Çalışanın Çalıştığı İş Yerinde Haklı Nedenle İstifası İstenen İşçinin İstifadan Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir Suallere Cevaben:
İş hayatında sıklıkla var olan durumlardan bir tanesi de istifadır. İstifa, çalışanın ya da işçinin kendi isteği ile işi bırakma halidir.
Ancak her istifa, hukuki olarak bir istifa sayılmaya bilmektedir. Kimi durumlarda işveren de çalışanı istifaya zorlaya bilmekte veya işçi haklı nedenle fesih yapabilmektedir. Bu nedenle bu gibi durumlarda henüz istifa edilmeden bir İş kuku avukattan yada meslektaşlarımızın birinden yardım alınarak durumun değerlendirilmesi yapılması ve bunun ardından istifa edilmesi hak kayıplarına uğranılmaması adına önemlidir.  

 


              Eğer henüz istifa etmemişseniz veya etmiş ve dava hazırlığında iseniz istifa ederken dikkat edilmesi gerekenler çalışmamızı(yazımızı)okuyun. Bu yazımızda ise haklı nedenle istifa ettikten sonra yapılması gerekenler konusunu işleyeceğiz. İş hukuku ’n da haklı nedenle istifa diye bir kavramda mevcuttur. Haklı nedenle istifa, çalışanın aşağıda belirten hallerde istifa etmesidir.

 


   Ancak çalışan bu durumda herhangi bir maddi tazminat ya da sosyal hak kayıplarına uğramamaktadır. Ayrıca iş yerinde mağdur olduğu kesinleşirse maddi ve manevi tazminata da hak kazanabilmektedir. Başlıca haklı nedenle istifa halleri ise şunlardır; Çalışanın sağlık sebepleri ile istifasıdır. Örneğin işin niteliğinden doğan bir sebeple çalışanın sağlığını yitirmesi, söz konusu işin çalışanın yaşayışı için tehlikeli olması, çalışanın iş sebebiyle sürekli görüşmek zorunda olduğu diğer personellerden birinin bulaşıcı hastalığa tutulması, iş yerinden kaynaklanan diğer hastalık nedenleri gibi hallerdir.

 


            İşverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymaması nedeni ile çalışanın istifasıdır. Örneğin iş verenin çalışana ya da çalışanın aile üyelerinden birisine çirkinliklerde bulunması, şeref ve namusuna uygun olmayacak sözler sarf etmesi, sataşmada veya göz dağında bulunması, çalışanı ya da ailesinden birini kanuna karşı kışkırtması, çalışanın ücretinin kanun ve sözleşme şartlarına uygun hesaplanmaması ve ödenmemesi gibi hallerdir. Yani günümüzde işverenin çalışana mobbing uygulaması halinde çalışanın istifa etmesi, haklı nedenle istifa olarak değerlendirilmektedir. Zorlayıcı sebeplerin var olması hallerinde çalışanın istifa etmesidir. Örneğin iş yerinde bir haftadan fazla süre ile işin durması gibi hallerdir.

 


           Çalışanın yukarıda belirtilen haklı nedenlerden birinin ya da birkaçının varlığı halinde istifa etmek isteyebilmektedir der kanun.
Ayrıca diğer çok önemli haklı nedenle istifa hallerini istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi?. Zira işveren de sizin haklı nedenle istifa etmediğinizi iddia ederek hak kazanımlarınızın önüne geçmek isteyecektir. Bununla birlikte çalışan haklı nedenle istifa etmek isteyip de gerçekleştirme aşamasında veya gerçekleştirmesinin ardından yapması gerekenler de şunlardır.

 


             Çalışan haklı nedenlerle istifasının nedenlerini ayrıntılı olarak istifa dilekçesinde belirtmelidir. Bunun yanında çalışan, ödenmeyen alacaklarını ödenmesi gereken tarihten itibaren yasal faizi ile birlikte, maaşını, kıdem tazminatını, fazla mesaisini, ikramiyelerini, kullanmadığı yıllık izinlerinin ücret karşılığını ve diğer sosyal haklarını da istifa dilekçesinde talep etmelidir. Kıdem tazminatı, çalışanın işe başladığı yıldan itibaren her yıl için işveren tarafından çalışana ödenen otuz günlük ücret tutarıdır.  Çalışan haklı nedenle istifa etmiş ise kıdem tazminatına da hak kazanabilmektedir. Çalışan istifa dilekçesini hazırlamasının ardından bunu işverene sunmalıdır ve bir örneğini imzalatıp ilgili yanına almalıdır.

 


           Çalışanın haklı nedenle istifasını işverene sunmasının ardından iş sözleşmesinde belirtilen süreyi ya da ihbar süresini beklemeden iş sözleşmesini fesh edebilmekte ve hemen iş yerinden ayrılma hakkına sahiptir. Ayrıca çalışan işveren tarafından Mobbinge maruz kaldığını somut delillerle ve tanıklarla ispatlaması halinde maddi ve manevi tazminata da hak kazanmaktadır. Çünkü hiçbir işveren, yanında çalışıyor diye işçisine ya da çalışanına kötü muamele yapma hakkına sahip değildir. Çalışan istifa etmek yerine iş sözleşmesini feshetmesinin haklı nedenlerini ve maruz kaldığı kötü muameleyi Noter kanalıyla ihtar çekerek de işverene bildire bilmekte dir. Bu en garanti yoldur.


               Hem ispat açısından hem de işverene konunun ciddiyetini bildirmek açısından haklı nedenlerin sıralandığı bir ihtarname ile başvuru durumu değerlendirilmelidir. Ancak ihtarname zorunlu yol olmayıp direk dava da açılabilir. İhtarnameye gelen tepkiyi bekleyip daha sonrasında uzlaşma veya dava yoluna gidilebilir. Dava yoluna gidilme aşamasında her hangi meslektaşımızın birinde veya bir iş hukuku avukatı ile yada ara bulucu ile anlaşmanız yerinde ve faydanıza  olacaktır der kolaylıklar dilerim.