İşe iade davası İşçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız bir nedenle feshedilmesi halinde işçi, işverene işe iade talebiyle dava açma hakkı bulunmaktadır. İş Kanunu'nun 20. maddesinde yer alan düzenlemeye göre işçinin işveren tarafından sebep gösterilmeden veya gösterilen sebebin geçerli olmaması halinde işe iade talebinde bulunabileceği hüküm altına alınmıştır. İşveren yapılan feshin haklı bir nedene dayalı olarak yapıldığını ispatlamalıdır. Açılan davada, mahkeme işverenin feshinin haklı nedenle mi yoksa haksız nedenle mi yaptığına dair tespitte bulunarak her iki duruma göre hüküm kuracaktır.

İŞE İADE DAVASI KAÇ GÜNDE AÇILIR?

İşe İade Davası Kaç Günde Açılır İşçinin işveren tarafından iş sözleşmesi feshedilmesi halinde fesih bildiriminden itibaren 1 ay içerisinde arabulucuya başvurmalıdır. Arabuluculuk ile tarafların uyuşmazlığı çözümlenmezse arabulucunun tuttuğu son tutanağın üzerinden 2 hafta içerisinde dava açabilecektir. İşe iade davası görüldüğü üzere en uzun süre olarak yaklaşık 1 ay 2 haftalık sürede açılabilecektir. İşçi işe iade davası açarken kanunda belirtilen süreleri kaçırmamaya özen göstermelidir.

İŞE İADE DAVASI AÇMA ŞARTLARI NELERDİR?

İşe İade Davası Açma Şartları Her işçinin işten çıkarılması halinde işe iade talebiyle dava açma hakkı bulunmamaktadır. İş Kanunu'nda ve Yargıtay'ın yerleşmiş kararlarına göre belli şartlar bulunmaktadır:

İşçi ve işveren arasında belirsiz süreli iş sözleşmesi bulunmalıdır. İş sözleşmesi haksız nedenle veya sebep gösterilmek sizin feshedilmelidir. İş yerinde en az 30 veya daha fazla işçi çalıştırılıyor olmalıdır. İşçinin en az 6 aylık kıdemi olması gerekmektedir.

Fesih bildiriminin tebliğinden itibaren 1 ay içerisinde arabulucuya başvurma zorunluluğu: İş Mahkemeleri Kanunu uyarınca işçi, dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorundadır, arabulucuya başvurmadan dava açılması halinde mahkeme tarafından usulden ret kararı verilecektir. Ancak başvuru süresi fesih bildiriminin tebliğinden itibaren 1 aydır Arabuluculuk sonrasında taraflar anlaşmaya varmaz ise iş mahkemesinde dava açılmalıdır.

İŞE İADE DAVASI NASIL AÇILIR?

Davacı, mutlaka Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na ve usule uygun bir dilekçe hazırlanmalıdır. Bunun yanında süresinde açtığını kanıtlamak maksadıyla arabulucunun düzenlediği son tutanağında dava dilekçesi ekinde sunmalıdır. Dava açmak amacıyla yetkili ve görevli mahkemenin bulunduğu adliyeye başvuruda bulunulacak dava açarken dava masraf ve harçlarını da ilgili vezneye yatırmalıdır. Belirtilen tüm işlemler hukuki bilgi ve tecrübe gerektiren işlemler olup herhangi bir hak kaybına uğramamak için mutlaka bir avukattan vekillik hizmeti almanız gerekmektedir.

İŞE İADE DAVASI ARABULUCULUK, ARABULUCUYA BAŞVURMA ZORUNLULUĞU?

2017 tarihinde yapılan yeni düzenleme ile işe iade davasında dava açılmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu getirilmiştir. Arabulucuya başvurmadan önce dava açılması halinde mahkeme davayı usulden reddedilecektir. Mahkemenin ret kararının tebliğ edilmesinden itibaren 2 hafta içerisinde arabulucuya başvurulmalıdır Arabulucuya işçi bir dilekçe düzenleyerek taleplerini belirtecek ve işveren ile arabulucu irtibata geçecektir. Tarafların uzlaşması halinde dava açılmasına gerek kalmadan uyuşmazlık çözüme kavuşmuş olacaktır. Ancak taraflar arasında uyuşmazlık çözümlenmezse arabulucunun son tutanağının düzenlenmesinden itibaren 2 hafta içerisinde işe iade talepli dava açılmalıdır.

İŞE İADE DAVASI SONUÇLARI?

İşe iade talepli dava sonucunda mahkemenin vermiş olduğu hükme göre hem işçi hem de işverene yükümlülükler doğabilmektedir.

Mahkeme tarafından davanın kabulü yönünde karar verilir ise işverenin feshi geçersiz fesih haline gelecektir. İşverenin karara karşılık istinaf yoluna başvurmaya hakkı bulunmaktadır Mahkeme tarafından işçinin açmış olduğu dava hakkında ret yönünde karar verilir ise işverenin feshi geçerli hale gelecektir. İşçiye kıdem tazminatı ödenmemiş ise kıdem tazminatı, ihbar süresine uyulma dan feshedilmiş se ihbar tazminatı taleplerinde bulunabilecektir. Ancak dava açıldıktan sonra işçi iş yerine geri döner ise açtığı davadan feragat edebilir. İşçi boşta geçen süreye ilişkin karar alınması talebinden feragat etmeyerek diğer haklarından feragat edebilir.

İŞE İADE DAVASI KAZANILIRSA?

İşe iade davasının kazanılması durumu her iki taraf (işçi ve işveren) açısından değerlendirmek gerekirse;

İşverenin davayı kazanması, işçinin işe iade talepli davaya karşılık ret kararı vermesi halinde fesih geçerli hale gelecektir. İşçi, yargılama giderleri ile davalının vekili var ise yasal vekalet ücretini ödeyecektir. Ancak fesihten doğan kıdem veya ihbar tazminatı talepleri adına farklı bir davada talepte bulunabilecektir. Ayrıca işçinin mahkemenin vermiş olduğu karara karşılık istinaf yoluna başvurma hakkı bulunmaktadır İşe iade davası işçi lehine verilmiş ise işçi mahkemenin vermiş olduğu kararın kesinleşmesinden itibaren 10 gün içerisinde işverene başvurmalıdır. İşe iade başvurusunu noter aracılığıyla düzenlenen ihtarname ile yapması ispat açısından önemlidir. İşçi ihtarnamenin tebliğden itibaren işçiyi işe başlatmaz ise mahkeme tarafından belirlenmiş tazminatı ödemekle yükümlüdür.

İŞE İADE DAVASI KAZANIP İŞE BAŞLAMA?

İşe İade Davası Kazanıp İşe Başlamama İşçi işe iade davasını kazanmasına rağmen işe yeniden başlamaz ise işverenin feshi geçerli hale gelecektir. Sağlıkla kalın…