SORU: EŞ DURUMU TAYİNİ İÇİN KAÇ YIL ÇALIŞMAK GEREKİR?

CEVAP: Eş durumundan tayin hakkı sadece memur çiftler için geçerli değil. Şart kaldırıldı, artık eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Ancak bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur (Suallere de Cevaben)

SORU: ASKER EŞİNİN YANINA TAYİN İSTEYEBİLİR Mİ?

CEVAP: Askeri personelin eş durumundan tayin taleplerinde, artık eşin devlet memuru olma şartı aranmayacak Eşleri sigortalı çalışanlar askerler de "eş durumu" gerekçesiyle tayin isteyebilecek.

SORU: ADAY MEMUR EŞ DURUMUNDAN TAYİN İSTEYEBİLİR Mİ?

CEVAP: 657 sayılı Kanun uyarınca yürürlüğe konulan yönetmelik, aday memurları kapsam dışında bıraktığı için, aday memurların asaletleri tasdik edilinceye kadar aile bütünlüğünden dolayı nakil istemeleri mümkün değildir.

SORU: EŞ DURUMU TAYİNİ İÇİN NİKAH NE ZAMAN OLMALI?

CEVAP: Eş durumundan faydalanabilmek için belli bir süre şartı bulunmamaktadır. Yani nikâhın yapıldığı tarihten itibaren gerekli evraklarla başvurmanız durumunda mazeret durumunuz değerlendirilecektir.

SORU: UZMAN ÇAVUŞ MEMUR EŞİNİN YANINA TAYİN İSTEYEBİLİR Mİ?

CEVAP: Karardan anlaşıldığı üzere özellikle uzman erbaşlar yönerge gereği 5 yıllık doğu garnizon hizmetinde olsa dahi batı garnizonunda çalışan eşinin bulunduğu yere atama görebilecektir.

SORU: EŞ DURUMUNDA KM SINIRI VAR MI?

CEVAP: Eş durumu tayini yapmak isteyen memur veya öğretmenler hayatlarında, bir defa dahi olsa, bu şekilde bir ifade duymuştur. Ne Danıştay kararlarında ne de bize ulaşan idare veya bölge idare mahkemesi kararlarında, eş durumu tayinlerini 90 km. ile sınırlandırılan bir mahkeme kararı bulunmamaktadır.

SORU: SÖZLEŞMELİ EBE EŞ DURUMUNDAN TAYİN İSTEYEBİLİR Mİ?

CEVAP: Sözleşmeli personelin tayin talebinde bulunabileceği durumlar kanunda tahdidi (sınırlayıcı) olarak sayılmıştır. Bu durumlar; becayiş yoluyla, eş durumu, sağlık, Şehit eş, can güvenliği, eşin vefatı ve son olarak talep üzerine tayindir. Bu durumlardan biri gerçekleşmişse 4/B'li sözleşmeli personel tayin isteyebilir.

SORU: SAĞLIK BAKANLIĞI EŞ DURUMU TAYİNİ NASIL OLUYOR?

CEVAP: Eşi farklı bir kurumda çalışan ve eşinin yanına nakil olmak isteyen sağlık personeli için, naklen gitmek istediği yerin kendi unvan ve branşında C veya D hizmet grubunda olup olmadığına bakılır. Eğer C veya D ise nakli eşinin görev yaptığı yere yapılır. Aksi halde ilgili kurumla koordinasyon sağlanır.

SORU: ÖĞRETMENLERDE İL İLÇE EMRİ NEDİR?

CEVAP: Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerden tercihlerine yerleşemediği takdirde ilan edilen diğer eğitim kurumlarına tercih dışı kura ile atanmayı kabul etmeleri halinde bu eğitim kurumlarına da atanamadıkları takdirde, oluşabilecek ihtiyaç halinde eğitim kurumlarına atamaları yapılmak üzere…

SORU: YENİ ATANAN SAĞLIK PERSONELİ NE ZAMAN TAYİN İSTEYEBİLİR?

CEVAP: Sözleşmeli sağlık personeli, 3 yılını doldurup devlet memurluğuna geçmesi halinde mazeret tayinlerinden yararlanmakta diğer tayinleri yapabilmesi için 3+1 yıl süresi olan toplam 4 yılı tamamlaması gerekmektedir der ilgili kanunlar sağlıkla kalın...