İş yerlerinde bazı önlemler alarak mesleki hastalıklardan korunmak mümkündür. Bunun için öncelikle ortamdaki risk faktörünün ortadan kaldırılması, tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığı durumlarda riski en aza indirecek önlemler alınması ve kişisel koruyucu ekipmanlar kullanılması önemlidir.

Örneğin, çalışanların toza maruz kaldıkları bir ortamda havalandırma sistemlerinin ona uygun yapılması ve/veya ortamın düzenli aralıklarla su ile ıslatılması toza bağlı mesleki hastalık riskini en aza indirmeye yardımcı olabilir. Ek olarak çalışılan ortamın şartlarına bağlı olarak çalışanların da maske, eldiven, gözlük, kulak koruyucu gibi kişisel koruyucu ekipmanlar kullanması meslek hastalıklarının önüne geçmeye yardımcı olabilir.

Meslek hastalıkları risk faktörüne tekrarlayan şekilde ve uzun süre maruz kalınması sonucunda ortaya çıkan hastalıklardır. Bu nedenle hastalığın ne zaman başladığının kesin olarak bilinmesi zordur. Ancak günümüzde düzenli yapılan doktor kontrolleri ile meslek hastalıklarına erken dönemde tanı konulması mümkündür. Siz de riskin yüksek olduğu bir işte çalışıyorsanız alanında uzman bir doktordan randevu almayı ve düzenli kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.

MESLEK HASTALIĞI ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Günümüzde meslek hastalığı ve işe bağlı hastalık kavramları sıklıkla birbiri ile karıştırılır. Meslek hastalığı özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak bu iki kavram arasındaki farkı anlamaya yardımcı olabilir. Meslek hastalıkları çalışılan ortamda uzun süre risk faktörüne maruz kalma sonucunda ortaya çıkar ve çoğunlukla o işle ilgilenen kişileri etkiler. Bununla birlikte baş ağrısı, stres, görme sorunları gibi işe bağlı hastalıklar ise toplumun geri kalanında da görülebilir. Ek olarak risk faktörüne maruziyetin tekrarlaması ve hastalığın ne zaman başladığının kesin olarak bilinmemesi de meslek hastalıklarının en önemli özellikleri arasında sayılabilir.

KANUN KAPSAMINDA MESLEK HASTALIĞI NEDİR?

Meslek hastalığı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 14. maddesine göre "Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir." olarak tanımlanır. Bu tanım doğrultusunda bir hastalığın meslek hastalıkları içerisinde değerlendirilebilmesi için işin özellikleri yüzünden ortaya çıkması gerekmektedir. Bir başka ifadeyle hastalık ile yapılan işin arasında neden-sonuç ilişkisi olması hastalığın meslek hastalığı sayılmasının başlıca kriterlerinden bir tanesidir. 

MESLEK HASTALIĞININ KAPSAMINDA BULUNAN SİGORTALILAR KİMLERDİR?

Hizmet akdi ile çalışanlar (4/a)

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile köy ve mahalle muhtarları (4/b)

Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevlerinde çalışanlar

Aday çırak, çırak ve stajyerler

Harp Malulleri ile Vazife Malullüğü aylığı bağlanmış malullerden Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında çalışanlar

Türkiye İş Kurumu kursiyerleri

Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri

İntörn öğrenciler

Tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışan sigortalılar

Ek 9 uncu maddede belirtilen şartlarda ev hizmetlerinde çalışan sigortalılar dır sağlıkla kalın…