4857 sayılı iş kanunun 74 maddesinde belirtilen Kadın Süt İzni Ne Kadar:
Kadınlara süt izni için bu yıl ödenen toplam SGK prim tutarları ve brüt maaşa göre hesaplanmaktadır.
Doğum yapmış olan sigortalı kadın işçilerin yasal bir izni olan süt izni hesaplaması maaşa göre yapılmaktadır. Kadın işçinin maaşı ne kadar yüksekse alacağı süt izni ödemesi de o denli yüksek olacaktır.
Kadınların süt izni yasası ile ilgili yapılan Bu yıl ki düzenlemeleri ise:
Eşi doğum yapmış olan erkekler çalışanlar yasal olarak 10 gün izin kullanabilmektedir.
Evlilik ve doğum izinleri ise 3 günden 7 güne uzatılmıştır.

 


Bunun dışında doğum yapan anneler için yasal süt izni ise, ilk altı aylık süreç için 3 saate uzatılmıştır.
SORU:Bu yıl yani 2019 da Kadın İşçilerin Süt İzni Ne Kadar:
CEVAP:2019’da kadın işçilerin süt izni yönetmelik kapsamında düzenlenmiştir. Bundan dolayı da süt izninin kullanım süresi standarttır. Süt izninin başlangıç ve bitiş tarihleri ise:
Tekil gebelikler için doğum öncesi 8 haftalık ücretli izin hakkı
Tekil gebelikler için doğumdan sonra 8 haftalık ücretli izin hakkı
Çoğul gebelikler için doğumdan önce 10 haftalık ücretli izin hakkı
Çoğul gebelikler için doğumdan sonra 10 haftalık ücretli izin hakkı bulunmaktadır.
Ayrıca Doktor onayının olması halinde anne adayı doğumdan önceki izin haklarını doğumdan sonra kullanmak üzere de saklayabilir. Doğumdan önceki 3. Haftaya kadar doktor onayı ile izin verilmektedir. Bunun yanı sıra analık izni, süt izninde olduğu gibi kamu çalışanı olan kadınlarla beraber özel sektörde çalışan kadınların faydalanabileceği hakların başında gelmektedir.

 


       SORU:Çalışan Anneler için Verilen Yarı Zamanlı Çalışma Hakkı Nedir:
CEVAP:Çalışan kadın işçilerin yarı zamanlı çalışma hakkı yasal olarak İş Kanunu kapsamında verilmiştir. Doğumdan sonra çalışan anneler, yarı zamanlı şekilde çalışma sistemini kullanabilmektedir. Buna göre çalışan annenin doğumunun gerçekleşmesinden sonra doğum izni bitiminden sonra yarı zamanlı çalışma sistemine geçebilmektedir. Buna göre:
Yarı zamanlı çalışma izni birinci doğumu olan anneler için doğum izninin bitmesinden sonraki ilk 60 gün için geçerlidir.
İkinci doğumunu yapan anneler için 120 gün boyunca yarı çalışma hakkı bulunmaktadır.
Üçüncü ve sonraki doğumlar için 180 günlük yarı çalışma izni bulunmaktadır.
Çoğul gebelikler için 30 gün ilave edilmektedir. Bunun yanı sıra bu haktan faydalanan kadın işçiler, haftalık çalışma sürelerinin yarısı kadar ücretsiz izin alma hakkına sahiptir. Şayet çocuk engelli ise bu durumda, bu hak bir sene yani 360 gün içinde verilmektedir.

 


       SORU:Çalışan Annelerin Kanuni Veya Yasal Hakları Nelerdir:
CEVAP:Çalışan annelerin yasal hakkı İş Hukuku kapsamında değerlendirilmiştir. Çalışan anneler, hem bebeklerine bakmak hem de kariyer yapma anlamında desteklenmektedir. Çalışan annelerin hakları ise:
Memur olarak görev yapan ve Emekli Sandığı’na bağlı görev yapan annelerin maaşları doğum izni kapsamında kesintiye uğramadan ödenir. Sosyal Güvenlik Kurumu ise annelerin izinleri süresince herhangi bir ödeme yapmamıştır.
4A kapsamında çalışan SSK’lı anneler, doğum izni ödemelerini Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından almaktadır. Bu süre kapsamında işverenler, çalışanlarına herhangi bir ödeme yapmamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan bu ödemeler yasal süre tamamlandıktan sonra ödenmez.
Çalışan anneler için ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL ödeme verilmektedir. Bu ödemeler tek seferlik verilmektedir.

 


       SORU:Kamu Çalışanı Olan Annelerin Süt İzni Ne Kadar:
CEVAP:Kamu çalışanlarının süt izni 2019 senesinde tekrar düzenlenmiştir. Kamu çalışanı kapsamında çalışan kadınların süt izni ise Doğumdan sonraki ilk altı ay için günde 3 saat olmaktadır.
İkinci altı ay için günde 1.5 saat izin verilmektedir.
Süt izni yalnızca kadın memurlar için verilen bir izindir.
Süt izninin ne zaman kullanılması gerektiğine anne tarafından karar verilmektedir.
Bunun yanı sıra süt izni hakkının alındığı sırada, çocuk vefat ederse bu durumda süt izninin kalan süresinin kullanılması söz konusu değildir.Süt izninin işveren tarafından engellenmesi söz konusu değildir. Bu izin, annelerin yasal bir hakkıdır.

 


          SORU:Süt İznini Toplu Kullanmak Mümkün mü:
CEVAP:Süt izninin toplu kullanılması söz konusu değildir. Yasalara göre süt izni, her iş günü için anneye bebeğini emzirmesi için verilen yasal bir izindir. Çalışan, süt izinlerini toplu şekilde talep edemez. Kullanılmayan süt izni bir sonraki güne aktarılamaz. Ancak doğumdan önce ya da doğum sonrasında işverenine süt iznini toplu olarak kullanmak istediğini ileten çalışanların bu taleplerinin kabul edilmesi durumunda süt izni kullanması mümkündür. Buna göre:Süt izni kullanılacağı tarihler,
Hangi tarihte süt izninin başlayacağı ve biteceği,
Süt iznine çıkmayarak kurumda çalışacakları günler,
Süt izni bitiş tarihi
Bu detayların yazılı olduğu bir dilekçenin verilmesi gerekmektedir. İşveren bu talepleri kabul ederse, süt izinleri toplu şekilde kullanılabilir.

 


       SORU:Yarım Gün Süt İzni Nasıl Alınır:
CEVAP:Yarım gün süt izni almak 657 sayılı kapsamında düzenlenmiştir. Buna göre doğum yaptıktan sonra doğum izin süresinin bitmesinden sonra, anne işçiler yarım gün izin alabilmektedir. Buna göre:
Doğum yaptıktan sonra analık izin süresi bitiminden sonra yarım gün iznin kullanımı memurun dilekçe ile talepte bulunmasını gerektirmektedir. Bu talebin kabul edilmesi için bebeğin hayatta kalması gerekmektedir.
Memurların yarım gün izin süresi, doğumdan sonra doğum izninin bitiminden itibaren 1. Doğum için iki ay, ikinci doğum için dört ay ve sonraki doğumlar için ise altı ay olmaktadır.
Yarım gün izin süresinin tespiti için memurun doğum yapması gerekmektedir.

 


        SORU:Kadın İşçilerde Doğum İzni Kaç Haftadır:
CEVAP:Kadınlarda doğum izni İş Hukuku kapsamında verilmiştir. Hem özel sektörde hem de kamu sektöründe görev alan kişiler doğumdan önce ve doğumdan sonra sekiz haftalık ücretli izin hakkına sahiptir. Doğum izni kapsamında:
Doğumdan önce sekiz haftalık ücretli izin verilir.
Doğumdan sonra sekiz haftalık ücretli izin verilir.
Erken doğum olması durumunda doğum öncesi kullanılamayan izinler, doğumdan sonraki sürece eklenmektedir.
Çoğul gebelikler için on haftalık ücretli izin bulunmaktadır.
Üç yaşından küçük evlat edinme halinde, sekiz hafta izin verilmektedir.
Bebeğin doğumdan sonra vefatı halinde izin hakkı söz konusu olmamaktadır.

 


        SORU:Analık Durumunda Yasal İzin Kaç Gündür:
EVAP:Analık durumunda yasal izin memurlar ve özel sektörde çalışan kadınlar işçiler aynıdır. Kadınların süt izni toplamda on altı haftalık süreçten oluşur. Bu izinler sekiz hafta olarak doğumdan önce ve doğumdan sonra olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Anne adayının sağlık durumu el veriyorsa, çalışma süresi doğumdan üç hafta önceki süreye aktarılabilir. Buna göre:İkinci çocuk için 120 gün,

 


         Üçüncü doğum ve sonrası için 180 gün,
Çoğul doğumlar için ekstra 30 gün,
Çocuğun engelli olması durumunda ise bir sene ücretsiz izin hakkı bulunmaktadır der koaylıklar dileklerimle...