KADIN İŞÇİLER AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞTIRILAMAZ?

İş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde İş kazalarını önlemede yapılan işin fiziksel ve ruhsal yapımıza uygun olarak seçilmesi önemli bir etkendir. Kadın işçilerimizin fiziksel ve ruhsal yapıları göz önünde bulundurularak çeşitli yasalar ve haklar uygulanmaktadır ve bu uygulamaların birkaçını aşağıda kaleme almaya çalışacağım.

1) GECE ÇALIŞMA DURUMU?

Gece çalışması mesleki ve fizyolojik risklerin artmasını ve işçinin psikolojik düzeninin bozulmasını sağlayabilir. Bu sebeplere dayanarak kadın işçilerimizin gece çalışması yaptırılmasına çeşitli kısıtlamalar getirilmiştir. Kadınlarımız gece postasında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Gece postasında çalışan kadınlarımız işveren tarafından sağlanan araçlarla ikamet yerlerine en yakın yerden işe getirilip götürülmek zorundadır. Yine aynı işyerinde çalışan kadın ve kocasının olabildiğince çok, aynı gece postasında çalıştırılmamalıdır.

2) AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLERİ?

Kadın işçilerin fiziksel olarak erkek işçilerden daha yetersiz olması sebebi ile kadın işçilerimizin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaklanmıştır. İş kazalarına sebep olan önemli etkenlerden biri çalışana uygun işin verilmemesidir. Bu düzenleme ile bunun önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

3) SU VE YERALTI İŞLERİ?

4857 Sayılı İş Kanunu'nun 72. maddesine göre kadınlar yeraltı ve sualtı işlerde çalıştırılması yasaktır. Yer Altında veya su altında kadın işçi çalıştıran işverenlere para cezası uygulanmaktadır.

4) HAMİLELİK VE ANALIK DURUMLARI?

Kadın işçilerimizin 8 hafta doğum öncesi, 8 hafta doğum sonrası olmak üzere toplam 16 hafta hamilelik ve doğum izinleri vardır. Çoğul gebelik durumunda bu süreye iki hafta daha eklenir. Hamilelik durumunu öğrenen kadınlar doğuma kadar, doğumdan sonra ise 6 ay gece postalarında çalıştırılamazlar. Doğumdan sonra ise kadın işçilerimize günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninde gerçekleşen kazalar iş kazası kapsamına girmektedir.

5) HAMİLELİKTE ÇALIŞMA DURUMU NASILDIR?

Gebe ve emziren kadınların çalışma şartlarına dair yönetmeliğe göre; kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar. Yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması yasaktır. Bu sürenin sonunda sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca gece çalıştırılamaz.

Gebe veya emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Gebe çalışanlara gebelikleri süresince, periyodik kontrolleri için ücretli izin verilir.

Emziren çalışanların, doğum izninin bitiminde ve işe başlamalarından önce, çalışmalarına engel durumları olmadığının raporla belirlenmesi gerekir Çalışmasının sakıncalı olduğu hekim raporu ile belirlenen çalışan, raporda belirtilen süre ve işlerde çalıştırılamaz İşverenler gebelerin rahat çalışması için gerekli ortamı hazırlanmalıdır 

Gebelik durumunda doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.

Sağlıkla kalın…