Sağlık insanlığın önemli ve en çok değer vermesi gereken işlerinin başında gelir.
Nitekim insanlarla karşılaştığımızda ilk kullandığımız sözün başında; "Nasılsın?" sorusunun gelmesi de bunun en önemli göstergelerinden biridir. Bizim Van'da da çok kullanılır ya; "Allah hastanelere ve sanayiye düşürmesin!"
Gerçi bu söz sağlıklı olmanın ötesinde içinde gizlice de bir sitemdir. Halk nezdinde ciddi de bir eleştiridir.
Van'da sanayiyle birlikte hastanelerin anılması ve bunun atasözü gibi yaygınlaşması, bu alanlarda sıkıntıların olduğunun da habercisidir. Tabii sanayiyle ilgili söylenenleri bilmem! Ama sağlığa gelince torbada o kadar hasta birikmiş ki anlatmakla bitmez!
Bugün konumuz sağlık ama Van özelinde sitemimiz çokça!
Bugün Van'da hastaneler ilgisizlikten, doktorsuzluktan, cihazsızlıktan yıkılıyor. Bir de bu kurumlarda kendi içlerindeki entrikalar yok mu? Vatandaş, "kör olası zalim felek, ocaklar yığar" ağıtını feryat ederek çok okuyor güzelim Van'ımızda.
Maalesef bu hususta vatandaşa dokunduğunuzda bin ah işitiyorsunuz. Hastanesiz kaldık, doktorsuz kaldık, hemşiresiz kaldık, ilaçsız kaldık. Sağlıkta yaşadığımız sorunlardan dolayı "yakınlarımızı kaybettik, çok acılar çektik!" diyorlar.
Peki, şimdi durum nasıl sağlık sektöründe?
Hastanelerimiz beş yıldızlı ama içeriği boş.
Liyakat, cihaz, personel, konusunda yapılan hastanelerin fiziki yapısının çok gerisindeyiz.
Bu neye benziyor biliyor musunuz?
Her gün yeni bir takım elbise giyip her gün altında son model araç arkasında birçok yalaka insan dolaştıran bizi yöneten bazı siyasilerin haline benziyor.
Kendisi süslü içi boş adamlar var ya!!!
Her şeyi süslü gösterip içeriği boş işler demek istediğim. Yani reklam kokan riyakâr dolusu işler.
Van'ı yöneten kıymetli yöneticiler! Vatandaş feryat ediyor. Diyor ki; Van sağlıkta kötü durumda zor günler yaşıyor, derhal çözüm lazım.
Doktor sayısı çok az hele liyakatli doktor sayısı çok daha az haberiniz ola.
Yaklaşık dört ay önce 70 Doktor Van'a gelecek diye açıklama yapan ama hala uzayda dolaşıp ayakları bir türlü yere basmayan begefendi, ne oldu doktorlara, uzayla ilgili bir bilgin var mı? Yoksa yeni şeyler söylemeye mi hazırlanıyorsun. Hakkında bilgi sahibi olmadığın şehrin için.
Yâda hiçbir şey bilmeyip çok şey biliyor türden davranmaya devam mı?
Yoksa kendi yakınlarınızı hangi okkalı işe yerleştirmenin yeni planlarını mı yapıyorsunuz?
Tabi ki sizin o akçalı işleriniz Van'ın sağlığından çok daha önemlidir.
Bir doğum uzmanı bir nöbette 20 tane sezaryen yapıyor bilginiz var mı? Bu psikolojiyle ne kadar sağlıklı işler yapılabilir hiç araştırdınız mı?
Bölgenin sağlık üssü olan ilimiz Van ve bölge hastanesinde günlük 10 bin hasta kabul ediliyor ama doktor sayısı çok az.
Şehir merkezinde kimler hangi gerekçelerle külliye diye bir yer kiralamış 60 bin kira 30 binde cari giderleri ile 90 bin aylık boş yere para harcandığını biliyor musunuz?
Bu külliyeyi eski İstanbul hastanesine taşısanız orasını daha işlev hale getirirseniz daha mantıklı olmaz mı sizce? Birçok yükü hafifletmiş olursunuz yoksa birilerinin işine gelmiyor mu?
Halk, ipek yolu üzerindeki hastanelere giderken iki araç değiştiriyor. Bu yöntemle bu sorunu da gidermiş olursunuz tabi ki derdiniz halk ise.
Hastanelerde en büyük sorun kadın doğum ve çocuk bölümleri! Bu bölümlerde doktor azlığından kaynaklı sorunlar yaşanıyor.
Hekim sayısı ve niteliği ayrı bir sorun iken, referans yoluyla kendi adamlarını rahat işlerin yapıldığı yerlere alınması hastanelerin en önemli sorunları.
İnsanlar o kadar kötü alıştırılmış ki kan tahliline gidince bile torpil aranıyor düşünün artık…!
Bazı sendika mensuplarının manipülasyonu sağlık sektöründe devam ediyor.
Sendikalar sadece işçiyi değil işvereni de savunmalıdır.
En önemli sorunlardan birisi de hastanelerden FETÖ ve KCK'dan dolayı görevden uzaklaştırılanların fikirdaşları halka hizmet etmiyor devlet hastanelerinin halkın gözünde kötü imajı oluşması için itibarsızlaştırıyorlar ve hizmet anlamında görevlerini yeterli derecede yapmıyorlar diye bir çok iddia var.
Çok sinsice bir yöntem uygulandığı birçok kesim tarafından dillendiriliyor iddia ediliyor bilesiniz.
Bu böyleyse ortada çok vahim bir durum hakim.
Yine hastanelerde temizlik sorunu çok fazla insanlar içeri girerken burunlarını tutuyor bu sorun 30 yıl önceki devlet hastanesinin durumuna benziyor.
Van'daki bazı hastanelerin genelde borçları ile gündeme geldiğini görüyoruz.
Ne acı bir durum değil mi? Oysa hastanelerin başarılı işlerini niteliklerini konuşmalıyız.
Sağlık sektöründeki bu sorunların çözümü için Valilik, siyaset, sağlık sektörü ve Van üniversitesinin paydaşlar olarak bir araya gelmesi çok acil şekilde gerçekleşmelidir.
Çözümü kolay olan ama konu insan sağlığı olunca çözülmeyince büyük tahribat yaratan sağlık sorununu samimiyetle çözün lütfen.
Artık geçmişe dönmek istemiyoruz biz babalarımız, atalarımız bizden öncekiler çok çekti sağlık sorunlarından biz ve bizden sonrakiler çekmesin.
Birilerinin ihtirası birilerinin zengin olması için değil insanlığın sağlıksızlıktan ölmemesi için çabalayalım.
Yatırımımızı her ne olursa olsun insana yapalım liyakatli ehliyetli insanlar yetiştirelim ve hak edene görevi teslim edelim.