Van'da 23-24 Ekim 2017 tarihinde (bugün ve yarın) uluslararası Altın Kentler Derneği Kent Araştırmaları Merkezinin organizasyonu ile Van'ın geleceğinin konuşulacağı kent ekonomisi ve yerel kalkınma zirvesi yapılacak.
   Uluslararası Altın Kentler Derneği başkanı Vanlı olan genç iş adamı Cenap Tuncer'in organize ettiği ve Van valiliğinin (himayelerinde) ev sahipliği yaptığı bu önemli buluşmanın Van için faydalara dönüşmesini umut ediyorum.
   Cenap beyin böylesi önemli bir buluşmayı Van'a taşımasındaki becerisinden dolayı kutluyorum.
Birçok önemli simanın katılacağı buluşmada Van'ın gerçek sorunlarının doğru manada tartışılıp ve Van'ın kalkınması için samimi adımların atılması, bu sorunların gerekli yerlere doğru biçimde aktarılmasını temenni ediyorum.
  Bu önemli buluşma için ilimize gelen bütün misafirlerimize Vanlılar adına hoş geldiniz demek istiyorum.
Tabi ki yıllardır yazıp, konuştuğumuz Van'ın çok önemli ve temel sorunları bulunuyor.
Hatta Van'da STK'ların, esnafın, kimi zamanlar bazı siyasilerin de sıkça dile getirdiği bazen feryat eder boyutlara taşındığı hep konuşulan hatta ezberlenen bilindik, çözüm bekleyen sorunları var.
   Diliyorum ki ilimizi ziyaret edecek kıymetli misafirlerimiz bu yazımı okur ve sorunlarla ilgili en az Van halkı kadar dertli olur ve mücadele ederler.
Van halkı sorunların çözümü konusunda tek kelimeyle samimiyet bekliyor.

Peki, nedir Van'ın çözüm bekleyen sorunları?
Aslında bu yazacaklarımı bir mektup ve rapor olarak değerli katılımcılara sunuyorum.
   1-Kuşkusuz ki Van'ın sorunları sıralamasında işsizlik ilk sırada gelmektedir. İşsizlik sorunu yoksulluğun artmasına, gelir dağılımının bozulmasına ve il ekonomisinin gerilemesine sebebiyet vermektedir.
İşsizlikten aynı zamanda esnaflar da etkilenmekte ve işsiz sayısının artmasına bağlı olarak ticaret ve alışveriş alanı daralmaktadır. Her bir işsiz kişiye bir iş kazandırılması ekonomiye katma değer sağlayacaktır.
TUİK verilerine göre Van'ın geçen yıl açıklanan işsizlik oranları kentte 31 bin kişinin işsiz olduğunu ve bunun 15 binini gençlerin oluşturması birçok acıdan ileriye dönük düşünüldüğünde ürkütücü bir rakamdır. Bu rakamların bana göre daha yüksek olma ihtimali vardır…
   2- Van'da en çok konuşulan sınır ticareti konusu eski siyasiler sınır ticaretinin adının SİNİR TİCARETİ diye değiştirmelerine rağmen hala tam istenilen düzeye gelmedi. Hatta siyasi partilerin bazıları burayı oy deposu olarak kullandılar. Sayın cumhurbaşkanının İran'daki son temasları, Kapıköy Sınır Kapısı konusunda Vanlıları da bir hayli umutlandırdığını gözlemledim.
Bu sorunun çözümü için şehrin ekonomik iş alanları mercek altına alınmalı, başta üretime yönelik olmak üzere sanayi, tarım ve hayvancılık alanlarında teşvik edilerek önleri açılmalıdır. Sınır ticareti için kapılar faal hale getirilmeli, bu konuda işin nasıl yapılacağı ile ilgili teşvik ve bilgilendirmeler yapılmalıdır. Yani sınır ticareti Van için hayati önem taşımaktadır.
   3- Kentin borçlanmış bir şehir görünümünden çıkması lazım.
Çözüm amacıyla atılan adımların esnafın yükünü azaltmadığını, aksine borcunu daha da arttırdığına dikkat çekmek gerek.
Borç kalemlerinin başında gelen ve en önemlisi olan şüphesiz ki ötelenen vergi borçlarıdır. Bu borçlar nedeni ile esnaf oldukça tedirgindir. Diğer bir borç yükü TOKİ konutlarıdır. Bunların taksit ödemeleri de Van ekonomisi için ciddi bir borç yükü oluşturmaktadır.
   4- Van'ın elektrik sorunu umutları kırıyor. Kentte sık sık yaşanan elektrik kesintilerinden de bahsetmek lazım. Bu sorun nedeni ile birçok esnaf karanlıkta kalma nedeni ile iş yapamamaktadır. Elektrikle ilgili eleştirilere yıllardır aynı cevaplar verilerek halk aldatılmaktadır. Sanayii bu durumda zorluk yaşamaktadır.
  5-Şehirlerarası otobüs terminali modern olarak yapılmalı ve şehir dışına çıkarılmalıdır.
  6- Depremden bu tarafa birçok kez farklı sözlerin verilmesine rağmen hala bir adım bile atılmayan stat sorunu derhal çözülmelidir ve uluslararası müsabakaların oynanacağı standartlarda yapılması en doğru olan karar olacaktır.
  7- İlimizin en büyük sorunlarından biri de yatırım konusudur.
Güvenlikten kaynaklanan sorun ve çözüm önerileri gerçekçi boyutlarda tartışılmalıdır.
Şüphesiz ki İlimizdeki temel ekonomik sorunların kaynağında güvenlik sorunu yatmaktadır.
Güvenlikten kaynaklı endişeler nedeni ile yatırımlar yapılmamakta ve Van'ın turizmine en büyük baltayı vuran nedenlerin başında gelmektedir. Bu sorun sadece Van'a has bir mesele değildir ülkemizin çözüme kavuşturması gereken bir konudur.
   8- Van'ı Van yapan, çok önemli tarihi, kültürel, turizm değerleri vardır.
 Ancak şehirleri şehir yapan ise tanıtımlardır. Van'ın ne yazık ki bu konuda da büyük eksiklikleri var.
Van'ı markalaştırmanın yolları aranmalı ve ciddi girişimler yapılmalı.
Bu bağlamda Van'ın değerlerini yazmaya kalksak çok sayfalar alacağı için sadece başlıkla yetiniyorum.
  9-Van-Şırnak Karayolu bizim için çok önemli. Özellikle Irak pazarına erişim konusunda hem mesafenin kısalması hem de bölgesel gelişme adına önem arz ediyor. Bu konuda çözüm için gündeme getirilmelidir.
    10- Van'ın turizmine sahip çıkılmalı.  Potansiyeli değerlendirilmeli ve Van gölü sözde değil icraatlar la gereken değeri bulmalıdır.
Tabi yerelde belediyelerin ve siyasilerin yapması gereken onlarca meselesi var bu kentin çözüm bekleyen.
Artık rica ediyoruz bize kimse siyaset yapmasın biz iş ve sorunların çözümünü istiyoruz.
Sorunların Sümen altı edilmesinden usandık artık.  Israrla sorunların zamana bırakılması umutlarını kırıyor Van'da yaşayanların..
   11)- Van'da yüz bin senedir yapılacağı söylenen çevre yolu mutlaka bitirilmelidir.
Kayyumlarla başlayan güzel havanın bahsettiğim sorunların çözümü ile bahar havasına kavuşması zor değil Van ilinin.
Yapılacak böylesi toplantıların ilimizin tanıtımı acısından fırsata dönüşmesi için gerekli ilginin gösterilmesi ve yapılacak zirvenin Van'a katkıya dönüşmesi için ilgili ve yetkililerin üzerine düşeni yapması güzel olacaktır. Bu tür toplantıların geliştirilerek daha çok ilimizde yapılması birçok acıdan fayda sağlayacaktır.
   Yani aslında efendim, bizim samimi olmaya ve icraata ihtiyacımız var.