Değerli okurlar ülkemizde yaşanan son depremlerin öncesinde en önemli gündem maddelerinden biri emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusu idi. Bu yasa Meclis'e gelmeden Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem yaşandı. 45 bin vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu rakamın üç-beş katı yaralı oldu.
Depremin üzerinden yaklaşık 25 gün geçti. Şimdi gündem maddelerinden biri yeniden EYT oldu. Zira EYT'ye ilişkin kanun tekliği Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Yaklaşık 24 yıldır bu sorunun çözülmesini bekleyenlerin önemli bir bölümü bu yasa ile emekli olacak. Bazıları ise yaşı doldurduğu için zaten emekli olmuştu.
Stajyerler ise bu kanundan faydalanamıyor.
Söz konusu teklif dört maddeden oluşuyor. Eğer EYT ile emeklilik süresi gelen, ama çalışmaya devam edenler varsa, sosyal güvenlik destek priminden faydalanacak.
24 yıllık sorunun çözüldüğünü anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmasının ardından açıklama yaptı. Bakan Bilgin, "Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 24 yıllık EYT sorunu artık çözüldü. Emekçilerimize hayırlı olsun" ifadesini kullandı.
Öte yandan EYT ile emekli olamayanlar, erken emeklilik konusunda farklı yollar aramaya başladı. Erken emeklilik için çalışanların işe giriş tarihine göre hesaplamalar yapılıyor.
Erken emeklilik için EYT bekleyenlere yeni açıklamalar yapıldı. Tek beklentilerin EYT olmamasına dair erken emeklilik alternatifleri gündemde yer aldı. Milyonlarca vatandaş tarafından beklenilen erken emeklilik EYT yasası ile gelmeyince vatandaşlar farklı yollardan emekli olmanın yolunu aramaya başladı.
EYT yasasına göre 8 Eylül 1999 yılı öncesinde sigorta başlangıcı olan vatandaşlar emeklilik hakkı elde edecek. Fakat edemeyen vatandaşlara da farklı alternatif yollar ortaya çıktı. Erken emeklilik kapsamında başka yolların da mevcut olduğu ortaya çıktı.
Prim ve yaş şartının tamamlanması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) giderek belgeleri teslim edebiliyor. Fakat bazı durumlarda ise erken emeklilik şansını yakalayabilirsiniz. Emeklilik için gerekli olan yaşın azalmasıyla birlikte erken emeklilik son zamanlarda oldukça dikkat çekiyor.
Erken emeklilik yollarından birisi yıpranma payı olarak biliniyor. Yaptığınız mesleğe bakaraktan erken emeklilik haklarından faydalanabilirsiniz. Yıpranma payı ile erken emeklilikten faydalanabilmek için ağır şartlı işlerde çalışmanız gerekiyor. Ağır işlerde çalışan vatandaşlar için ödenene primlerin daha fazla kabul edildiği biliniyor. Yapılan ağır iş ile birlikte yaş şartında indirim sağlanıyor.
Ağır bir işte çalışan vatandaşın her sene emeklilik için 60-90 gün fazladan ekleniyor. Bazı meslek gruplarında ise bu eklenen gün sayısı 180 güne kadar çıkarak ekstra yıpranma payı da elde ediyor. Yıpranma payı ile birlikte emekli olmak için çalışanın yerine getirmesi gerektiği bazı şartlar yer alıyor. Şartların başında ise prim gün sayısını doldurulması gerekiyor.
Dileriz çok uzun süredir bu yasayı bekleyenler erken emekli olarak hayallerine kavuşmuş olur. Bizler de bu yasanın bir kez daha hayırlı olmasını diliyoruz.