ZORUNLU ASKERLİK GÖREVİ İÇİN İŞTEN AYRILAN ÇALIŞANIN DURUMU?

Zorunlu yani muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı ödenmek zorundadır (suallere de cevaben) Aksi bir durumda kıdem tazminatı alacağının tahsili amacıyla işçi yasal yollara başvurulabilecektir. Bu durumda işçinin  İhbar tazminatı ve işsizlik maaşına hak kazanmaz.

Zorunlu askerlik görevini tamamladıktan sonra yeniden eski işine başlamak isteyen işçinin işverene askerden geri döndükten sonra 2 ay içerisinde yazılı başvuru yapması gerekir. Yazılı başvurunun ardından işçi işe başlatılmazsa 3 aylık ücreti kadar tazminat ödenmesi gerekir. İşveren ödeme yapmaz ise yasal yollara başvurula bilir.

Bedelli Askerlik İçin İşten Ayrılma ve Kıdem Tazminatı konusu için önce Kıdem tazminatı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. İşçinin en az 1 yıl süre ile aynı iş yerinde çalışması halinde koşulların oluşması durumunda almaya hak kazandığı tazminata kıdem tazminatı denir.

Kıdem tazminatı işçinin emek ve mesaisi ile işyerine yapmış olduğu katkının bir karşılığı olarak ödenmektedir. 1475 Sayılı İş Kanunun 14. maddesi ile kıdem tazminatının hangi koşullarda alınabileceği belirlenmiş olup, askerlik nedeniyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatına hak kazanacağı hüküm altına alınmıştır.

BEDELLİ ASKERLİK GÖREVİ İÇİN İŞTEN AYRILAN ÇALIŞANIN DURUMU?

03.08.2018 tarihinde yapılan bedelli askerlik düzenlemesinin de yer aldığı Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca bedelli askerlik temel eğitimi esnasında işçilerin ücretsiz izinli olacakları yönünde bir düzenleme yapılmıştır.

Ancak Asker alma kanununda yapılan düzenlemeler ve değişiklikler ile bedelli askerlik kalıcı oldu. KHK ile getirilen bedelli askerlik düzenlemesinde bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılan işçinin 21 gün süresince ücretsiz izinde olacağı düzenlenmiş iken kanun değişikliği ile 1 ay olan temel eğitim süresinin tamamlanmasını öngören bedelli askerlik süresine ilişkin ücretsiz izinle ilgili bir belirleme yapılmamıştır.

Bu durumda süresi 28 gün olarak belirlenen bedelli askerlik için işten ayrılan kişi muvazzaf askerlik görevini ifa etmiş sayılacağından işten bu nedenle ayrılması halinde 1 yıllık hizmet süresini doldurmuşsa kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Bu yönde verilen Bölge Adliye Mahkemesi kararları ile de bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılan işçilerin de kıdem tazminatına hak kazanacağı hususu uygulamada da kesinlik kazanmıştır.

Bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılan işçi de yine zorunlu askerlik nedeniyle ayrılma durumu gibi ihbar tazminatına hak kazanmaz. Ayrıca işsizlik maaşı için başvuru yapması halinde de askerlikte geçen süre zarfında işsizlik maaşı alamazsa da askerlik dönüşü iş bulamaması halinde işsizlik maaşı almak için İşkur'a başvuru yapabilir. Buna karşılık kıdem tazminatının ödenmesi gerekecektir.

KIDEM TAZMİNATINDA DİKKATE ALINMASI GEREKEN ÜCRET?

Kıdem tazminatı hesap edilirken işçinin en son giydirilmiş brüt ücreti dikkate alınmaktadır. Giydirilmiş brüt ücret işçinin son brüt maaşı ile birlikte tüm yan haklarının da dahil edilerek hesap edilen ücrettir. Örneğin yol ve yemek ücreti ödeniyorsa bunların da giydirilmiş brüt ücrete dahil edilmesi gerekir.

Yol parası yerine servis uygulaması varsa yahut yemek parası yerine işyerinde yemek verilmesi uygulaması söz konusu ise böyle bir durumda yol ve yemek ücretinin o işyerinin emsallerinde ki ücreti araştırılarak hesaplanması ve giydirilmiş brüt ücret hesabında dikkate alınması gerekecektir.

Yine yakacak yardımı, ikramiyeler, düzenli olarak yapılan prim ödemelerinde dikkate alınır sağlıkla kalın…