Bakıldığında Ülkemizin sosyal güvenlik sisteminin karmaşık bir yapısı bulunuyor.

Bu nedenle, emeklilik işlemlerinde zaman zaman sıkıntılar yaşanabiliyor.

Bu sıkıntıların başında ise son 7 yıl kuralı geliyor.

Baktığımızda Konuyla ilgili gerek bizler gerekse hocalarımız ve çok sayıda haber ve makale yayınlanmasına rağmen, 7 yıl kuralı en çok sorunun geldiği konular arasında yer alıyor.

Ve en çok mağduriyetin yaşandığı alanlardan birisi de son yedi yıl kuralı oluyor.

PEKİ SON 7 YIL KURALI NEDİR?

Emeklilikteki 7 yıl kuralı emekliliğine birkaç yıl kalan herkesin dikkat etmesi gereken konudur.

Düşünün yıllarca SSK olarak çalıştınız ve emeklilik dilekçesi verdiniz. Ancak, 7 yıl kuralı nedeniyle SSK yerine Bağ-Kur üzerinden emekli oldunuz. Bu durum biraz da Bağ-Kur emeklilik şartlarının diğer sandıklara göre daha zayıf olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle çalışanlar, Bağ-Kur yerine SSK'dan emekli olmayı tercih ediyor. Emekli Sandığı'nda ise aynı sorun yaşanmıyor.

YILLARCA İŞÇİ OLARAK ÇALIŞMIŞ BİR KİŞİ NASIL BAĞ-KUR ÜZERİNDEN EMEKLİ OLABİLİR?

Sosyal güvenlik sisteminde hangi kurumdan veya statüden emekli olunacağının tespitinde son 7 yıl kuralına bakılır. Son 7 yılda hangi statü daha fazla ise emeklilik işlemleri de ona göre yapılır.

Örneğin, şartlarını tamamlayan bir vatandaş emeklilik dilekçesi verdiğinde, aylığı ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalının emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son yedi yıllık fiili hizmet süresi esas alınıyor.

Prim gün sayısı olarak da son 2.520 günlük prime bakılıyor.

Yani sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde en fazla hangi kurumdan hizmeti varsa o kurumdan emekli oluyor. 7 yıllık süre için ödenen 2.520 günlük prim günün yarısı 1.260 prim gün ediyor.

Bunun bir fazlası yani 1.261 prim gün hangi sandığa kayıtlı ise o sandık üzerinden emekli olunuyor.

Özetle emeklilikte son yedi yıllık süre baz alınıyor. Eğer son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresinde 3,5 yıldan/1260 günden fazla süreli 4/b statüsü varsa emeklilik statüsü de 4/b olacaktır. Aksi durumda ise son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresinde son 3,5 yıldan/1260 günden fazla süreli 4/a (SSK) statüsü varsa emeklilik statüsü de 4/a olacaktır.

2008 yılı sonrası işe girişler için ise kural farklıdır. 1.10.2008 sonrasında işe giren sigortalıların ise, çalışma hayatının tümünde ödenen sigorta primlerine bakılarak en fazla hangi statüye göre prim ödenmiş ise o statüye göre emeklilik şartları belirlenmektedir. Onun için emeklilik şartları yaklaşan ilgililerin muhakkak bilen birileri ile konuyu paylaşmalarında faydaları olacaktır...

Ayrıca Öncelikle şunu belirtmekte fayda var Söz konusu yardımlar  kamuoyunda çok fazla bilinmiyor.

Devletin, ailelere yönelik birçok sosyal destek programı var. Örneğin, gıda, yakacak, eğitim destekleri gibi yardımlardan dolaylı olarak kadınlar da yararlanıyor. Ancak bir de, hiçbir geliri olmayan ve sigortalı işte de çalışmayan kadınlara yönelik maaş desteği bulunuyor.

Bu maaşlardan ilkini, dul maaşı olarak adlandırılan, ölen sigortalının veya emeklinin geride kalan hak sahiplerine bağlanan maaş oluşturuyor. Bunun için, ölen kişinin belirli süre sigortalı olması veya emekliliğini hak etmiş olma

İkinci olarak da, hiçbir geliri olmayan ve 65 yaşın üzerindeki kadınlara yaşlılık aylığı bağlanıyor.

2022 sayılı kanun uyarınca, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan SGK herhangi bir gelir veya aylık almayan ve bir işte çalışmayan 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, devlet aylık bağlıyor.

Kamuoyunda "65 yaş aylığı" veya "üç aylık" olarak bilinen ödemeler, bugüne kadar üç ayda bir yapılıyordu. 1 Eylül'den itibaren de yaşlılık maaşı aylık olarak ödenmeye başlandı.

Üçüncü olarak da, eşi vefat etmiş kadınlara bağlanan muhtaçlık aylığı bulunuyor.

Söz konusu yardım kamuoyunda çok fazla bilinmiyor.

Proje, 2010 yılında hazırlandı. 29.12.2011 tarih ve 2011/8 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fon Kurulu kararı ile eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakdi sosyal yardım programı başlatılması kararı alındı. 2012 yılı Şubat ayı itibarıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından vatandaşlarımızın başvuruları alınmaya başlandı.

Söz konusu yardımdan yararlanmak için, eşi vefat eden kadınların sigortalı bir işte çalışmaması gerekiyor.

Şartları taşıyan ve eşi vefat etmiş kadınların, resmi ikametgahlarının bulunduğu il/ilçe sınırları içinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvuru yapması gerekiyor. Başvuruda nüfus cüzdanı bilgilerinin dışında bir belge istenmiyor der ilgili mevzuat sağlıkla kalın...