden biridir.
Feridun Bey ile konuşurken Van'da uçan trilyonlar başlıklı son yazımı okuduğunu söylüyor ve yazımla ilgili önemli bir fikir de veriyor.
Karayolları 11.bölge müdürlüğü için 200 milyon lira harcanarak yapılan yedi yıldızlı lüks hizmet binası. İsraftan, vatandaşın vergisini kendi lüksüne ve ihtişamına harcamaktan başka bir şey değildir diyor.
Vicdanları rahatsız eden bu yerleşke TBMM de görüşülmekte olan 2. Devlet üniversitemize tahsis edilmelidir.
Ancak bu durum vicdanları rahatlatacaktır. dedi.
Bu önemli hatırlatmayı büyüklerimizin dikkatine sunmak istedim.