Hayırlısıyla 2021 yılına sayılı günler kala emeklilik şartlarını yerine getiren çalışanlarda ve tüm çalışanların gözü Ocak ayında yapılacak ücret artışlarına çevrildi.

Çalışanların bir kısmı daha fazla ücret almak için değil emekli olmak içinde yeni yıl ücret zamlarını bekliyor.

Özellikle yılın son aylarında emeklilik şartlarını yerine getiren çalışanlarda bir tatlı telaş başlar. Acaba emeklilik dilekçesini hangi ayda verirsem daha yüksek maaş alırım diye tüm soru soranlara cevaben.

-Peki emeklilik dilekçesini, yılın ilk ayında vermek avantajlı mı- Veya emeklilik dilekçesi hangi ayda verilmelidir?

Emeklilik dilekçesi vermek için Ocak ayını bekleyen vatandaşlara doğru bilgi vermek gerekirse; başvuruyu yılın ilk ayında yapmak avantajlı olacaktır.

-Çünkü emeklilik aylıkları yılda iki kez arttırılıyor. Artırma işleminde daha doğrusu zam oranında geriye dönük altı aylık enflasyon rakamları baz alınıyor.

Dolayısıyla emekli aylıkların hesaplanmasında da her bir yıla ait sigorta prim matrahı için uygulanacak güncelleme katsayısı her yıl için açıklanan TÜFE ve büyüme hızı dikkate alınıyor. Bu nedenle her yıl açıklanan TÜFE oranları ile büyüme hızı emekli aylıklarını doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla 2021 yılının Ocak ayında emekli olunması daha avantajlı olacaktır.

1)EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR:

Emeklilik işlemleri için de bazı evrakların hazırlanması gerekiyor. Emeklilik başvurusu için gerekli evrakların başında ise emeklilik tahsis ve talep formu gelmektedir. Eğer ki Sosyal Güvenlik Kurumuna bu belgeyi teslim etmezseniz emeklilik işlemleriniz başlamayacak tır.

Bunun dışında emeklilik başvurusunda bulunmak için gerekli evraklar ise bağlı olunan sosyal güvenlik dalına ( 4A, 4B, 4C) göre değişiklik gösteriyor. Emeklilik başvurusunda bulunmuş olan kişiler başvurularının sonucunu e Devlet aracılığı ile kontrol edebilirler.

E Devlet kapısına giriş yaparak ilgili hizmeti seçmeniz yeterlidir. Bu işlem 4a, 4b ve 4c için farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Emekli aylık bilgisi hizmeti üzerinden sorgulamalarını yapabilirler.

2)EMEKLİ SANDIĞI MENSUPLARI İÇİN EMEKLİLİK BAŞVURULARINDA İSTENEN BELGELER:

Fotoğraflı ve mühürlü emeklilik belgesi

- Üç adet vesikalık fotoğraf
- Emekli aylığını ve emeklilik ikramiyesini hangi bankadan almak istediğini beyan eden bir dilekçe
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği ve nüfus cüzdanının fotokopisi
- Emekli olmak isteyen erkekler için askerliğini tamamlamış olduğuna dair terhis belgesi ayrıca askerlik borçlanması yapıldı ise bu borçlanmayı gösterir belge ile beraber ödeme belgesi.
- Memuriyete başlama tarihinde mezun olunan okul ile emekli olmak istediği tarihte mezun olduğu okulların diploma örnekleri. (Mutlaka tasdikli olacak)
- Şayet sigortalı bir hizmeti var ise ve bu hizmetini memuriyetteki hizmeti ile birleştirmiş ise bunu belgeleyen bir belge ile beraber kesenek farkının tahsil edildiğini gösteren belge.
- Yerleşim belgesi ve kuruma ait resmi kimliği

3) 4857'YE TABİ OLANLAR EMEKLİLİK BAŞVURUSU İÇİN İSTENEN EVRAKLAR NELERDİR:

SGK' ya bağlı olarak çalışanların emekli olmak istediğinde gerekli evraklar şöyledir:
- Gelir vergisi muafiyet belgesi
- İşten ayrılış belgesi
- Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi (Emekliliğe hak kazandığınızı gösteren belgedir)

4)BAĞ-KUR'a kayıtlı emekli olmak isteyen kişiler için gerekli belgeler şunlardır:
- Kişiye ait tahsis talep belgesi yeterli olduğunu der tüm emekli olanlara hayırlı uğurlu ve sağlıklı emeklilikler dilerim...