SORU: İyi çalışmalar Yasin bey ben Latif 1975 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim  1999 da yapıldı. Askerliğimi 540 gün yaptım. Ne zaman emekli olabilirim şimdiden teşekkürler Latif TAŞ.


  CEVAP: Merhaba Latif bey Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olduğunuzu tahmin ediyorum şayet doğru ise askerlik sürenizden kısmi borçlanma yaparak 75 gününü borçlanmanız halinde, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. 5900 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız 2032’de emekli olabilirsiniz.şayet yurt dışı veya bağ kur gibi çalışmalarınız varsa durumunuz değişir ve yeniden hesaplanır...


   SORU: Yasin bey hocam ben 1978 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 2000. Toplam 5611 gün prim ödemem var.10.9.1998’de askere gittim. Askerliğimin ne kadarını borçlanmam gerekiyor saygılar.
CEVAP:Merhaba okurumuz durumunuza baktığımızda Askerlik sürenizin 364 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 364 gün geri gider ve emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmayla prim şartını sağlamış olacağınızdan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 58 yaşınızda emekli olabilirsiniz.


   SORU:Merhaba Hocam 1974 doğumluyum. SSK girişim 1991’de oldu. 6417 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim Ayrıca Emeklilikte yaşa takılanlar için kanun çıkarsa bende yararlanabilir miyim? Bir de erken emeklilik diye bir şey var mı Hep Basında Duyuyoruz sağlam bilgiyi sizden almamız daha doğrudur diyorum ve hayırlı günler diliyorum.CEVAP:Kıymetli Okurumuz Sorularınızı 2.Ve 3.cü den başlayarak cevaplandıralım. Erken emeklilik diye bir şey şu an yok. Basından mutlaka duymuşsunuzdur Sn.Cumhurbaşkanımız, getireceği maliyetten dolayı emeklilikte yaşa takılanlar için kanun çıkartamayacaklarını açıkladı. 1. sorunuz Sigorta başlangıcınızı tarih yerine sadece yıl olarak bildirmiş siniz. Lakin başlangıçta bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor. Prim ödemeniz yeterli. Sigorta başlangıcınız 23.05.1991’den önceki bir tarih ise 52, sonraki bir tarih ise 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.


   SORU:Merhaba Yasin bey bir kaç gün önce basında EMEKLİ OLMAYANA TOPLU PARA FIRSATI diye.böyle bir yazı gördüm doğrumu doğru ise benim 473 gün ödenmiş primim var ancak hiç bir şartla emekli olasılığım ın olmadığını söylediler onun için bu primlerinin parasını almak için acaba ben nereye nasın müracaat yapa cam yardımlarınıza ihtiyacım var cevaplarsanız çok makbule geçecek gözlerinden öpüyorum.1947 doğumluyum Abdurrahman.
CEVAP:Merhabalar Saygı değer Abdurrahman bey Doğrudur Basında bu tür haberler her zaman olur fakat Sosyal Güvenlik Kurumunun Vatandaştan varsa alacağı kolay alıyor Vatandaşlar arasındaki intiba bu. Ancak vatandaşın varsa Alacağı şartları da tutuyorsa vatandaşa olan borcunu da verir  öncelikle hakkınızın kayıp olmayacağını bilmenizi isterim ve Emeklilik için yaşı doldurmasına rağmen primlerini tamamlayamayan sigortalılar ödedikleri parayı sosyal güvenlik kurumundan toplu olarak geri alabilirler der sosyal güvenlik kurumunun kendisi sorun yok yeter ki prosedürü takip edelim...
Bakıldığında Çalışanların emekli olabilmesi için belli gün sayısında prim ödemeleri gerekiyor. Bunun yanında yaş ve yıl şartını da yerine getirmeleri lazım. Bazı sigortalılar yeterli çalışma imkanı bulamadığı için gereken prim gününü dolduramıyor.

Bu sigortalıların emekli olmaları için sistem, askerlik doğum borçlanması gibi imkanlar da sunuyor.Buna rağmen yine de şartları tamamlayamayan oldukça fazla sayıda kişiler veya vatandaş var. Sosyal Güvenlik Kurumu, bu primleri toplu olarak sigortalıya geri ödüyor. Fakat 657 ye tabi Memurlarda ise bu durum kesenek iadesi şeklinde oluyor. Toplu parayı alabilmek için 2 şart gerekiyor.
[1]Sigortalı olarak bir iş yerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağ-Kur) Ödüyor olmamak.
[2]Emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak. Bu şartları taşıyanlar eğer gerekli primleri tamamlamışlar sa zaten emekli oluyor.

Dul ve yetim Olanlar ise Ancak primleri eksik ise ve tamamlama imkanı da yoksa paralarını geri alabiliyorlar. Bunu vefat eden sigortalıların kanuni mirasçıları da yerine getirerek parayı alabiliyor. Mirasçılarına dul ve yetim maaşı bağlanmamış olması gerekiyor.
Ayrıca İlgililer İçin Dilekçe şartı var
Parayı talep etmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna dilekçeyle başvurmak gerekiyor. Sağlık için ödenen primler (Genel Sağlık Sigortası) ve yapılan doğum, askerlik gibi borçlanmalar geri iade edilmiyor. Toplu para alanlarda da emeklilik için her şey bitmiş olmuyor. Paranızı aldıktan sonra çalışmaya başlarsanız bu kez 'ihya' sistemi devreye giriyor. Parasını aldığınız prim günlerinizi yeniden ödeyerek mevcut primlerini ze ekleyebilirsiniz der kolaylıklar dilerim hoşça kalın...