Van’da Shopping Fest ile ilgili geçenlerde bir yazı yazmıştım. Bu kompleks etkinliğin Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in başkanlığında yapılan bir değerlendirme toplantısında da vurgulandığı üzere güzel ve yararlı bir etkinlik olduğu artık ispatlandı… Pandemi nedeniyle iki yıl ertelenen Shopping Fest, her yıl olduğu gibi bu yıl da verimliydi. Ancak benim burada üzerinde duracağım bu güzel etkinliği Van adına daha da yararlı bir hâle getirmek için neler yapılabileceğini istişare etmek.

Bilindiği üzere Van Shopping Fest, “ekonomik yarar” anlayışını merkeze koyan bir “alış-veriş” faaliyeti. Daha önce birçok ilde düzenlenmiş ve bizde de 2015’te başlatılarak Van’ın ekonomisine katkı sunmayı amaçlamıştı. Bazı aksaklıklar sonrasında bu yıl soğuk havalara rağmen daha da düzenli bir etkinlik olduğu yetkililer tarafından ifade ediliyor. Ancak burada hedef kitlenin İranlı vatandaşlar olduğu ve bu nedenle Nevruz ayının beklendiği bir gerçek. Nitekim bu yılki etkinlikler de yine 15-25 Mart tarihlerine denk getirildi. Soğuk havaya rağmen Van’a giriş yapan İranlıların sayısı 50 bini geçti. Bu rakam gerçekten çok çok önemli ve Van ekonomisi adına bulunmaz bir şans. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de Van Shopping Fest’le ilgili yaptığı değerlendirme toplantısında bu çıktılara dikkat çekti:

“Bu sene hava çok soğuk geçti. Son yılların en soğuk nevruz sezonu oldu. Ancak buna rağmen caddelerimiz cıvıl cıvıldı. Nevruz süresince de 50 bine yakın İranlı turist Kapıköy’den ilimize girdi. Esnafımız hepsi ilgiliydi. Soğuk davranan kimseye rastlanmadık. En güzel tarafı da bu etkinlik ilimizi kaynaştırdı. Kentteki tüm bileşenlerin el ele verdiği bir etkinlik oldu. İnşallah bunu daha da geliştireceğiz. Daha ileri aşamalara da taşıyacağız. Bizlerin İranlı turistlerin yanında Azerbaycan, Irak ve Ermenistan’ı da eklememiz lazım. Komşu illerimizden de insanların buralara gelecek şekilde tanıtımlar hazırlamamız gerekir.”

Van Valisinin işaret ettiği paydaşlar Van Büyük Şehir Belediyesi, Van TSO, Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve pek çok kurum ve kuruluş gibi konuyla ilgisi olan geniş bir kitleydi. Bu “kaynaşma” bu anlamda oldukça önemliydi. Vali Beyin öncülük ettiği birlik ve beraberliğin sonuçları bu anlamda oldukça verimli oldu. Fakat benim tartışmak istediğim bu güzel sonucu daha da taçlandırmak. Daha verimli bir hâle getirmek. Vali Beyin konuşmasının satır aralarında en önemli hususun Nevruz olduğu ortaya çıkıyor. Biz de Nevruz’u esas alarak tarihleri belirliyoruz zaten. Fakat kalabalık olmasına rağmen her yıl soğuk havanın soğuk yüzüyle karşılaşmak yoruyor insanı. Bu durumda Van Shopping Fest’in tarihini ciddi ciddi düşünmek gerekiyor.

Birincisi Nevruz nedeniyle İranlılar zaten Van’a geliyor. Biz neden farklı bir tarihte Van Shopping Fest’i düzenlemeyelim? Soğuğa rağmen gelen binlerce seyirciyi sıcak havalarda neden on binlere çıkartmayalım? Haziran ayı bunun için çok daha iyi değil mi? Üstelik komşu ülkelerin veya illerin insanlarını neden Nevruz’a hapsedelim?  Ermenistan’dan veya Irak’tan gelecek olanları neden soğuk bir havada karşılayalım? Bu mantıklı geliyor mu? Bizim Van Shopping Fest’i tek bir ülkenin vatandaşlarına değil ülkelerin ve şehirlerin insanlarına açmamızın ne sakıncası var?

Eğer İranlıların en geniş zamanı bu deniliyorsa o hâlde neden bu etkinliği iki döneme yaymayalım? Aynı organizeyi neden ikiye bölmeyelim? Mesela kalabalık bir kitle toplayan Manuş Baba’yı millet neden soğukta dinlesin veya şiir organizasyonunda neden içimiz titresin?

Bu soruları çoğaltabiliriz fakat artık zaman meselesinin ciddiyetle ele alınması gerekir. Hatta ilk uygulamayı bu Haziran’da da yapabiliriz. Bu kez sadece İran’ı değil diğer komşu ülkelerin vatandaşlarını da gözetebiliriz. Hakkâri, Muş, Ağrı, Bitlis veya Van’ın ilçelerinden vatandaşları neden Haziran’da düzenlenecek olan Van Shopping Fest’e çekmeyelim. % 50 indirim, sosyal ve eğlenceli bir Van, bölge için bir kazanç olmaz mı?

Bir taşla iki kuş vursak fena mı?