6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde dokuz saat arayla gerçekleşen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük depremin ardından bölgede yaraların sarılması çalışmaları devam ediyor.
Son günlerde depremin yıkıcı etkisi olan 11 şehrin 4-5 tanesinde hayat normale dönüyor. Bazı şehirlerde hafif hasarlı veya hasarsız olan yapılara girildiği belirtiliyor. Bazı şehirlerde ise enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, sıkıntılı binalara girilemiyor.
Güvenlik güçleri kontrolünde bazı binalara girilip değerli eşyaların alındığı görülüyor. Binaya monte edilen hiçbir şey alınmıyor.
Son rakamlara göre 42 bine yakın insanın deprem bölgelerinde hayatını kaybettiği belirtildi. 100 binin üstünde kişinin yaralı olarak kurtarıldığı, birçoğunun da hastanelerdeki tedavilerinin tamamlandığı ifade edilirken, bir milyona yakın binada hasar tespit çalışmalarının sürdüğü dile getiriliyor.
Evet değerli okurlar gerçekten de çok büyük bir afet. İki depremin aynı gün içinde olması, ülkemizde rastlanır bir durum değil.
Geçtiğimiz Pazartesi günü depremin yıktığı şehirlerin dışındaki tüm illerde okullar açıldı. Deprem bölgesinde ise tahliyelerin sürdüğü görülüyor. Birçok kişi başka şehirlere taşındı. Yıkımın olduğu şehirlerde çadırkent ve konteyner kent çalışmaları sürerken, depremzedeler buralarda hayatlarını idame ettiriyor.
Çoğu kişi yakınlarını kaybetti. Acıların tarifi mümkün değil. Bu depremde öyle hikayeler ortaya çıktı ki, üzülmemek elde değil.
Öte yandan deprem yolları da vurdu. Ulaşımın aksamaması için gayretler devam ediyor.
Mart ayının başında toplu konut inşası başlayacak. Bu, depremzedelerin gönlüne su serpecek gibi. Çünkü gerçekten de çadırlarda veya konteynerlerde yaşam çok zor. Herkes bir an önce kalıcı konutlarına taşınmak istiyor.
Öte yandan son zamanlarda gündemde olan depremzede çocuklarla ilgili konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "1788 refakatsiz çocuğumuzun 1225'ini ailesine teslim ettik, 479'unun halen hastanede tedavisi devam ediyor. Çocuklarımızı çok yakından takip ediyoruz. Sadece hastanede değil, enkaz altında vefat etmiş çocuklarımızın da kimliğini tespit ederek ailelerine bilgi veriyoruz" dedi.
Bu arada Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, barınma faaliyetlerinde de hızlı bir ilerleme olduğu ifade edildi. 300 bine yakın çadır bölgeye ulaştırıldı. İki ay içinde 100 bin konteynerin kurulması hedefi var. 392 bin kişinin de kamu misafirhanelerinde ve tesislerde afetzedelerin barındırılması devam ediyor.
Bu depremde 13 bine yakın bina yıkıldı. Hasar tespit çalışmalarının ardından sıkıntılı birçok bina yıkılacak. Tüm bu çalışmalar elbette ki zaman alıyor.
Bu arada AFAD Başkanı Yunus Sezer, artçı sarsıntıların devam ettiğini belirterek, şu ana kadar yedi bine yakın artçı sarsıntı yaşandığını, vatandaşların riskli binalardan girip eşya taşımasının yasak olduğunu bir kez daha hatırlattı.
Bu hatırlatmanın ne kadar yerinde olduğunu önceki akşam birkez daha görmüş olduk. Çünkü Hatay’da 3 saat arayla iki büyük deprem meydana geldi. 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremlerde, evine eşyalarını almak için giren 6 kişi hayatını kaybederken, 300’e yakın vatandaş ise yaralandı.
Bir an önce şehirlerin normal hayatına dönmesini temenni ediyoruz.
Rabbimden bir kez daha söz konusu depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.
Acıların tez zamanda neticelenmesi hepimizin arzusudur.