SORU: Yasin bey 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre dul Yetim aylığı Kimlere, Hangi Oranda Aylık Bağlanır?
CEVAP: Kıymetli Okurumuz Eş Karı ve Koca) ve Çocuklar ile ana ve Baba Olarak Belirlenmiştir. Dul ve Yetimlere ait aylık Bağlama Oranları şu Şekildedir; *Eş : %75 *Çalışan ya da Emekli Aylığı alan eş : %50 *Eş, 1 yetim : %60 %30 *Eş, 2 yetim : %50 %25, %25 *Tek Yetim : %50 *2 Yetim : %40, %40


SORU: Merhaba Yasin Bey Eşimden 4/b'den (BAĞ-KUR) dul aylığı alıyorum. Ve Babamdan da Emekli Sandığı yetim aylığı alabilir miyim?
CEVAP: İyi Günler Saygıdeğer Okurumuz Kanunlarımıza Baktığımızda 4/b'den (Bağ-kur) dul aylığı alan kadınlar, Emekli Sandığından Yani Memur Emeklisi olan babasından dolayı yetim aylığı Bağlanamiya bilir size tavsiyem bulunduğunuz il veya ilçenin sgk şubesinde de durumu sorgula tın.


SORU: Yasin Bey  Emekli Sandığından 21 yaşında erkek ve yetim aylığı almaktayım. Ancak Öğrenciliğim devam ederken sigortalı olarak işe girmem halinde, aylığım kesilir mi Menderes?
CEVAP: Merhabalar  Menderes Bey Kardeşim Baktığımızda Daha Önceki Yazılarımızın Çoğunda Sualinizin Cevabı Olacak Durumunu İşlediğimizi Hatırlatır  ve Yetim Aylığı 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre Bağlanmış ise Öğrenciliği Devam eden Erkek Yetimlerin 25 yaşına kadar Aylıkları Kesilmez. Bağlanmış olan aylıklar 5510 sayılı Kanuna göre Bağlanmış ise Sigortalı Olarak Çalışması Halinde Aylıkları Kesilir.


SORU: Hocam Emekli Sandığı  Emeklisi bir  Bayanım. Ölen Annem ve Babam da Emekli Sandığı Emeklisi. Her iki Aylığı Birlikte Alabilir miyim Fatma?
CEVAP: Merhaba Fatma Hanım Kanunlarımızca Her iki Aylığı birlikte alamazsınız. Ancak yüksek Olan Aylığı Tercih Hakkına Sahipsiniz yani ister Babadan İstersen Anneden Kalan Aylıklarının birini Alabilirsiniz Tamamen sizin Tercihinize bağlı der kanun.


SORU: Hocam Emekli Sandığı Emeklisi iken vefat eden babamdan erkek yetim aylığı alan üniversite öğrencisiyim. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde Acaba yetim aylığım kesilir mi teşekkürler?
CEVAP:Erkek yetimlere 18 yaşına kadar, öğrenci olmaları halinde orta öğretimde 20, yükseköğretimde 25 yaşına kadar aylık bağlanmaktadır. Bu şartları taşımayanlara aylık bağlanabilmesi için malullük ve muhtaçlık şartları aranmaktadır. Yetim aylığınız isteğe bağlı sigortalı olmanız halinde kesilmeyecektir.


SORU: Yasin bey Hocam  Size Sorum Emekli Sandığı emeklisi iken Vefat eden Kişilerin Varislerine Ödeme Yapılabilmesi İçin Gerekli Olan Belgeler nelerdir ve Baş Durumuzu Nereye Yapmalıyız?
CEVAP: Merhaba Okurumuz Bakıldığında İlgililerin Kanuni Varislerine Ödeme Yapılabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna  İbraz Edilmesi Gereken Belgeler Şunlardır; Veraset ilamı (Aslı veya Tasdikli örneği), Veya Noterden Alınmış Mirasçılık Belgesi, Veraset İlamında adı Geçen Varislerin talep Dilekçeleri, Veraset ve İntikal Vergisinden muaf  Veya Vergisinin Ödendiğine dair ilgili vergi Dairesinden Alınacak, Resmi mühürle tasdik Edilmiş Belge, Ölüm Belgesi Ve Kimlik Bilgileri İkamet Ettiğiniz il sgk Müdürlüğüne Baş Vurmanız Gerekmektedir der kolaylıklar Dilerim.


SORU:3)Yasin bey iyi günler size sorum şu şekildedir.Eşimden dul aylığı alıyorum. 1922 gün primim var. 48 yaşındayım. Sigortalı işte çalışırsam aylığım kesilir mi?Ayrıca  Emekli olmaktan vazgeçsem kuruma adıma ödediğim primleri geri alabilir miyim veya böyle bir hakkımız varmı teşekkürler.Ceyda.
CEVAP: Merhabalar Kıymetli okurum Ceyda hanım. Kanunlarımızda çocukların sigortalı işte çalışmaları halinde kendilerine verilen payın kesildiğini ve eş durumu söz konusu olunca durum değişir yani siz Sigortalı işte çalışmaya başladığınızda dul aylığı kesilmez. Ancak eşinizden dolayı başka aylık alan yoksa, 'yüzde 75' olan aylık oranınız 'yüzde 50'ye düşer. Emekli olduğunuzda hem kendi aylığınızı hem de eşinizden dul aylığını alırsınız.


Eşinizden aldığınız aylık kesilmez. Emekli olacağı yaşı doldurduğu halde emekli aylığı bağlanacak kadar prim ödemesi olmayan, talep etmesi halinde 'toptan ödeme' adı altında ödediği primi geri alabilir. Ödediğiniz primi 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte, yani 10 yıl sonra geri alabilirsiniz.


Ancak primi geri almayı düşünmek yerine, 1678 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlayarak emekli olmak ta hakkınız tabi ki 10 yılın sonunda böyle bir hakla beraber iki maaş almanız durumunda hiç bir engel yoktur. Esen kalın.