İŞ KANUNU KAPSAMINDA OKURLARIMIZDAN GELEN SORULARA CEVABEN:

SORU:(1)Merhabalar Yasin bey Hocam.01.10.2008 tarihinden önce (SSK) hizmeti olan sigortalı, 01.12.2008 tarihinden sonra memur olarak işebaşlarsa, statüsü (4/a,4/b.4/c) bunlardan  ne olur?


CEVAP:2008 yılı Ekim ayı başından sonra ilk defa devlet memuru olarak göreve başlayanlar, 01.10.2008 tarihinden sonra 4/c sigortalısı sayılacak ve haklarında 01.10.2008 tarihinden sonra hükümleri uygulanacaktır.

 

SORU:(2)Merhaba Yasin bey Hocam Babamdan kalan emekli  maaşı alıyorum, sigortalı bir işe başlarsam aylığım kesilir mi?

 

CEVAP:Merhaba Kıymetli Okurum Kimlik bilgilerinizi bilmemekle beraber.Yetim maaşı alan kız çocukların her hangi bir sigortalı işte çalışmaları halinde aylıkları kesilmez, almaya devam ederler.

Erkek çocukları İse, öğrenimleri süresince en fazla yüksek öğrenim ise 25 yaşını dolduracakları tarihe kadar aylık alabilirler, öğrenimi veya 25 yaşını doldurduklarında aylıkları kesilir, malul ve muhtaç durumda bulunan erkek çocuklar ise aylıklarını almaya devam ederler. Öğrenimleri süresinde sigortalı çalışan erkek çocukların aylıkları;    A-Baba veya annelerinin hizmet süreleri 10 yıldan az isekesilir.

              B-10 yıldan fazla ise kesilmez Ancan Şahıs muhtaçlık durumunda kabul edilmiş ise.

 

 

SORU(3)Merhabalar Hocam Benim 13 yıllık memurluk hizmetim var, görevimden ayrılır isem ve geri kalan süreyi dışar dan para yatırmak suretiyle emekli olabilir miyim?

 

CEVAP:Evet Böyle Bir Kolaylık Var Bu durama göre Kadın memurlar, 20 hizmet yılını tamamlayana kadar isteğe bağlı iştirakçi olabilirler, 20 hizmet yılını ve yaşını da doldurur ise emekli aylığı bağlanır.

Erkek memurlar ise, 25 hizmet yılını tamamlayana kadar isteğe bağlı iştirakçi olabilirler, 25 hizmet yılını ve yaşını da doldurur ise emekli aylığı bağlanır.  Ancak.İsteğe bağlı iştirakçilik te hiçbir konumda çalışmama şartı aranmaktadır.

 

SORU:(4)Hocam Babam yaklaşık 4 ay önce vefat etti ama hiçbir güvencesi yoktu acaba annem dul aylığı alabilir mi?

 

CEVAP: Merhabalar Babanıza ALLAH,tan Rahmet diliyorum Kıymetli okurumuz bu gibi hallerde Herhangi bir şekilde En az 900 gün ödenmiş pirimi veya çalışması bulunan ve dul aylığı bağlanabilmesi için gerekli olan hizmet süresini  tamamlayanların vefatlarında dul aylığı bağlanabilir. Fakat Babanızın Durumunda olanlar ise Hiçbir sosyal güvencesi olmayanların vefatlarında dul eşlerine ve yetim çocuklarına aylık bağlanmaz.    Ancak, 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanundan yararlanabilmek için ilgili il veya ilçe valilik yada kaymakamlık makamına müracaatta bulunması mümkündür de kanunlarımız.

 

 

SORU:(5)Emekli aylığı alıyorum,herhangi bir iş yerinde çalışmak istiyorum, ve çalışmaya başlasam emekli aylığım kesilir mi?

 

CEVAP:Değerli okurumuz Çalışılacak veya çalışacağınız Fabrika yada  iş yeri özel sektöre tabi bir iş yeri ise emekli aylığı kesilmez, Ancak kamuya ait kurumlar, şirketler, fonlar, bütçeden yardım alan yerler kurumların yan kuruluşları ise emekli aylığı kesilir.

 

SORU:(6)İyi Çalışmalar Hocam Ben 1996 yılında sigorta girişim var ancak sadece 4 ay prim yatırılmış, 2001 yılında memur olarak göreve başladım. bunun bana ne gibi faydası olabilir?

 

CEVAP:Hizmet ve yaş yönüyle faydası olacaktır. Ayrıca, 5434 sayılı Kanunun kademeli geçiş maddesi olan geçici 205. maddeye tabi olacaksınız, böylece 60 yaşa tabi olmayacaksınız dolayısiyle 4 ayın size faydası oldukça olacaktır der kolaylıklar dilerim.Yasin Kanat Sosyal Güvenlik Uzmanı.